Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Úplne ideálna vec skompostovať trávu. Jemne posekanú travinu na jeseň prelej vodou a z vrchu posyp z… nový
Nuda 05.07.2018 09:07
Nuda
Konečně příspěvek racionální k věci bez ideologický komentářů "rudá záře nad Kladnem" a pod.Za mě pa… nový
kap.dabač 05.07.2018 14:05
kap.dabač
Zdravím. Mám zahradu přes 20a. Kompostuju všechno už 20 let. Trávu, piliny, jehličí a mezi to vždyc… nový
kocoour 02.08.2018 12:43
kocoour
Určitě, jen pokud je čerstvá drcená ze sekačky, tak prokládat buď zeminou, nebo slámou, jinak dělá s… poslední
kejki 06.08.2018 11:22
kejki

Úplne ideálna vec skompostovať trávu. Jemne posekanú travinu na jeseň prelej vodou a z vrchu posyp zeminou, cca tri cm hrubá vrstva, tá obsahuje baktérie k rýchlemu rozkladu prístupu z vrchu hromady, ale aj zo spodku, ak máš kompost na holej zemi. Na jar budúceho roku máš hotový kompost.

Ja kompostujem všetko organické, ihličie, aj ak strihačom zarovnávam konifery zo živých plotov idú mladé halúzky ihličnanov do kompostu, tiež odrezky z ročných konárov ovocných stromkov po výchovnom reze na jar, lístie všetko, ba aj mastné lístie z orechov.

Po zbere kukurice dávam do kompostu celé, neposekané dvojmetrové stvoly kukurice, vňať zo zemiakov po zbere, stvoly od paprík zo skleníka, rajčín, zelené nedozteté rajčiny v októbri, papier, odpad z kuchyne. Prekladám kompos kuracincami (kuřincami z vlastného chovu).

Kompost mám za tri roky ako víno, voňavý, sypký, heboučký, hodvábny. Voní jemne po šampiónoch.

Výhradne kompostom pôdu mulčujem, rozveziem ho na povrch a iba rozhrabem. Nezrýľujem, nezrotavátorujem do pôdy. Žížaly a spol. "mikro života" si v priebehu roka zvyšok kompostu schosnuje k svojmu duhu do pôdy.

Zdravím.

Mám zahradu přes 20a. Kompostuju všechno už 20 let. Trávu, piliny, jehličí a mezi to vždycky trochu hlíny.. Protože mám dost místa, mám dva komposty. Z hotového odeberu vršek a hodim ho na spodek nového. Nikdy se kompost neudělá za jeden rok!!! Mám vyzkoušené, že cyklus trvá tak 3-4 roky.. Najvíc zjemní hlínu jehličí.

Určitě, jen pokud je čerstvá drcená ze sekačky, tak prokládat buď zeminou, nebo slámou, jinak dělá spečené kusy, které se špatně rozkládají několik let. Letos jsem sekal jen jednou, teď není co.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru