Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektromobil - alternátor?

Zdravím,
otázka lajka. Slyšel jsem, že v elektromobilu prý není alternátor, je to pravda? Nějakým velmi účinným alternátorem by se přece dojezdnost na jedno dobití výrazně prodloužila, ne? :)

Předmět Autor Datum
Gratuluju, právě jste vynalezl Perpetum Mobile... nový
jirka44 26.06.2018 07:20
jirka44
Neznám detaily konstrukce ale elektromobily rozhodně umí pohybovou energii přeměnit zpět v elektrick… nový
Moas 26.06.2018 07:21
Moas
Lajky jsou zmatené z kosmických výletů. nový
touchwood 26.06.2018 08:13
touchwood
Proč musíte z tazatele vždy udělat debila? Nikdo neví všechno, dokonce ani já ne ;-) Kdo o něčem nic… nový
Zerozero 26.06.2018 09:20
Zerozero
Na lepších elektrokolech s rekuperací se nedá jezdit bez pohonu baterií, pouze šlapáním, protože při… nový
PLV 27.06.2018 15:48
PLV
Kdysi mne zajímalo, jestli elektrokola mají schopnost při brzdění rekuperací dobíjet baterky. Údajně… nový
Yarda 26.06.2018 09:24
Yarda
Blbe se tam resi ovladani ty elektromagneticky brzdy. Driv bejvaly trolejbusy tripedalovy - zrychlov… nový
bahno 26.06.2018 14:54
bahno
Na každém normálním elektrokole jsou brzdové páčky spjaté s vypínáním pohonu elektromotoru, takže vy… nový
PLV 27.06.2018 16:04
PLV
Vypnout koncak a dva linearni snimace, z nichz minimalne jeden je SIL2, to je trochu jina liga. A je… nový
bahno 27.06.2018 20:52
bahno
ano je to pravda. a ak tam das dva tak mozes elektrinu predavat elektrarnam a to sa oplati! nový
fallon 27.06.2018 16:07
fallon
Taky řešení: http://www.autoforum.cz/predstaveni/v-kolumbii-stvorili-vuz-s-novym-zpusobem-pohonu-jeh… poslední
Yarda 05.07.2018 22:29
Yarda

Neznám detaily konstrukce ale elektromobily rozhodně umí pohybovou energii přeměnit zpět v elektrickou a při brzdění rekuperují.
Pokud máš pocit, že by samostatný alternátor prodloužil dojezd na jedno dobití, tak jsi právě vynalezl perpetuum mobile. Energie nutná k roztočení alternátoru bude vždy větší, než energie získaná.

Proč musíte z tazatele vždy udělat debila? Nikdo neví všechno, dokonce ani já ne ;-)
Kdo o něčem nic neví, tak se zeptá a tak to má bejt.
Já o tom taky vím prd, přesto odpovím alespoň trochu. Samozřejmě, rozjeté auto, které brzdí, nebo sjíždí s kopce, má v sobě značné množství energie, které by neúčelně spálilo na brzdách. Elektromobil ale má výkonnou baterii, kam lze zpět energii uložit. Proto to také elektromobil dělá a dokonce to umí i lepší elektrokolo. Říká se tomu rekuperace. Ale montovat kvůli tomu výkonný alternátor je zbytečné.
Poháněcí elektromotory, při vhodné konstrukci jde přepnout do režimu alternátoru. Takže jede li vozidlo s potřebou výkonu motoru, bere se energie z akumulátoru. Pokud auto například potřebuje brzdit při sjíždění s kopce, motor se přepne do režimu alternátoru, vyrábí energii a ta se vrací do baterie.
Perpetuum mobile to není, ale dojezd se tím zvětší dost podstatně.
Proto já, vědec téměř úrovně Járy Cimrmana jsem kdysi vynalezl vynález, udělat naklápěcí silnice, aby se jezdilo jen z kopce. Vynález se ale zřejmě kvůli naftovám magnátům tehdy neujal. :-D8-)

Na lepších elektrokolech s rekuperací se nedá jezdit bez pohonu baterií, pouze šlapáním, protože při šlapání kladou obrovský odpor. Rekuperace by musela být vypínatelná. Takže jsem rád, že mám horší elektrokolo bez rekuperace. Podobný problém je u motokol a kdysi oblíbených Babet, kde si výrobce vůbec nelámal hlavu s tím, že jezdec někdy potřebuje jet jen pomocí šlapání a to jde jen při zmáčknuté spojce a pohybu celého zbytečného mechanismu. Takže šlapadla tam jsou jen na nastartování. Vlk se nažral a koza zůstala celá. :-)

Blbe se tam resi ovladani ty elektromagneticky brzdy. Driv bejvaly trolejbusy tripedalovy - zrychlovac, elektrodynamicka brzda, mechanicka brzda. No u trolejbusu se to uz sprahlo, ze teda v prvni casti naslapnuti jede elektrodynamicka brzda(a mozna se rekuperuje, zalezi na stavu site) a dal pokracuje mechanicka brzda, resp. jdou v soubehu. U kola by to znamenalo pridat dalsi packu, nebo zkomplikovat brzdy kusem mrtvyho chodu s potenciometrem. Kdyz vim, jakej ma beznej uzivatel problem sestelovat normalni brzdy na kole, tak s timhle by si brzdy neseridil prakticky nikdo.
Navic, nemyslete si, ze tou rekuperaci se protahne dojezd nejak zasadne, to mozna u elektrobusu a pojizdeni po meste(a ani v tomhle pripade to neni zazrak), na kole co jede a zas tak moc nebrzdi to budou maly jednotky procent.

Na každém normálním elektrokole jsou brzdové páčky spjaté s vypínáním pohonu elektromotoru, takže vyrobit odpínatelnou rekuperaci při brzdění by nebyl žádný problém. Možná to tak u nějakých kol je. Musela by být ještě možnost vypínání rekuperace při šlapání bez pohonu. Ale co by ještě tak zákazníci chtěli za kola v ceně několika desítek tisíc, blížící se ceně slušného nového skůtru nebo slušného ojetého automobilu. Jasně, že nejlepší řešení je žádnou rekuperaci u kol nepoužívat. :-)

Vypnout koncak a dva linearni snimace, z nichz minimalne jeden je SIL2, to je trochu jina liga. A jeste by clovek potreboval pridat odpornik, aby ta elektrodynamicka brzda fungovala i kdyz si nekdo dobije kolo na Spicaku a zahaji cestu smerem na Klatovy, protoze prebijet baterku nesmis a fakt, ze ta brzda najednou z niceho nic prestane fungovat a musis domacknout na druhou neni uplne optimalni.
Ale jak rikam, hlavni duvod nebude slozitost, ale jen marginalni prinos ty rekuperace - a ver mi, ze mam vcelku kvalifikovany odhad, elektromobilita a baterky je momentalne muj job.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru