Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Třešňový kvas

Za tři týdny by to mělo být už vykvašené. Pokud to už nekvasí, nebo jen málo, co nejdříve vypálit.
Promíchání kvasu, zejména ke konci kvašení může mít skutečně za následek zničení kvasu. Ale ne vždy. Jedná se o to, že ke kvasu by se neměl dostat vzdušný kyslík. V sudu se za intenzivního kvašení vytváří množství kys. uhličitého, který nad hladinou dělá ochrannou vrstvu a tím brání přístupu vzduchu, který by se tam případně mohl dostat. Do jisté míry to chrání i horní vrstva kvasu tzv "deka", která se nahoře vytvoří. Pokud, zejména na konci kvašení, se kvasem zamíchá, deka se rozmíchá a odvětrá se vrstva CO2. Ale kvašení už není tak intenzivní, aby se dostatek CO2 vytvořil a navíc se vzduch mícháním dostane do kvasu. A na to čekají vždy přítomné octové kvasinky, které pro svoji funkci potřebují kyslík. Za normálních okolností jsou potlačeny, protože v kvasu kyslík nemají.
Ale jakmile kyslík dostanou začnou pracovat. Problém je v tom, že "žerou" nejenom cukr, ale když ho nemají spotřebují i už vytvořený alkohol. A dokážou pracovat fest. Obsah sudu dokážou zpracovat na kyselinu octovou za několik málo dní.
Pokud jsi s tím tedy míchal, tak když budeš mít kliku, nestane se nic, ale snadno může. Doporučuji vypálit co nejdříve. Jednoduchá zkouška, jestli už to není ocet, dát asi dvě deci do hrníčku a zadělat alobalem. Do alobalu udělat díru asi jako tužkou. Dát na vařič, když se to začne vařit, skusit zapálit. Pokud hoří, líh je. Pokud nehoří, je ještě možnost si vyrobit ovocný ocet. 8-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny