Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem přívod plynu

Dobrý den,
prosím nevíte někdo, jaký průměr má mít plastová trubka vedená v zemi pro přívod plynu od HUP k plynovému kotli 25 kw(to bude jediný plynový spotřebič v domě). Mám provedený výkop a prosekanou obvodovou zeď. Plynaři, kteří mi slíbili zavedení plynu do baráku se neozývají a telefon neberou a mě se pomalu provedený výkop vlivem dešťů sesouvá.
Tak přemýšlím, že bych plastovou trubku položil do výkopu sám a konce vyvedl do HUPU a za obvodovou zeď a zbytek by provedla někdy odborná firma. Už mi totiž natekla při přívalovém dešti voda z výkopu do sklepa, tak to chci nějak řešit. Trubku bych zasypal pískem a položil žlutou folii a pak zaházel hlínou.
Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Za regulačným "tanierom" tlaku situovaný pred meračom (hodinami) z verejnej siete ti stačí 3/4" na 2…
Nuda 19.06.2018 18:42
Nuda
Děkuji za odpovědi. Použiji tedy 1" plastovou trubku. Rád bych se ještě zeptal Čumila jaký průřez by… nový
tatara 20.06.2018 19:38
tatara
Jde o poměrně riskantní řešení, pokud se nedomluvíš s konkrétním zástupcem montážní firmy (nebo revi… poslední
George63 21.06.2018 22:28
George63

Za regulačným "tanierom" tlaku situovaný pred meračom (hodinami) z verejnej siete ti stačí 3/4" na 25kW. Ideálne je ale 1" pre prípad dodatočného pripojenia šporheltu na varenie. Cenový rozdiel je zanedbateľný. Čo ak budeš časom vykurovať skleník, stane sa z teba pestovateľ kvetín, frézíí apod. nádhery.

Plastová trubka musí byť z jedného kusa od vonkajšieho merača, spojovacieho fitingu, vedie sa v prípade prekážok na trase cez pevne zasekanú, metalickú, pozinkovanú trubku osadenú napevno v murive alebo v pevných základoch pivnice či suterénu. Kvôli tlakom a pnutiu na plast musí byť plast v ochrane.

Potrubie v zemi sa vždy kope do pravých uhlov od merača k nehnuteľnosti. Nikdy sa nesmie kopať skratkou, našikmo, resp. priamou čiarou k najbližšiemu vstupnému bodu.

Hĺbka pre výkop plynu na tvojej parcele by mala byť aspoň 50cm pod povrchom, ale radšej kop na štyri rýle hlboko, tj. 60cm pod povrch, aby revízák či montéri-plynári vybavení patričnou triedou skúšok, nepindali.

Jde o poměrně riskantní řešení, pokud se nedomluvíš s konkrétním zástupcem montážní firmy (nebo revizákem), jež bude dokončovat (revidovat) celkovou instalaci.:-/
Navím jak v současné době, ale dříve by bylo v zemi řešení možné pouze ocelovou, asfaltem a obalem izolovanou trubkou (zde by stačila 1 ") a přez obvodovou zeď protažena v ochranné ocelové trubce 6/4", jež umožňuje dilatační pohyb. Spoje svařované a izolované.
Pokud je možno tedy použít i plast(?) tak by to tak mělo být i zde. Ale bez domluvy s výše uvedenými rozhodujícími odborníky jde o dosti velké riziko. Revizák se spoléhá pouze na projekty a dobrozdání odborné firmy, těžko na tvrzení zákazníka.;-)
Vodič pro detekci, nad plastovými trubkami, se dává izolovaný (žl.zel.), měděný, s průřezem min.4-6 mm2.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru