Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jak bylo zjištěno, že je vodotěsné spojení porušeno?. To se zjistí, pokud čerpadlo je ještě schopné… nový
Zerozero 10.06.2018 03:09
Zerozero
Čerpadlo přestalo jít po předělání výtlačné trubky. Bylo málo vody a tak jsem spouštěl čerpadlo níž.… poslední
kpz3 11.06.2018 09:59
kpz3

Jak bylo zjištěno, že je vodotěsné spojení porušeno?. To se zjistí, pokud čerpadlo je ještě schopné funkce jedině měřením izolačního odporu. Ale pokud čerpadlo přestalo jít a nebylo to způsobeno jinou závadou a skutečně vlhkostí, není třeba řešit vývod kabelu. Čerpadlo bude asi již spálené. To proto, že dříve se to zpravidla nezjistí.
Pokud by ale bylo zjištěno, že nefunkčnost čerpadla byla způsobena jinou závadou, například automatickým plovákovým spínačem, tak by bylo možno předpokládat, že je motor ještě dobrý. Ale v tom případě, je nutno zjistit, jestli je motor navlhlý. To se zjistí jen měřičem izolačního odporu, tzv. Megmet, nebo obdobný přístroj. Ten musí mít měřicí napětí nejméně 100V a hodnoty v Mohm. Velmi z nouze a jen informativně, lze použít nějaký multimetr, který tyto hodnoty nemá, ale je alespoň schopen ukázat odpor řádu alespoň stovek kohm. Měřit vývody vůči kostře. Nesmí ukázat prakticky nic. Pokud je motor navlhlý, ale je předpoklad funkčnosti, je nutno ho předem vysušit. To v domácích podmínkách není jednoduché, je potřeba ho při odvětraném vnitřním prostoru (stačí otvor po kabelu), vystavit teplotě asi 80 -100 stupňů a to i několik hodin. Vlhkost se z impregnovaného vinutí špatně dostává. Na vysušení, pokud to paní domu dovolí, lze použít i pečící troubu, s nastavenou teplotou. Případný zápach se pak odstraní "vypálením" trouby na nejvyšší teplotu. Pokud bude izolační odpor v pořádku, je možno čerpadlo znovu zkompletovat a vyzkoušet. Kabel lze též změřit, jestli je izolačně v pořádku, případě dát nový.
Co se týče samotné vodotěsné vývodky, tak těsnění zajišťuje pryžová stlačitelná průchodka (černý váleček) a pryžový okroužek mezi plastovými díly. To se dá sehnat, třeba z běžné šroubovací vývodky a podobně. Ale ani se mi to nezdá vadné. Plastové díly vodotěsnost nezajišťují. Kuželová část svírá po dotažení kabel proti vytržení. Další díly nevím, je v tom snad nějaký konektor na snadné připojení? Myslím, že to bude znovu použitelné.
Ale dost si myslím, že tady vodotěsnost porušena nebyla. Mnohem častěji je porušena těsnost a navlhnutí, přes ucpávku nebo simerink u vrtulky.
Tedy nejdříve bych zjistil, čím byla způsobena nečinnost čerpadla. Mírným navlhnutím zpravidla ještě ne. Při velkém zvlhnutí zpravidla shoří a vyhazuje pojistky, i když nemusí pojistky vyhazovat vždy. V tom případě se dá naměřit malý izolační odpor i běžným multimetrem, od nuly do několika kohmů. Ale soustředil bych se na to, zjistit, zda nefunkčnost nebyla způsobena něčím jiným. Třeba vadným kabelem, plovákovým spínačem, nebo i v samotném napájení čerpadla. Nezjišťoval jsem, co je to za čerpadlo, jen předpokládám, že je to nějaká kalovka.
Tak jsem se pokusil popsat zjištění problému a jak ho řešit. Něco si z toho vyber. :puff:

Čerpadlo přestalo jít po předělání výtlačné trubky. Bylo málo vody a tak jsem spouštěl čerpadlo níž. Čerpadlo jsem vůbec neodpojoval, jen vyměnil výtlačnou trubku za delší. Po zapnutí jističe mi začal okamžitě vypadávat proudový chránič. Po vyndání kabelu byl konektor ( viz obrázek) propálený.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru