Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Předvrtání otvoru pro vratový šroub

Budu pomocí vratových šroubů M5 přidělávat plaňky na jeklovou konstrukci. Jaký průměr vrtáku doporučujete koupit? Předpokládám že 6mm, aby šel dobře zastrčit, ale bude to stačit? Předpokládám, že dřevo bude pracovat... prostě s tím nemám žádnou zkušenost :)

Možná bych uvítal i radu na typ vrtáku, tento by mohl být OK? Budu tam kupovat i vraťáky a matky, tak bych to vzal při jednom. http://www.wintech.cz/cs/wintech-windows/katalog/bity-nastavce-klice-vrtaky-kliky-17/vrtak-hss-do-kovu-se-zesilenym-jadrem-112

Za rady předem díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Shodou okolností jsem tento týden dělal branku úplně stejným způsobem,jak vy,jekly a dřevené plaňky:… nový
tlustejbachor 10.06.2018 21:41
tlustejbachor
Aby jsi nemusel pořád prohazovat vrtáky, tak stačí jeden vrták do kovu o průměru 5.5 nebo 6mm. Aby t… nový
David Holas 11.06.2018 11:29
David Holas
Pokud použiješ větší vrták může se ti vratový šroub v prkně protočit a později pokud budeš chtít pla… poslední
nerady 13.06.2018 21:20
nerady

Shodou okolností jsem tento týden dělal branku úplně stejným způsobem,jak vy,jekly a dřevené plaňky:-).Do jeklů jsem používal vrták o průměru 5,5 mm,podobný,jak ve vašem odkazu za asi 20 korun, mimochodem překvapil mě svou výdrží,rozměřil a vyvrtal.Na dřevěné plaňky je nejlepší vrták do dřeva 5 mm.Úplně v pohodě jím vraťák protáhnete.Já jsem používal samojistící matice a když bych vyvrtal do dřeva 6-ku díru,vraťák se ve dřevě protáčí a nejde dotáhnout,protože čtyřhran se do dřeva musí "zakousnout".Možná by bylo lepší používat obyčejné matky.

Pokud použiješ větší vrták může se ti vratový šroub v prkně protočit a později pokud budeš chtít plaňky sundat, tak se ti jich jistě pár protočí. Vrtám většinou stejným průměrem jako jsou šrouby a vraťáky naklepnu nekovovou paličkou, abych nepoškodil pozink.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru