Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem komin v prubeznem zdivu z plnych palenych cihel

Takto se zdily komíny v dřívější době. A kulatý průduch se tvořil popotahováním kulatého špalku o vnitřním průměru komína a obsypávání maltou. Tento způsob již nyní nevyhovuje požadavkům a komíny se řeší buďto komplexním stavebnicovým systémem s komínovkami, případně i obezdíváním komínovek zdivem a okolo nich se dává tepelná izolace, Ta může být ze skelných rohoží, případně sypaný perlit.
Do stěny 45 cm jde použít komínovka d=140 cm, s mírným přiseknutím cihel kolem komínovky, aby se vytvořil prostor pro tu tepelnou izolaci.
Ta zajišťuje aby nedocházelo k nepřiměřené kondenzaci spalin. A je nutno dávat pozor na usazení zámků, tak aby případná kondenzovaná voda stékala přez zámky dolů a ne do zdi. Zejména v případě komína pro topení plynem, pokud se nerealizuje nerezovou vložkou. Dole, v prostoru za komínovými dvířky, se pak instaluje nádobka na případný kondenzát.
Já u RD syna realizoval komíny kotle ÚT a krbu komínovkami 200 mm a komíny z pálených cihel o průřezu 60/60 cm. Okolo komínovek 2 cm skelná rohož v Al folii a obsyp VPC maltou.
V našem strším RD jsem dával tytéž komínovky do původní stávající zdi 45 cm, ale musel jsem vysekat z boku pořádnou "niku" a obezdíval chudou perlitovou maltou. V půdním prostoru jsem pak dal nové komínové tvárnice s izolací skelnou vatou a až nad střechu. Vše konzultoiváno s kominíkem (u novostvby a u plynu potřebná revize komínu) a odsouhlaseno i pro případné použití plynu.
Stavebnicový systém je jednodušší, ale "poněkud" dražší.;-)
Nějaké komínovky viz odkaz, jinak je vedou běžně veškěré stavebniny. Komínovky uvedené v odkazu jsou naší výroby, jinak se pak dodávají hodně komínovky šamotové Schaidel.:puff:
Ještě dodávám. Volněstojící komín o průřezu 45/45 cm by určitě neměl dostatečnou stabilitu, Je jej nutno vždy vázat na zeď.

http://www.keramika-letovice.cz/?utm_source=sklik&utm_medium=cpc&utm_campaign=Brand

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny