Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem komin v prubeznem zdivu z plnych palenych cihel

Dobry den nejedna se o vtip ani o nic podobneho mohl by mi nekdo nakreslit/najit komin v prubeznem zidvu prudochovy a dvoupruduchovy prosim?
Nasel jsem jen toto https://www.stavebniklub.cz/bbs2/onb/images/bbs2/CZ_BBS2_007_007_001_0003_01.jpg.

PS: Pokud by se komin (jednopruduchovy) stavel stylem sirka 45 (zed) a komin normalne jak je na odkazu (volnestojici) neprovazany se zdi je to spatne?
Dekuji za vas cas nazory a rady.

Předmět Autor Datum
Takto se zdily komíny v dřívější době. A kulatý průduch se tvořil popotahováním kulatého špalku o vn…
George63 30.05.2018 19:26
George63
Diky za odpoved ale potreboval bych znat vrstvy z tech plnych palenych cihel vim ze tento komin je n…
zackd98 30.05.2018 20:33
zackd98
Ale vždyť na obrázku jsou dvě vrstvy, kde se to provazuje se zdí. Když se to provazovat nebude, sniž…
kejki 30.05.2018 22:12
kejki
Tak jak je to na obrázku, jde o komín průchozí a fixovaný třeba stropy. Pokud se jedná o provazování…
George63 30.05.2018 22:41
George63
To jsi měl definovat hned. Tvůj odkaz to v podstatě řeší, Vrstvy se pravidelně střídají a tím je kom…
George63 30.05.2018 22:21
George63
A nekreslit 2 vrstvy jednorpruduchoveho kominu v prubezne zdi by jste nezvladl? Ja se snazim ale nej…
zackd98 31.05.2018 07:01
zackd98
up poslední
zackd98 31.05.2018 17:04
zackd98

Takto se zdily komíny v dřívější době. A kulatý průduch se tvořil popotahováním kulatého špalku o vnitřním průměru komína a obsypávání maltou. Tento způsob již nyní nevyhovuje požadavkům a komíny se řeší buďto komplexním stavebnicovým systémem s komínovkami, případně i obezdíváním komínovek zdivem a okolo nich se dává tepelná izolace, Ta může být ze skelných rohoží, případně sypaný perlit.
Do stěny 45 cm jde použít komínovka d=140 cm, s mírným přiseknutím cihel kolem komínovky, aby se vytvořil prostor pro tu tepelnou izolaci.
Ta zajišťuje aby nedocházelo k nepřiměřené kondenzaci spalin. A je nutno dávat pozor na usazení zámků, tak aby případná kondenzovaná voda stékala přez zámky dolů a ne do zdi. Zejména v případě komína pro topení plynem, pokud se nerealizuje nerezovou vložkou. Dole, v prostoru za komínovými dvířky, se pak instaluje nádobka na případný kondenzát.
Já u RD syna realizoval komíny kotle ÚT a krbu komínovkami 200 mm a komíny z pálených cihel o průřezu 60/60 cm. Okolo komínovek 2 cm skelná rohož v Al folii a obsyp VPC maltou.
V našem strším RD jsem dával tytéž komínovky do původní stávající zdi 45 cm, ale musel jsem vysekat z boku pořádnou "niku" a obezdíval chudou perlitovou maltou. V půdním prostoru jsem pak dal nové komínové tvárnice s izolací skelnou vatou a až nad střechu. Vše konzultoiváno s kominíkem (u novostvby a u plynu potřebná revize komínu) a odsouhlaseno i pro případné použití plynu.
Stavebnicový systém je jednodušší, ale "poněkud" dražší.;-)
Nějaké komínovky viz odkaz, jinak je vedou běžně veškěré stavebniny. Komínovky uvedené v odkazu jsou naší výroby, jinak se pak dodávají hodně komínovky šamotové Schaidel.:puff:
Ještě dodávám. Volněstojící komín o průřezu 45/45 cm by určitě neměl dostatečnou stabilitu, Je jej nutno vždy vázat na zeď.

http://www.keramika-letovice.cz/?utm_source=sklik&utm_medium=cpc&utm_campaign=Brand

Diky za odpoved ale potreboval bych znat vrstvy z tech plnych palenych cihel vim ze tento komin je neefektivni a to co vy rozepisujete je lepsi a i rychlejsi i mnohem jednoduchsi ale nechystam se z plnych palenych cihel stavet komin ktery se bude pouzivat mozna to bude nekomu k smichu ale mam to k zaverecnym zkouskam k oboru zednik bude to provadeno na dilne kde se to pote strhne a rozdela jinak spatny zednik nejsem vetsinu veci i vazeb vim ale toto ne byl bych rad kdyby to nekdo vedel jak to udelat nebo kdyby to nekdo nasel ja to najit nedokazu (hledam furt kreslim a bohuzel nedari se).

Tak jak je to na obrázku, jde o komín průchozí a fixovaný třeba stropy. Pokud se jedná o provazování do zdi, pak je potřeba používat kombinace i tříčtvrtek a půlek i u jednoprůduchového komína, obdobně jako u toho víceprůduchového. A vtom pípadě je potřeba si vytvořit určitý systém, tak, aby provázání bylo dostatečné. A to už záleží na schopnosti, odhadu a "vtipu" zedníka.:-)

To jsi měl definovat hned. Tvůj odkaz to v podstatě řeší, Vrstvy se pravidelně střídají a tím je kompaktnost komínu tedy daná. Jinak nevím, jak Ti víc pomoct. :-( Ale trvám na tom, že takovýto komín, o straně 45/45 cm, nebo i dvouprůduchový 45/75 a i víceprůduchový 45/xxx a vyšší jak cca 2,5 m by byl, bez vazby do zdi, případně bez nějaké fixace třeba ve stropu, v klasické výšce místnosti cca 2,3-2,7 m, nestabilní a takto by jej stavět nebylo vhodné. To je spíše věcí "citu", než možnost technického zdůvodnění a výpočtu.
A dívím se, že se, jako zedníci, učíte věci, které zřejmě, v současné době daleko vyspělejších technologických možností, nemají význam. Ale třeba se pletu.;-)
Pravdou je, že se mi zdá, že se ve školách a v učebních oborech a to nejen ved Tvém, mnohdy učí věci již spíše "historické". A nové možnosti a technologie jaksi unikají.:-/

A nekreslit 2 vrstvy jednorpruduchoveho kominu v prubezne zdi by jste nezvladl? Ja se snazim ale nejde mi to. Jinak souhlasim ze komin by se nemel kotvit nebo "vazat" do zdi. Ucime bohuzel ale umim i o dost lepsi a o mnohem jednoduchsi 3vrstvy komin.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru