Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak udělat z psacího stolu rozkládací stůl (na několik části)?

Záleží na tom, jaké máš možnosti práce. Zcela nejjednodušší se mi zdá takovéto řešení.
Stůl rozdělat na díly. - Jak je přidělaná konstrukce šuplíku? Zdá se mi to napevno, pokud ho chceš zrušit, což by pro navrhovanou konstrukci bylo nutné, tak asi od bočnice a desky pilkou ocaskou odřezat. Nebo, pokud je to oddělatelné, tak oddělat. Prostě aby zbyla jen horní deska a boky.
Potom boky přidělat k horní desce panty asi něco takového https://www.eben-kovani.cz/zaves-plochy-stavebni-zzn-p8558/#gallery . Panty přišroubovat zevnitř stolu a tak aby čep byl dovnitř stolu.
Na každý bok dva panty. Potom půjdou oba boky přiložit zespodu k vrchní desce a vznikne plochá dvojitá deska, snadno skladná.
Ale dále je potřeba vytvořit vzpěru, aby se stůl do stran nekýval. Nejjednodušší, je sehnat někde v truhlářství odřezek lamino desky, nebo třeba i obyčejné prkno, o délce rozteče mezi oběma boky zevnitř a šířce asi 10cm. To bude díl navíc. Obě strany tohoto prkna musí být pravoúhlé. Do každé strany tohoto dílu, do tloušťky prkna doprostřed (jako v ose délky prkna), zavrtat otvor asi 7,5mm, do hloubky asi 10cm. Do tohoto otvoru dát trochu lepidla (alkaprén) a našroubovat (závit se udělá sám) kousek závitové tyče 8 mm silné, o délce hloubka otvoru, plus tloušťka stěny, plus 15mm. Závitová tyč se dá koupit v železářství asi za dvacku. Prkno takto vybavit z obou stran. Do bočnic stolu, vyvrtat do středu každé desky otvor cca 8,5mm.
Složení stolu do pracovní polohy se provede tak, že se stůl položí horní deskou dolů, rozevřou se obě bočnice a mezi ně se do bočních otvorů vloží vyčnívající konce závitových tyčí vzpěry. Pokud budou panty přidělané přesně, bude nutno pro vložení vzpěry boky trochu napružit ale ten kousek se to poddá. Ale spíš to půjde zcela snadno. Na vyčnívající konce závitů z každé strany našroubovat křídlovou matici. Dotáhnout hotovo. Stůl bude zcela pevný. Rozložení, - odšroubování matic, vyjmutí prkna a složení bočnic. Montáž i demontáž, práce na dvě minuty, bez nářadí.
Jinou možností připevnění prkna vzpěry by bylo šroubem z vnějšku bočnic do vzpěry, místo závitových tyčí, ale ne přímo do dřeva, závity by se brzo strhly. Jedině zatmelit závitovou vložku. Proto se mi zdá provedení se záv. tyčemi spolehlivější a věčné.
Popsal jsem to podrobně, tak to vypadá složitě, ale je to práce mimo sehnání materiálu asi na dvě hodiny. :puff::beer:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny