Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak udělat z psacího stolu rozkládací stůl (na několik části)?

Zdar borci, potřeboval bych vaši radu.

Mám tu tento stůl (viz fotka). Jak vidíte, nohy stolu jsou přišroubované. Já bych z toho ovšem potřeboval udělat něco, aby šlo nohy stolu snadno sundat a zase přidělat zpátky téměř kdykoliv a kdekoliv (během pár minut) a aby tento stůl šel převážet autem jako 3 samostatné desky (bez toho šuplíku, ten prostě vyhodím). Třeba jen za pomoci klasického šroubováku či tak.

Nenapadá vás nějaký způsob, jaká "konstrukce" by tam šla přidělat, aby stůl byl rozdělávací na několik dílů a šel snadno převážet?

Děkuji za pomoc! ;)

Předmět Autor Datum
Jinak mě napadlo, že by to mohlo být možná něco takového, ale nevím, jestli by stůl pevně držel (kdy…
Vilak 20.05.2018 15:44
Vilak
A musí to být tři části? Co třeba dát ty bočnice prostě na panty?
jirka44 20.05.2018 17:03
jirka44
Nemusí, ale potřebuji ho převážet v kufru a chci, aby zabíral co nejméně místa. a aby popř. na něj š…
Vilak 20.05.2018 17:47
Vilak
Panty budou tak pevné, jak pevné tam dáš. Samozřejmě musíš ještě vyrobit vzpěry, které budou držet b…
jirka44 20.05.2018 19:14
jirka44
V tomto se až tak nevyznám, proto píšu sem. Dokonce ani nevím, jak se dělají vzpěry, takže... :/
Vilak 20.05.2018 22:46
Vilak
Bočnice bych vyhodil a koupil 4 odnímatelné stolové nohy. Třeba takovýto, na sundání nohy z držáku p…
Prasak 20.05.2018 20:23
Prasak
Rozhodně si to uložím, ale prvně to chcu zkusit s tím, co mám. Nechci do toho nějak investovat, poku…
Vilak 20.05.2018 22:46
Vilak
Musí to být zrovna tenhle stůl? [82353-stul-jpeg] Já jsem měl (a možná ještě někde mám) takový sklád…
Yarda 20.05.2018 21:25
Yarda
Mám jen tento stůl a nechce se mi žádný kupovat. Pokud nějaký máš a řekl bys mi třeba město, pak byc…
Vilak 20.05.2018 22:51
Vilak
Stůl jsem našel, takhle vypadá rozložený a složený (polévkový talíř není součástí, jen jsem chtěl ně…
Yarda 21.05.2018 09:50
Yarda
Záleží na tom, jaké máš možnosti práce. Zcela nejjednodušší se mi zdá takovéto řešení. Stůl rozdělat…
Zerozero 21.05.2018 01:19
Zerozero
Super rada, zkusím nad tím zapřemýšlet. Jedna deska k šuplíku (ta k horní desce) je přilepená, to al…
Vilak 21.05.2018 06:52
Vilak
Děkuji všem, co mi odpověděli. Nakonec jsem stůl tedy rozšrouboval a trochu upiloval. Do dřeva jsem… poslední
Vilak 27.05.2018 20:37
Vilak

Musí to být zrovna tenhle stůl?
[82353-stul-jpeg]
Já jsem měl (a možná ještě někde mám) takový skládací kempingový stůl, šel rozložit a složit bez nářadí, byl větší než ty co se teď jako kempingové prodávají a byl dostatečně stabilní. Měl jsem ho v rohu kuchyně, na něm ubrus a učil jsem se u něj. Pokud bych ho ještě někde (asi na půdě) našel, měl bys ho za odvoz.

Mám jen tento stůl a nechce se mi žádný kupovat. Pokud nějaký máš a řekl bys mi třeba město, pak bych mohl zauvažovat. Ale jak říkám, hodlám do toho vrážet co nejméně peněz, co to půjde, proto bych si rád vystačil s tím, co mám.

Mám to na 2 věci:
1) Zanedlouho budu doučovat některé lidi matiku, co nedali maturitu a lavice navíc se mi hodí.
2) Chci z toho udělat tak trošku jako "přenosný bar", občas jezdíme s kamarády "kempovat" (prostě puberťácké zábavy v přírodě) a tak a stůl by se tam hodil na alkohol, na jídlo atd.

To, proč nechci, aby zabíral moc místa je tedy ze 2 důvodů:
1) Tabuli i lavici (magnetickou, kterou mám) chci mít převozitelné, abych mohl doučovat kamarády nejen u mě doma.
2) Lavice (stůl) by měla sloužit jako "bar" či odkládací pult, pokud budeme mít s kamarády venkovní akce.

Stůl jsem našel, takhle vypadá rozložený a složený (polévkový talíř není součástí, jen jsem chtěl něco na porovnání rozměrů a geologické kladívko jsem neměl po ruce). Když je složený, je uvnitř prostor na další věci, původně tam byly čtyři kempingové židle, ale ty už podlehly zubu času. Pokud bys měl zájem (ještě se zeptám bratra, jestli pro něj nemá použití, ale asi bude rád, když z půdy zmizí další věc), byl by k mání za odvoz tam co se potkali dva medvědi.
[82359-1z-jpg]

Záleží na tom, jaké máš možnosti práce. Zcela nejjednodušší se mi zdá takovéto řešení.
Stůl rozdělat na díly. - Jak je přidělaná konstrukce šuplíku? Zdá se mi to napevno, pokud ho chceš zrušit, což by pro navrhovanou konstrukci bylo nutné, tak asi od bočnice a desky pilkou ocaskou odřezat. Nebo, pokud je to oddělatelné, tak oddělat. Prostě aby zbyla jen horní deska a boky.
Potom boky přidělat k horní desce panty asi něco takového https://www.eben-kovani.cz/zaves-plochy-stavebni-zzn-p8558/#gallery . Panty přišroubovat zevnitř stolu a tak aby čep byl dovnitř stolu.
Na každý bok dva panty. Potom půjdou oba boky přiložit zespodu k vrchní desce a vznikne plochá dvojitá deska, snadno skladná.
Ale dále je potřeba vytvořit vzpěru, aby se stůl do stran nekýval. Nejjednodušší, je sehnat někde v truhlářství odřezek lamino desky, nebo třeba i obyčejné prkno, o délce rozteče mezi oběma boky zevnitř a šířce asi 10cm. To bude díl navíc. Obě strany tohoto prkna musí být pravoúhlé. Do každé strany tohoto dílu, do tloušťky prkna doprostřed (jako v ose délky prkna), zavrtat otvor asi 7,5mm, do hloubky asi 10cm. Do tohoto otvoru dát trochu lepidla (alkaprén) a našroubovat (závit se udělá sám) kousek závitové tyče 8 mm silné, o délce hloubka otvoru, plus tloušťka stěny, plus 15mm. Závitová tyč se dá koupit v železářství asi za dvacku. Prkno takto vybavit z obou stran. Do bočnic stolu, vyvrtat do středu každé desky otvor cca 8,5mm.
Složení stolu do pracovní polohy se provede tak, že se stůl položí horní deskou dolů, rozevřou se obě bočnice a mezi ně se do bočních otvorů vloží vyčnívající konce závitových tyčí vzpěry. Pokud budou panty přidělané přesně, bude nutno pro vložení vzpěry boky trochu napružit ale ten kousek se to poddá. Ale spíš to půjde zcela snadno. Na vyčnívající konce závitů z každé strany našroubovat křídlovou matici. Dotáhnout hotovo. Stůl bude zcela pevný. Rozložení, - odšroubování matic, vyjmutí prkna a složení bočnic. Montáž i demontáž, práce na dvě minuty, bez nářadí.
Jinou možností připevnění prkna vzpěry by bylo šroubem z vnějšku bočnic do vzpěry, místo závitových tyčí, ale ne přímo do dřeva, závity by se brzo strhly. Jedině zatmelit závitovou vložku. Proto se mi zdá provedení se záv. tyčemi spolehlivější a věčné.
Popsal jsem to podrobně, tak to vypadá složitě, ale je to práce mimo sehnání materiálu asi na dvě hodiny. :puff::beer:

Super rada, zkusím nad tím zapřemýšlet. Jedna deska k šuplíku (ta k horní desce) je přilepená, to ale uříznu.

Na takové věci jsem trochu mimo a napsal jste to dost podrobně přímo k mojí věci, děkuji moc! Budu si s tím hrát až za pár dní, ale zatím to vypadá tak, že použiji váš způsob. :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru