Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Spínač v discmanu

Dobrý večer. Koupil jsem na sbazaru discman. Mel vytekle baterky, tak jsem bruskou obrousil kontakty a dal nove baterie, ale discman bohuzel nefungoval. Vsiml jsem si, ze v bateriove sachte je nejaka ulomena packa, ktera se ma zatlacit po vlozeni baterek, tak jsem discman rozebral a zjistil, ze packa ma stlacit a drzet stlacene tlacitko. Tak jsem silikonem prilepil zarazku, aby tlacitko bylo trvale stlacene i bez baterii. Moje otazka zni, na co tam to tlacitko je a jestli vadi, ze bude trvale sepnute? Diky moc za reakce, zdravi Petr

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Má discman vstup pro externí zdroj? Mohlo by to být jištění aby nebyly současně zapnuté baterie a ex…
Stefran 11.05.2018 23:06
Stefran
Ano, muze byt napajeny i externim zdrojem..
nodj 11.05.2018 23:15
nodj
Neví teda někdo, na co to tam je?
nodj 13.05.2018 06:04
nodj
Vím :-) Ten kontakt slouží k použití nabíjecích článků. Alespoň tedy u mého discmanu Hyunday PCD 245… nový
Zerozero 14.05.2018 00:31
Zerozero
Ale ten discman nefunguje, kdyz neni stlacene to tlacitko. Discman je Sony D-131 nový
nodj 14.05.2018 01:00
nodj
Jeste me napadlo, jestli ulomenou packu nemely zatlacit dvirka bateriove sachty, ze by discman s ote… nový
nodj 14.05.2018 01:25
nodj
Tak to nevím, na co to je. Ale snad všechny obdobné přístroje už od prvních tranzistoráků, měly pomo… poslední
Zerozero 14.05.2018 13:31
Zerozero
A ten discman byl koupen jakože ve funkčním stavu nebo "tak jak je a nikdo neví, jestli ještě funguj… nový
Moas 14.05.2018 09:02
Moas
V inzeratu psal, ze je funkcni, ale funkcni nebyl. Mel v sobe vytekle baterky, musel jsem obrousit k… nový
nodj 14.05.2018 10:05
nodj

Vím :-) Ten kontakt slouží k použití nabíjecích článků. Alespoň tedy u mého discmanu Hyunday PCD 24513.
V příslušenství je takový speciální kovový návlek na jeden článek, vypadá to přibližně jako čepička od 25A pojistky.
V případě použití normálních baterií, se to nepoužije. Ale v případě nabíjecích článků, se to nasadí na minus pól jednoho článku a to toho, kde je ten pomocný kontakt. Tím je zajištěno, že při připojení síťového adaptéru, se články uvnitř přístroje nabíjejí.
Na displeji je zobrazeno nabíjení.
Tento můj přístroj nemá automatické ukončení nabíjení. V návodu bylo uvedeno 15hod, pro 800mAh. Pro větší kapacitu bude nabíjení úměrně delší. :puff:

Tak to nevím, na co to je. Ale snad všechny obdobné přístroje už od prvních tranzistoráků, měly pomocný kontakt odpojující baterie přímo v napájecím konektoru. Tedy po připojení napájecího zdroje, došlo k odpojení baterií. Tím je napájecí zdroj nadřazen bateriím a zejména se tím chrání baterie před nežádoucím nabíjením a vytečení článků.
Že by to bylo naopak a páčka by zjišťovala přítomnost baterií a připojila je spínačem, a odpojila zdroj, se mi zdá silně nelogické.

Proto, je pro možnost použití nabíjecích článků, u mého přehrávače ten návlek. Při použití normálních baterií a zdroje, jsou baterie odpojeny tím spínačem v konektoru. Ale v případě nabíjecích článků, je tím návlekem naopak napětí z konektoru přivedeno na baterie a je umožněno nabíjení. Myslím, že u tvého přehrávače bude funkce páčky obdobná.

Odhaduji: Odpojovací kontakt v napájecím konektoru, není po odpojení napájecího zdroje sepnutý. Tím jsou baterie odpojeny.
Ale po sepnutí spínače, který je ovládán páčkou, která nějak zjišťuje nabíjecí články, to hraje. Pravděpodobně tím, že spínač nabíjení ovl. páčkou nahradí nesepnutý spínač v napájecím konektoru.

V inzeratu psal, ze je funkcni, ale funkcni nebyl. Mel v sobe vytekle baterky, musel jsem obrousit kontakty.. A pak stejne nefungoval, vsiml jsem si te packy, discman rozebral a zjistil, ze je tam to tlacitko, tak jsem prilepil zarazku, aby bylo stale stlacene a discman funguje..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru