Předmět Autor Datum
Černý fáze, modrý pracovní, zž ochranný a červený bude pro rozběhový kondík. Si myslím teda :-) nový
iconek 05.05.2018 22:26
iconek
Kdepa, draty podle stary rusky normy. Zelena PE a zbytek faze. nový
bahno 05.05.2018 22:49
bahno
Přiznám se, že jsem si toho odkazu na fotku vůbec nevšimnul :-):beer: nový
iconek 05.05.2018 23:36
iconek
Pokud platí ten obrázek, tak jde o třífázový asynchronní motor s kotvou nakrátko, ve spojení do hvěz… nový
George63 05.05.2018 23:50
George63
Už jede. Díky, za pomoc. nový
Myster 06.05.2018 21:34
Myster
Sa divím, ako zo skorodovanej svorkovnice trojfázového vinutia dokáže niekto bezpečne zaručiť, aké j… nový
Nuda 06.05.2018 21:55
Nuda
Vždyť to máš stejný, jako na Tvým obrázku, akorát v poněkud horším "fyzickém" stavu.:-( A s otáčkama… nový
George63 07.05.2018 08:37
George63
Vy s tím zabíjením naděláte,cirkulárka mi také uřízne hlavu.Jednoduché rozvody lze při znalosti pár… nový
oldo 08.05.2018 22:14
oldo
Oldo, nejde o nic, pouze o varování. :-| Ale bohužel, je to tak. Ano, když děláte na cirkulárce, tak… nový
George63 09.05.2018 07:19
George63
Zdravím,já vás, jako nepochybného odborníka chápu i s vámi souhlasím.Na druhé straně existuje kniha… poslední
oldo 09.05.2018 09:56
oldo
Svorkovnica tohoto typu je je používaná už minimálne 100 rokov v rovnakom zapojení. Skutočnosť, že j… nový
ok 07.05.2018 22:12
ok
Souhlas skoro se vším, ale není zapojen do trojúhelníka, ale do hvězdy!!!;-) Pokud by byl zapojen do… nový
George63 08.05.2018 09:54
George63
Je mi to naprosto jasné - preklepol som sa. nový
ok 08.05.2018 14:57
ok
Já si to myslel. ;-) Ale napsal jsem vše, aby nedošlo případně k omylu i třeba v budoucnosti, u něko… nový
George63 08.05.2018 19:55
George63

Pokud platí ten obrázek, tak jde o třífázový asynchronní motor s kotvou nakrátko, ve spojení do hvězdy a napájený napětím 3x400V. Jeho zapojení je: na spodní šroubky fáze L1,L2,L3, na ten uprostřed je ochranný PE. Barvy fází jsou podle starého značení - fáze černá, modrá, červená, ochranný zelená. Tři horní šroubky musí být propojeny (spojení vinutí do hvězdy). Pozor na zapojení sledu fází, aby se čerpadlo točilo správným směrem. Změna směru točení se provede prohozením zapojení přívodních vodičů dvou fází mezi sebou.
Podle nového značení barev kabelu by měly být barvy fází 2x černá + 1x hnědá (případně černá, hnědá, šedá ) a ochranný 1x zelenožlutá.
Do přívodu by měl být zapojen, pro ochranu motoru, 3 fáz.motorový jistič se jmenovitou proudovou hodnotou motoru, která by měla být na jeho štítku a rovněž 3 fáz. vypinač, kterým by se mělo dát čerpadlo vypnout. Dále pak, pokud bude čerpáno do tlakové nádrže, měl by být přívod napojen přez 3 fáz. tlakový spinač na nádrži, spínající a vypínající čerpadlo v nastavených rozmezích požadovaného tlaku. Případně toto může být realizováno 3 fáz. stykačem, ovládaným 1 pól. tlakovým spinačem.

Sa divím, ako zo skorodovanej svorkovnice trojfázového vinutia dokáže niekto bezpečne zaručiť, aké je zapojenie troch fáz, aby mal motor optimálne obrátky počnúc rozbehovým napájaním 3x400V.

https://diskuse.elektrika.cz/index.php?action=dlattach;topic=24358.0;attach=17752;image

Máš šťastie, zrejeme si sa strafil, sucho konštatujem na základe zoxidovaného, fázového "zhnitým drôtom" prepojenia zobrazeného na svorkovnici motora.

nechcem vidieť ostatné zapojenia /kabeláž, stykače, ističe/ vedúce k agregátu na svorkovnici.

Vždyť to máš stejný, jako na Tvým obrázku, akorát v poněkud horším "fyzickém" stavu.:-( A s otáčkama to němá žádnou souvislost a nejde o žádné "rozběhové" napětí, ale běžné provozní. A předpoklad že je motor na těch 3x400V byl celkem 100%. A k tomu, jak a co má zapojit a mělo by být, jsem mu taky dal dostatečné informace. Tak vo co Nuda "goes"?
Jenom k tomu připojuji své oblíbené pořekadlo pro neodborníky: "elektřina nezraňuje, "pouze" zabíjí!:x:.
Tak, ještě pro tazatele - ať to je provedeno tak, aby to někoho opravdu nezabilo!!!;-)

Oldo, nejde o nic, pouze o varování. :-| Ale bohužel, je to tak. Ano, když děláte na cirkulárce, tak si tu hlavu uříznete sobě. A když si "máknete", tak na to můžete opět doplatit pouze Vy, což je opět pouze Váš problém. Ale když uděláte blbě něco na těch el.rozvodech, nebo třeba při opravě nějakého el.spotřebiče, tak ohrožujete i ostatntní a nejen sebe. ;-) V tom je ten podstatný rozdíl. A že jsem toho, za svých 40 let+, projektanta a RT elektro, pane viděl! Ale jak se říká "chytrému napověz, blbého kopni". A ta "elektrika" to někdy udělá sama.:puff:

Zdravím,já vás, jako nepochybného odborníka chápu i s vámi souhlasím.Na druhé straně existuje kniha Elektroinstalace svépomocí.Vadí mi programové hloupnutí národa,hlášky,že dnes nejde na autě nic opravit,že se nesmí auto roztahovat,přitom je postup v návodu,dá se na rady "odborníka"přitom on jen straší kvůli kševtu.Na druhé straně se samoléčíme,věříme virgulím a podobným nesmyslům.Elektřina není vidět a je nebezpečná,záleží ale na okolnostech,většina lidí zásah el.proudem 240V přežívá bez následků,také je většinou napětí nižší,vy to víte lépe než já.Měli bychom se snažit lidem poradit a vy to děláte,jako odborník upozornit na nebezpečí musíte.Přílišná démonizace ale není na místě.Nemířím kritiku na vás,z vašich rad jsem se nejednou poučil,jen jsem váš příspěvek využil.

Svorkovnica tohoto typu je je používaná už minimálne 100 rokov v rovnakom zapojení. Skutočnosť, že je zapojená do trojuholníka nám oznamuje s pravdepodobnosťou blízkou 100 percent, že napájacie napätie je 3x400V, po starom 3x380V. Otáčky asynchrónneho motora sa nedajú regulovať napätím, preto sa nedá hovoriť o nejakých optimálnych otáčkach. Stav kontaktov nie je najlepší, ale to nie je predmetom otázky. Majiteľ motora sa pýta ako to zapojiť. Údržba kontaktov sa predsa robí pri každom pripájaní.

Souhlas skoro se vším, ale není zapojen do trojúhelníka, ale do hvězdy!!!;-) Pokud by byl zapojen do trojůhelníka, musely by být spojeny horní svorky s dolními, kolmo, shora dolů. Přívod by byl zapojen shodně jako na obrázku, na spodní svorky. Na otáčky by to vliv němělo, ale musel by být provozován pouze na sdružené napětí 3x231 V, které u nás neexistuje. V případě, že by se takto zapojený připojil na sdružené napětí 3x400 V (u nás běžné) a nebyl proudově jištěný na štítkovou hodnotu (3x400V), spolehlivě by shořel!!!
Ale existují motory, většinou vyššího výkonu, které mají vinutí s možností zapojení do trojůhelníka na 3x400V (ve hvězdě je to vlastně 3x700V) a u těch je možnost zapnutí při rozběhu do hvězdy a po rozběhu do trojůhelníka. Jde o zapojení s použitím přepínače hvězda/trojůhelník. Tím se u těchto motorů sníží záběrový proud o podíl zhruba 1,73, takže "vydrží" rozběh i jistič v síti (třeba v přívodu RD), který by přímý rozběh nezvládl. Používá se zejména u větších kotoučových pil na palivové dřevo, nebo u starých svářeček "Triodyn" a pod. Toť pouze trochu z teorie a praxe, pokud by to někoho zajímalo.:beer:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru