Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chemická kotva - Kuchyňská Linka

Zdravím,

mám dotaz ohledně použití chemické kotvy. Nejsem si úplně jistý, zda jsem ji použil správně. Máme v domě cihly (plné) a na návodu bylo nakresleno, že pokud se jedná o plný materiál, použije je jen ta chemka a do ní se jakoby položí ten šroub.
Bylo mi to tedy divné, ale vytlačil jsem tu chemku do díry a ona vytékala ven jak voda. Tak jsem do ní položil šroub a otáčel jsem s ním, aby se jakoby obalil. Když to trošku zatvrdlo, vytlačil jsem ještě do prostoru nad šroubem (prostor tam byl, protože šroub měl 10mm a díra byla 16mm, protože jsem tam původně chtěl dát tu hmožděnku).
Nevím tedy, jestli je to správný postup a bude to dostatečné. Zkoušel jsem za to tahat a vypadá, že drží.

Ono jde o to, že ta linka už jednou spadla, jenomže tam někdo dal strašně malé šrouby a prostě se to uvolnilo, no kalamita hrozná, takže mám trochu obavy.

Co si o tom myslíte? Přikládám fotky. Použitý materál je BONDED ANCHOR R-KEM 2

Zde ještě další fotky:
https://ibb.co/k0YXw7
https://ibb.co/kR1Kb7
https://ibb.co/c8LCw7
https://ibb.co/mxynUS
https://ibb.co/gsBkG7

Díky!

Předmět Autor Datum
Je to špatně vyvrtané. Na 10 mm šroub se dává průměr 12 mm. Měl bych dost velké obavy to něčím zatíž…
PaveJan 04.05.2018 17:36
PaveJan
Aha, když u toho nebyl žádný návod, jen malé obrázky. To je špatné, ty skříňky už jsou pověšené. Co…
AlesCZK 04.05.2018 17:43
AlesCZK
No snad to vydrží :-) Vaše váha působí jen chvíli, tah skřínky tam bude roky. Ta kotva má za úkol pr…
PaveJan 04.05.2018 18:23
PaveJan
Tak to by nebylo dobrý, kdyby pod tím v tu chvíli někdo byl. Měl jste vidět, když to padalo, co to b…
AlesCZK 04.05.2018 18:43
AlesCZK
Tohle musí vydržet. Leda by jste do porcelánu strčil slona.
PaveJan 04.05.2018 19:10
PaveJan
:) To ale neznáte naše zdi. Tady se vydrolil i úchyt na naběračky. Blbý je, že u jednoho elka a jedn…
AlesCZK 04.05.2018 19:24
AlesCZK
Kdyby jste už neodepsal, tam Vám moc děkuji za konzultaci :) Mějte se hezky.
AlesCZK 04.05.2018 20:08
AlesCZK
Myslíte, že by bylo řešením to nad skříněmi pojistit ještě "L" plechem s dírama, přivrtaným shora do…
AlesCZK 04.05.2018 18:05
AlesCZK
K uvedenému problému i když už asi po vyřešení, zkušenost se zavěšováním a montáží různých závěsných… poslední
George63 05.05.2018 16:48
George63

Je to špatně vyvrtané. Na 10 mm šroub se dává průměr 12 mm. Měl bych dost velké obavy to něčím zatížit. Pokud je to možné, udělejte nové kotevní vrtání tak, aby nebyly blízko stávajících nepovedených dír.

Aha, když u toho nebyl žádný návod, jen malé obrázky. To je špatné, ty skříňky už jsou pověšené. Co se tedy stane, pokud je díra takto velká? Protože to normálně zatvrdlo a s tím zkrátka nešlo ani pohnout. Ještě jsem za to tahal svou vahou a nezdálo se mi, že by to nějak nedrželo.

No snad to vydrží :-) Vaše váha působí jen chvíli, tah skřínky tam bude roky. Ta kotva má za úkol propojit nerovnosti vyvrtané díry a nerovnosti tyče = závitu a ztuhnout. Není to nějaký super pevný tmel. Jestli nad těmi skřínkami nespíte a nebo tam nebudou nějaké cenné věci, tak bych se na to teď už vybodnul.

:) To ale neznáte naše zdi. Tady se vydrolil i úchyt na naběračky. Blbý je, že u jednoho elka a jedné chemické kotvy je trefená malta mezi cihlami (cihla jen z jedné strany). Ale to už bylo v té jedné díře takhle trefené původně a to tam byla hmoždinka, na kterou bych dal maximálně obraz, ale linka držela asi 5 let. Teď je tam chemie a o 3 šrouby na velkých hmoždinkách(Fisher SX tusím jsem kupoval) víc.

Ještě prosím jeden dotaz. Ty tři skříňky byly původně společně propojené šrouby uvnitř, takže to bylo jako celek. Mám je spojit dohromady, aby tvořily celek, nebo je lepší každá skříňka na svých šroubech? Protože pokud bych dal vpravo dole ještě to elko, bylo by to celkem dobrý jišťení pro celou horní linku.

K uvedenému problému i když už asi po vyřešení, zkušenost se zavěšováním a montáží různých závěsných skříní a různých předmětů (bojlerů, expanzek a pod.), "futer" dveří a oken, na zdi a do zdi z měkkých, nebo nesourodých materiálů (ytong, porfix, cihly se spárami a komůrkami všeho druhu).
V měkkých materiálech vyvrtám podstatně větší díru (podle hmotnosti a síly šroubu-vrutu a hmoždiny 20-30 mm, případně kuželovitě, s větším průměrem dovnitř zdi). Tu pak mírně vystříknu vodou a zaplním řídkou klasickou sádrou za pomoci velké plastové injekční stříkačky u níž je uříznuto čelo pro jehlu. Nechám zatuhnout a přesně v místě kde potřebuji osu šroubu-vrutu , vyvrtám přesnou díru normálním vrtákem, na průměr předpokládané běžné plastové hmoždiny. Pak do ní zatlačím hmoždinu. Poté nechám sádru dostatečně vytrvrdnout a zašroubuji do hmoždiny vhodný vrut, případně kotvící šroub s vrutovým dříkem do zdi.
V nesourodých materiálech, pokud jde o běžné plné cihly, nejprve zkusím "vidiákem", rozměru hmoždiny, zda "chytnu" cihlu. Pokud ano, použiji přímo hmoždinu. Pokud "chytnu" spáru, nebo jde o "teplé" cihly s komorami, provedu opět vyvrtání díry velké a postup jako v předchozím případě.
Při zvolení vhodné hmoždiny a vhodného vrutu (dostatečně dlouhého a takového průměru, aby řádně rozetnul hmoždinu) nemá toto uchycení, podle mne, žádnou konkurenci. Je to sice pomalejší o čekání až sádra ztuhne, ale jinak to jde poměrně jednoduše a zvládne to i "neuměl".
Uchytával jsem třeba do ytongu sklápěcí sedátko 40/40 cm, ve sprchovém koutě, pro invalidu, na 3 vruty, kde je páka cca 40 cm od zdi a opora pod vruty 10 cm a selhaly všechny "spešl" hmoždiny. Ale toto provedení s vruty 6 mm/7 cm a plastovými hmoždinami 12 mm spolehlivě vydrželo i váhu 100 kg s prudkým dosedem. Otvor byl do ytongu vyvrtán u zaústění 20 mm a do zdi kuželovitě rozšířen otáčením hrotu vrtáku uvnitř zdi.
A ke konkrétnímu případu skříněk. Používám spíše uchycení ne zavěšením na L-ka vně skříňky, ale vložením L-ka dovnitř, pod horní desku a příšroubením přez zadní stěnu a vlastně podepřením. A pro lepší únosnost je také dobré ta L dát pod spodní dno skříńky, případně jej dát pod celou šíři skříňky (pokud je to z estetického hlediska možné, případně to nějak dodatečně upravit) a horní úchyt pak pouze drží skříňku u stěny a hmotnost je přenesena na spodní podpěru.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru