Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vyvýšení podlahy - čím?

U baráčků z dvacátých let byly dělány vyvýšené podlahy tímto způsobem. Vyzděny základy z kamenů do výšky cca 60 cm nad terén. Na nich vodorovná izolace proti vodě a vyzděné zdi z cihel. Pak vnitřek místnosti vyplněn udusanou jílovitou zeminou do výše cca 50 cm, na tom pak 10-15 cm udusané škváry. Do škváry uloženy dřevěné "polštáře" asi 60-70 cm od sebe a na ně provedena prkenná podlaha z třicítek desek-fošen. Tam už nebyla vodorovná vodotěsná izolace žádná. A podlahy takto slouží po dnes, pouze jsem na ně položil a přišrouboval dřevotřísku a na ni koberce.
V roce 1997 byly u nás povodně a voda měla možnost nasát do podloží i pod podlahy. Tak se pak stalo, že jílovitá náplň pod podlahou částečně poklesla, nejvíc uprostřed, o cca 3 cm a podlaha se mírně prohnula. Ti, kteří už v dřívější době udělali to, že vyházeli takovéto původní podlahy a na škváru provedli betonové podlahy, izolace a pak finální povrch, těm podlahy popraskaly, propadly se a musela být provedena kompletní rekonstrukce (rozbití a odstranění starých betonů, doplnění podsypu a opět vodorovné izolace a opět provedení nových betonových podlah a povrchů).
U mne došlo pouze k mírnému prohnutí podlah (sešroubená dřevotříska s prkny byla jako sendvič). Počkal jsem cca 3 měsíce a pak demontoval dřevotřísku a ta "stará" prkna, doplnil škvárou pokleslý prostor a podpěchoval znova původní "polštáře", pak položil zpět původní prkna a na ně opět původní dřevotřísku. Vše pouze za cenu práce a pár vozíků odleželé škváry, zdarma od silničářů.
Podlaha stále dobrá a teplá. A nyní pouze "mladej", vzhledem k množství volně se pohybujících jejich domácích "mazlíčků", akorát místo koberců položil "plovoučku", která se lépe udržuje od chlupů zvířat.
Takže je možno zkusit aplikovat podobně: jílovitá zemina, udusaná (nehrozí abnormální tlak na vnější stěny), na ni udusat vrstvu odleželé škváry (snad se ještě někde dá sehnat, případně sypaný perlit) a na ni "polštáře", buďto samo-domo ořezané ze silnější kulatiny, nebo koupené hranoly. A na ně, dnes už asi ne ta prkna a dřevotříska, ale přímo OSB desky, nebo Cetris desky o větší síle. Na ně pak už finální povrch, podle potřeby.;-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny