Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vertikalne jahody

Zdravím,

Chcem sa opýtať, či má niekto skúsenosti s vertilaknym pestovaním jahod v odpadových PVC rurach. Na internete je toho dost napisaneho, sposoby ako zalozit zahon atd. atd. Ale mna zaujimaju prakticke vysledky, ci sa naozaj da nieco aj vypestovat, alebo je to skor len efektny doplnok. Ako dlho vydrzia rastliny v takejto pode ? Za kolko sezon budem musiet vymenit podu ?
Zatial som uvazoval ze pouzijem rury 160tky PVC. Chcel som aby to nad zemou bolo asi cca do 180 cm vysoke. Alebo je to zbytocne vela ? Polievanie zabezpecim automatickou závlahou cez podmokovu hadicu. Podu pripravym zmiesanim kompostu so zahradnickym substrátom a pridam aj nejake zasobne hnojivo (ake ? rad si necham poradit) Hlavne ma ale zaujimalu vynosy a ta zitovnost zahonu.

Vdaka,

Předmět Autor Datum
Pri nedostatku miesta, ak si bezzemok, pričom chceš pestovať jahody na balkóne situovanom južným sme… poslední
Nuda 20.04.2018 06:28
Nuda

Pri nedostatku miesta, ak si bezzemok, pričom chceš pestovať jahody na balkóne situovanom južným smerom, je to výhodné riešenie. Nevýhoda, krátke obdobie intenzívnej rodivosti, zberu. Po celý rok sa budeš musieť starať o zelené priesady bez chosne, bez plných košov lahodných jahôd, ako zbierala Maruša v januári.

Materské jahody, koreňovú sústavu, je nutné každým štvrtým rokom obmeniť, omladiť aj v prípade pestovania v klasickej pôde. Rastliny na pôvodnom koreni prirodzene starnú, neplodia štvrtým rokom aj v prípade, ak budú pravidelne hnojené. Genetika sa nedá oklamať. Odnoží na výhonoch budeš mať dostatok každým rokom.
--------
Ako hnojivo stačí použiť do závlahy širokospektrálne, tekuté s vyváženým obsahom minerálnych látok a dusíka. Ideálne v chelátovej forme.

Na nete si nájdi hnojivo pre jahody. Jahody sú v čase nasadenia kvetov a plodov náročné na dusík, draslík, horčík. Fosfor podporuje násadu kvetných pukov, ovplyvňuje arómu, lahodnú chuť a cukornatosť (sladovosť) plodov. Dôležité je mierne zvýšenie dávkovania fosforu pred začatím vegetácie - marec/apríl.

Pôda musí byť humózna z vyzretého kompostu s 30% obsahom pH neutrálnej rašeliny kvôli absorpcii vlahy, zbavená patogénov a škodcov. (Ideálne predusená v igelite v mikrovlke po dobu 40 minút nastavenia na plný výkon. Ak máš prístup k väčšej mikrovlnke s výkonom 1300W-1600W)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru