Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Těsnení válce u staré sekačky

Nazdar pánové. Dostal jsem od souseda asi 10 let starou sekačku, asi 6 let byla zavřená ve stodole a chci jí dát dokupy. Stručně řečeno, sekačka jede, ale je tam v řiti těsnění pod hlavu válce a pochybuji, že by se dalo dohledat, jelikož už ani nedokážeme zjistit výrobce, čím těsnění nahradit? Nějaký silikon, nebo z něčeho těsnění vystřihnout? Sekačku mám už rozdělanou, vypadá vše zachovale až na to těsnění, mohla by ještě dobře posloužit. Děkuji za rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Před rokem 1989 se používal Hermetik ( Kam nemůže šroubek, klíček tam nas.rem hermtíček). Nyní se pr…
nerady 18.04.2018 22:30
nerady
Co to je za blábol pod hlavu jako těsnění Hermetik?Tento šmejd nebyl vhodný ani jako těsnění olejové… nový
kap.dabač 19.04.2018 09:49
kap.dabač
Funguje to pořád i když je to něco jiného. Když zadáš do vyhledávače "hermetik" tak ti to nabídne So…
nerady 18.04.2018 23:23
nerady
Nabízený Soundal Gasket Seal má teplotu jen do 285 C, to je na motory málo. Zajděte do autoservisu,… nový
miran 19.04.2018 08:19
miran
Ano, za mého mládí, když jsme laborovali s různými motocykly se na těsnění pod hlavu, resp. válec po… nový
vitovec 19.04.2018 09:12
vitovec
Hermetik a nebo jiné tekuté a silikonové tmely jsou vhodné u dvoutaktu k utěsnění válce na klikovou… poslední
Zerozero 19.04.2018 13:11
Zerozero

Co to je za blábol pod hlavu jako těsnění Hermetik?Tento šmejd nebyl vhodný ani jako těsnění olejové skříně kdy časem ztvrdl a netěsnil.Pokud je válec litinový a má drážku z čela tak bych hlavu zabrousil brusnou pastou která se používá na ventily.Jinak jde i silnější alobal.Také se pod hlavu používá těsnění ferodo.Je to těsnění které je na toto určené.

Funguje to pořád i když je to něco jiného. Když zadáš do vyhledávače "hermetik" tak ti to nabídne Soundal Gasket Seal 80ml (tuba) nebo 310 ml (kartuše) je to od -60C do +285C. Přijatelná cena a jednosložková záležitost. Jsou i jiné ale cena je vyšší a teplotní rozsah stejný nebo obdobný. Je ještě možnost sehnat silnější hliníkovou folii (plech) 0,5 mm a těsnění vystřihnout. Možná, že by stačil plech ze střešních šablon (nelakovaný).

Nabízený Soundal Gasket Seal má teplotu jen do 285 C, to je na motory málo. Zajděte do autoservisu, nejlépe k nějakému staršímu pánovi a určitě někde z pod ponku vyloví kousek materiálu vhodného na výrobu těsnění. A ten nápad s hliníkovou folií se mi taky líbí, ale musí to být opravdu měkký plech.

Ano, za mého mládí, když jsme laborovali s různými motocykly se na těsnění pod hlavu, resp. válec používal Hermetik. Ne samostatně, to nevydrží. Nanášel se pod a na těsnění které se vystřihlo z prodávané, k tomu určené fólie, podle vzhledu na řezu to asi obsahovalo azbest. Myslím, že se to jmenovalo Klingerit.

Hermetik a nebo jiné tekuté a silikonové tmely jsou vhodné u dvoutaktu k utěsnění válce na klikovou skříň. Těsnění pod hlavou je zatížené rázově a vysokou teplotou. Používá se alespoň co si pamatuju,hliníkové nebo měděné těsnění. Ale materiál musí být velmi měkký. Měkčí, než je materiál slitiny hlavy. Například alobal, i když na to nevypadá, je ve skutečnosti dost tvrdý, měkký se zdá tím, že je tenký. Nebo AL plech, používaný na krytiny střech, je velmi tvrdý. Ani klingerit není vhodný, také na to bývá příliš tlustý, těsnění by nemělo být víc jak asi 0,2 až 0.4 mm. aby se nesnížila komprese. Jako vhodný a dostupný materiál se mi zdá měděný plech vhodné síly. Možná k sehnání kousku někde v kovošrotu ze zbytků materíálu na oplechování střech. Myslím že tlustější jak 0,5mm nebude. Potom co nejpřesněji vystřihnout kroužek patřičných rozměrů.
Potom vytvořený kroužek vyžíhat nad plynovým plamenem. Možno nad hořákem sporáku, nějakým plynovým hořákem, možná i pomocí silnějšího plamene zapalovače určeného do větru (takový ten jako miniautogen). Z nouze i v žhavých uhlících ohýnku. Tím měď změkne. Pak smirkem očistit od okují na čistý materiál. V případě použití hliníku, musí to být čistý hliník, materiál musí být při ohybu tvárný, nesmí skoro vůbec pružit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru