Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Větráček 24 V

Dobrý den,
řeším problém s přehříváním zdroje, který je uvnitř skříně. Jedná se o spínaný zdroj na DIN lištu 24 V 120W. Zdroj se docela dost zahřívá, v létě to bude určitě horší. Zatíženým moc není - podle papírové výpočtu je celkový odběr asi 80 W. Napadlo mě, že bych vyvrtal do skřínky díru a pomocí tichého větráčku ven odsával teplý vzduch. Nemám ale ani tucha, jaký větrák a pravděpodobně i regulátor použít. Ideální by bylo, kdyby se dal připojit na ten zdroj, když už tam je. Předpokládám, že spotřeba takového větráčku je řádově ve watech. Máte nějaký nápad? Předem díky.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
pomohla by fotka skříně. ventilátor: https://www.ges.cz/cz/hledat/?search=ventil%C3%A1tor+24v a jen…
ledníbrtník 15.04.2018 20:28
ledníbrtník
Díky za reakci. On se ten zdroj nezahřeje, když jsou otevřené dvířka, jen pouze teplý. Odkaz na fot…
PaveJan 15.04.2018 21:19
PaveJan
- vymyslet přívodní díry nasávaného vzduchu, třeba zespodu. - díru na odvod tepla, snad ta zadní nen… nový
ledníbrtník 16.04.2018 08:21
ledníbrtník
Nevypadá to zase tak zle. Já bych to možná udělal naopak a do skříně bych vzduch vháněl. Kdyby se da… poslední
ml1 16.04.2018 13:29
ml1

Díky za reakci. On se ten zdroj nezahřeje, když jsou otevřené dvířka, jen pouze teplý.

Odkaz na fotku skřínky
Odkaz na zdroj

Za zdrojem je vidět otvor. Tím ale vzduch moc neproudí, nevzniká tam ani nějaký komínový efekt. Ten ventilátor předpokládám nejde zapojit jen tak natvrdo. Existuje k tomu nějaký regulátor? Na zapojení raději moc nekoukejte :-) Je to provizorní, zítra udělám rozumně kabeláž.

Nevypadá to zase tak zle. Já bych to možná udělal naopak a do skříně bych vzduch vháněl. Kdyby se dalo nějakým husím krkem zavést vzduch zvenku (třeba existujícím otvorem) až do blízkosti zdroje největšího tepla, bylo by to ideální, ale obávám se, že by tak vznikllo monstrum. Dalo by se taky zapojit ventilátor tak, že by tam nějaký vzduch pouštěl normálně (zatím ponechme stranou otázku, jak ventilátor zpomalit) a při vyšší teplotě by běžel naplno.
Jinak zdroj má mít tepelnou ochranu, takže by se neměl nechat uvařit, je otázkou co přestane fungovat, když tato ochrana zafunguje (a vy tedy přestanete dostávat napětí).
Větrák na 24 V neni problém, 12, 24, 48, jsou běžná napětí. 12V by asi vyjde nejlevněji díky počítačům, takže jsem už několikrát řešil, že počítačový větráček včetně senzoru a vstupu pro PWM stojí do stovky a 24V stojí násobek toho, takže jsem vždy skončil na tom, že jsem zapojil 12V s vlastním napájením. Ta nabídka v TME příspěvku #8 vypadá dobře, ale je otázkou, jestli máte možnost v TME nakoupit (při individuální objednávce platíte nemalé poštovné, takže to chce objednat za dost peněz). Mě třeba zajišťuje zboží z TME místní obchod s elektrosoučástkami, který tam objednává pravidelně, takže když si vymyslim něco tak neni problém to do objednávky přihodit a oni jsou rádi, že dříve dosáhnou na limit pro poštovné, kromě toho, že z toho taky něco maji. I když teď koukám, že nějak srazili náklady, 50 korun jestli to je konečná cena už není tak hrozné.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru