Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem (Polo)inteligentne vykurovanie domacnosti

- Žiadna termohlavica nekomunikuje s riadiacou jednotkou kotla. Na termohlavici nastavíš požadovanú teplotu v konkrétnej miestnosti a termohlavica škrtí, alebo prepúšťa naplno teplú vodu podľa toho, či indikuje vyššiu, alebo nižšiu teplotu miestnosti, ako je požadovaná.
Klasická termohlavica s vlnovcom kontroluje len teplotu ktorú nastavíš pootočením gombíka.
Kvalitatívny skok predstavujú programovateľné hlavice. Oproti klasickým vedia meniť požadovanú teplotu podľa tvojho naprogramovania. Môžu mať len denný, alebo týždenný program podľa hodín v hlavici. Vždy riadia len jeden konkrétny radiátor. Vyžadujú len prebytok tepla - aby mali čo škrtiť.
Programovateľné majú vstup cez ovladacie gombíky na hlavici. Môžu mať prístup cez bluetooth (to je len o komforte programovania prostredníctvom telefónu). Môžu mať prístup cez wifi (to je tiež o komforte, ale aj o prístupe k hlavici cez internet - môžeš na diaľku cez internet sledovať teplotu v byte, či meniť program). Programovateľné hlavice majú aj nejaké bonusy, ako je PI regulátor, dovolenkový režim a pod.
Žiadna hlavica nekomunikuje s kotlom aj keď si viem predstaviť spôsob, ktorý by fungoval.
Ak použiješ termohlavice, tak nemusíš vyvažovať sústavu, ale prietok vody pustíš naplno. Vyváženie sústavy zariadia termoventily - majú to v popise práce.
Ty musíš nastaviť len teplotu kotla dostatočnú, ale zasa nie príliš vysokú, Pri vyššej teplote kotla sa zvyšujú straty (do komína odchádza viac tepla a pri kondenzačnom kotli aj viac pary).
Teplotu kotla nastavuješ odhadom, alebo podľa vykurovacích tabuliek na základe vonkajšej teploty (to môže robiť aj na to určená riadiaca jednotka kotla napojená na vonkajší teplomer), alebo termostatom napojeným v najchladnejšej miestnosti, pritom najchladnejšiu miestnosť určíš tak, že pri naplno otvorených radiátoroch zakúriš a po ustálení po pár hodinách zmeriaš teploty v jednotlivých miestnostiach. Systém najchladnejšej miestnosti je najúspornejší, ale má nevýhodu v tom, že tú miestnosť nesmieš odstaviť od kúrenia (radiátor musí byť trvale naplno otvorený) - inak by regulácia zlyhala.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny