Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Do kdy tužková baterie dává ?

Zdravím,
používám fotopast, kterou pohání tužkové baterie (alkalické). Problém je v tom, že cca po týdnu měním, aby se mě nestalo, že jsou vybité. Zdá se mi, že bych je tam mohl nechat delší dobu, ale nechci to riskovat.

Zeptám se, když bych je měřil multimetrem, kolik by měli dávat, abych měl jistotu, že fotopast stále bez problému budou zásobovat.

Asi mi doporučíte baterie dobíjecí. Ty nechci !

Díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Z akého dôvodu dobíjacie AA 1,2V odmietaš? Tieto baterky s kapacitou 2800mA a viac sú z dlhodobého n…
Ahasver Chamachir 13.04.2018 12:25
Ahasver Chamachir
Dobíjecí bez ohledu na četnost nabíjení a používání odejdou do roka. Ano mám výjimky, jedna čtveřice…
ml1 13.04.2018 13:20
ml1
Mne este dobijacia baterka neodisla a niektore mam vyse 5rokov. Neviem co s tym robis a co mas za sm… poslední
MMnereg 15.04.2018 15:32
MMnereg
Tolik keců a žádná odpověď. Tak tedy na otázku "když bych je měřil multimetrem, kolik by měli dávat?… nový
Kyncl 14.04.2018 19:10
Kyncl
Vzhledem k tomu, že tazatel neposkytnul dostatek informací a pořízení křišťálových koulí je mimo fin… nový
Yarda 14.04.2018 20:49
Yarda

Z akého dôvodu dobíjacie AA 1,2V odmietaš? Tieto baterky s kapacitou 2800mA a viac sú z dlhodobého napájania výkonnejšie než klasika tuška AA 1,5V.

Dones si domov pascu, vybi dobíjaciu baterku žiarovkou na nejakú hranicu a kontroluj merákom na baterke, kedy a pod akým napätím ešte pasca fotopastí a kedy už skape z dôvodu nedostatku šťávy. Si doma.

Dobíjecí bez ohledu na četnost nabíjení a používání odejdou do roka. Ano mám výjimky, jedna čtveřice mi už maká přes dva roky (od května 2015) ale ostatní po půl roce ztrácely kapacitu, až ji ztratily. Po roce už moc slávy neudělaji a v lepším případě jsou aspoň použitelné.
Běžná kapacita AA je spíš 2000-2500, větší čísla jsou už jen pohádkou (svého času se na aukru prodávaly dokonce 4000, věřím že se čiňani naučili psát větší čísla, aukro už léta nesleduju).

Jinak pokud jde o měření, naprázdno má i totálně vybitá baterka 1.5V. Málokdy má míň - to je už totálně v háji. Je potřeba měřit s nějakou zátěží. Staré burelové jsem měřil do zkratu ampérmetrem a pokud byly dobré, dávaly přes ampér, pod 0.5A byly vybité. Ale tohle nedoporučuju dělat s alkalickými, ty maji menší odpor a mohly by i explodovat (prý se takové případy kdy vyletěl z baterky uhlík staly, sám jsem to nikdy nezkoušel ... byl by to dobrý námět pro bořiče mýtů).

Mne este dobijacia baterka neodisla a niektore mam vyse 5rokov. Neviem co s tym robis a co mas za smejd znacky, ale problem neni v dobijacich baterkach.
(a nabijam to najobycajnejsie prudom 1/10C)

... este k povodnemu dotazu: Kedy zariadenie prestane pracovat zavisi od toho zariadenia, niektore debilne cinske veci nepracuju dobre uz ani pri 1,2V ale normalne sa tuzkova baterka povazuje za vybitu pri ca 0.9-1V pri lahkej zatazi)

Tolik keců a žádná odpověď.
Tak tedy na otázku "když bych je měřil multimetrem, kolik by měli dávat?" odpovídám: měř analogovým (ručkovým) ampérmetrem do zkratu na rozsahu 10A - jenom brnkni, a pokud se ručka vychýlí aspoň přes 1-2A, je to OK. Zkus novou a starou a rychle se zorientuješ. Měření napětí je nedostatečné.

Vzhledem k tomu, že tazatel neposkytnul dostatek informací a pořízení křišťálových koulí je mimo finanční možnost většiny lidí co sem občas nakouknou, tak těžko radit.
Napadá mne k napájení nepoužít tužkové články, ale velké monočlánky, musely by být nějak k té fotopasti připojené zvenku. Nebo třeba k vestavěnému článku připojit ještě jeden co by se připojil pokud by v tom vestavěném kleslo napětí a současně by nějak zavolal obsluhu....
Pokud se spokojí s tím, že si změří, jak dlouho v té fotopasti běžný článek vydrží, pořád není vyloučeno, že padne na nějaký zmetek co se vybije podstatně dřív než ty články co měřil.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru