Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Co do vrtané studny jako potrubí?

Dobrý den,
co by jste dali do vrtané studny jako sací potrubí o délce 22 metrů? Klasickou plastovou trubku nebo sací hadici na pitnou vodu? Říkám si, co kdyby bylo potřeba čerpadlo vytáhnout? S těma trubkama by to asi nebylo nic moc.
D

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Určitě lepší práce, při případném vytahování čerpadla, je se silnostěnnou protkávanou polyethylenovo…
George63 10.04.2018 22:13
George63
Asi taky sáhnu po té hadici. Přece jen, vytahovat tak dlouhou tvrdou plastovou hadici asi bude nepří…
Honza - Letovice 12.04.2018 17:44
Honza - Letovice
Problém se zinkem a pitnou vodou není. Dříve používané vodovodní trubky, do cca 80-90 tých let, než…
George63 12.04.2018 23:36
George63
Vono i to olovo nebylo zas takova katastrofa, zejmena pokud je nekde mirne zasadita voda, neprinasi…
bahno 13.04.2018 11:50
bahno
Je to uprostřed zahrady. Jinak taky záleží, jak to máte hluboko. Já bych měl čerpadlo cca 24 metrů p…
Honza - Letovice 13.04.2018 12:38
Honza - Letovice
Na vodu jsou trubky PVC-šedé (tvrdé, s fitinky které se svařují), polyethylenové-černé s modrým pruh… poslední
George63 13.04.2018 18:51
George63

Určitě lepší práce, při případném vytahování čerpadla, je se silnostěnnou protkávanou polyethylenovou hadicí 3/4 " - 1". A vydrží stejně jako PE trubka. Tu pak napojit nahoře rozebíratelným šroubením na vedení v zemi do objektu, provedené PE trubkou.
Mám to takhle už 15 let, hloubka studny 20m a čerpadlo vytahoval cca 4-5 x. Dříve asi 4 x "malyše", vždy po cca 2-3 letech, nyní už mám 4 roky nerezové rotační, ale ještě kvůli úpravě sond, jsem jej už rovněž jednou vytahoval.;-)

Asi taky sáhnu po té hadici. Přece jen, vytahovat tak dlouhou tvrdou plastovou hadici asi bude nepříjemná práce.

Řeším, jak tu hadici k čerpadlu přidělat. Měl jsem tam loni na zkoušku nerezové spony, ale na konci sezóny jsem zjistil, že nerezové jsou jen z části. Šrouby byli totálně vyrezlé. Našel jsem celonerez, ale i ten nerez šroubek je pozinkovaný. Prý ten zinek slouží jako mazivo. Nerez na nerez by prý nešlo utáhnout.
Je problém se zinkem v pitné vodě ?

Problém se zinkem a pitnou vodou není.
Dříve používané vodovodní trubky, do cca 80-90 tých let, než se začaly vyrábět a používat i na rozvod vody plasty, byly ocelové a pozinkované zevnitř i vně. Na pitnou vodu zinek nemá žádný negativní vliv. Po čase se ale i vevnitř trubek zinek "strávil" a trubky zarůstaly rzí a vodním kamenem, v závislosti na složení a agresivitě vody. A tak se postupně ucpávaly.:-(
A proto bylo nutno po čase rozvody rekonstruovat. Dnes už provedeno i ve většině "paneláků" z dřívějších dob. Což používání plastů odstranilo. ;-)
V dávné minulosti ale bylo používáno na rozvody vody olovo a to bylo, u pitné vody, velmi zdravotně závadné. Způsobovalo otravu olovem.:x:

Vono i to olovo nebylo zas takova katastrofa, zejmena pokud je nekde mirne zasadita voda, neprinasi ani olovo velky problemy. Mimochodem tusize loni jsem zahlidnul nejakou zpravu, ze v Praze vymenili posledni olovenou trubku ve verejny siti - po 120 letech.
Ale jinak, vodu bych nicim jinym nez plastem netahal a zinek je OK. Za me ale furt vede ta polotvrda trubka, teda pokud je vrt treba ve sklepe, tak ty obavy z manipulace chapu, ale pokud je nekde venku, kde je okolo alespon trochu mista, nevidim v tom problem, spis naopak se s tim manipuluje lip. "Ostry" cerpadalo ve studni mam na tvrdej trubce, na zaloznim pro pripad poruchy plnohodnotnyho mam hadici. Trubka, narozdil od hadice, nespadne uplne na dno studne:-)

Je to uprostřed zahrady. Jinak taky záleží, jak to máte hluboko. Já bych měl čerpadlo cca 24 metrů pod zemí. To bych musel z tou trubkou až k sousedům. Jinak, co je to ta polotvrdá trubka? To je ta černá, jak se spojuje bez svařování?

Na vodu jsou trubky PVC-šedé (tvrdé, s fitinky které se svařují), polyethylenové-černé s modrým pruhem (polotrvrdé-na ty se používají orig.šroubovací spojky s gumovým těsněním, nebo závitování), nebo ještě 3-plášťové (plast+vložka AL+plast -rovněž speciální, ale lisovací spojky s mosazným šroubením).
Co se týká toho napojení potrubí čerpadla shora do studny, mám je napojeno tou plastovou hadicí se silnějším pláštěm s pletivem (zelená) 3/4 ", ne ta tenká měkká na zahradu. A čerpadlo mám zavěšeno na silonovém laně, za které jej vytahuji a současně pokládám vytahovanou hadici bez problémů ihned u studny. K hadici mám plastovými sponami uchyceny jak přívodní kabel čerpadla, tak i vodiče k sondám hlídání hladiny, které mám zhotoveny z nerezových plátků a spoje vodičů s plátkem zality v epoxidu. Ty jsou umístěny v potřebné úrovni hlídání minimální hladiny, kdy čerpadlo vypnou, aby nedošlo k provozu bez vody. A manipulace je bez problémů a snadná. Nahoře je hadice napojená šroubením na polyethylenovou trubku (černou) uloženou do země a do objektu;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru