Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vytvoření otvoru ve zdi pro okno

Zdravím, prosím o radu. Potřeboval bych vytvořit ve zdi nový otvor pro okénko (40×40cm). Je to zřejmě 30cm silná zeď z nepálených cihel pospojovaných dost pofidérní maltou, zvenku je zateplení 12cm. Nechci na to brát sekáč a kladivo. To by mohlo také skončit otvorem pro dveře:-)3-[ Přemýšlel jsem o kotouči, ale ten se nedostane tak hluboko. Nevíte někdo, jak na to?

Předmět Autor Datum
Oklepej omítku z obou stran. Vyškrab spáru z každé strany o 15 cm širší než bude otvor a do spáry de…
nerady 05.04.2018 21:51
nerady
Delší korunkový vrták ( 50-60 cm) většího průměru (15-20 mm) a menším "bouracím kladivem" odvrtat, m…
George63 05.04.2018 23:12
George63
Na tak malý otvor stačí otukat omítku, vrtákem provrtat s cihly, pak jen lehce doťukat majzlíkem. An…
milan.cukrar 06.04.2018 06:27
milan.cukrar
Jedine ručná, hodinárska práca. Ostrý majzlík a kladivo s krátkou rúčkou. Najprv odhaľ z exteriéru… poslední
Ahasver Chamachir 06.04.2018 07:32
Ahasver Chamachir

Oklepej omítku z obou stran. Vyškrab spáru z každé strany o 15 cm širší než bude otvor a do spáry dej z každé strany ocelovvý profil L 50x50 mm. Otvor nařízni flexou s diamantovým kotučem nebo provrtej delším vidákem (průměr 10 až 12mm) tak, aby prošel zdí. Pak můžeš dobourat zbytek otvoru. Pokud to budeš dělat opatrně nemělo by se nic stát.

Delší korunkový vrták ( 50-60 cm) většího průměru (15-20 mm) a menším "bouracím kladivem" odvrtat, možná i bez příklepu, dokola postupně potřebný prostor. Do nepálených to půjde snadno. Mezi otvory odstranit materiál kýváním vrtáku mezi nimi. Závit to "vykloktá".
Šíře překlenutí 40 cm je tak malá, že nemusíš mít strach ze spadnutí materiálu shora. Dodatečně můžeš vrch podchytit třeba L železem 50/50 mm, zapuštěným z obou stran do zdi, jako "překládek", délky 55-60 cm a fixovaného cementovou maltou.
Ale z venkovní strany asi budeš muset odstranit, v dostatečném prostoru, to zateplení. Nepíšeš, jak je provedeno.

Jedine ručná, hodinárska práca. Ostrý majzlík a kladivo s krátkou rúčkou.

Najprv odhaľ z exteriéru fasádnu izoláciu, tú musíš opatrne a presne vyrezať až na obvodové murivo, aby si ju prípadne nevyvalil o ploche 1x2m ak budeš sekať z interiéru. Detto najprv osekaj obvod pôvodnej fasády až po tehlu pod izoláciou, lebo tá zrejme drží pokope murivo viac, ako murovaná malta medzi tehlami.

Ak vysekáš dieru durch, je nutné vytvoriť preklad. Stačí, ak zasekáš železné L -ká nosníčky 5x5cm s presahom 10cm do nosného muriva, aby podopreli vrchné murivo. Prípadne navrtáš dlhým vrtákom bočné diery tesne pri vrchu otvoru, podlepíš diery stavebným lepidlom (Mamut), do ktorých vsunieš roxor s priemerom 12mm a omietneš roxor zároveň cementovou maltou. Po zaschnutí malty osadíš na mieru okno. Je to opatrenie, aby ti časom nad otvorom nevznikala drobná trhlina viditeľná doma, v omietke, ťahajúca sa cik-cak až po strop. Pri takejto schátranej stave bežný jav. Tu nedržia pálené tehly pnutím do seba, ako je to v prípade klasických stavieb s 60-kami, plnými tehlovými múrmi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru