Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Které LED bodové světlo prosvítí kuklu DIN 10 ?

Které LED - kolik W - prosvítí DIN 10 ?

Dobrý den. Mám klasickou kuklu na sváření DIN10. Mám domácím svářečku - elektrody - a potřeboval bych si přisvítit nějakým světlem než začne svítit elektrický oblouk. Bez světla nevidím nic přes kuklu. Odklápění kukly před začínáním sváření je pro mne problémové. Myslel jsem, že si pořídím nějaké světlo, které by mi pomohlo vidět kam dát přesně elektrodu na materiál svářený u domácí malé svářečky. Začínám se totiž učit doma svářet. Reflektory 200W mi připadají velké - kolem 42x33x4,5cm.
Myslel jsem spíše nějaké menší bodové světlo, ale s výkonem kolem 200W. Ani vlastně nevím, kolik Watů by na prosvícení DIN 10 stačilo. Beru 200W jako jistotu, že snad ano, ale třeba by stačilo méně WATů. Nebo nějaké pracovní světlo - asi kolem 17000 Lm. Hledal jsem různě, ale k ničemu jistému jsem zatím nedošel.
Děkuji za případné nápady.

Předmět Autor Datum
Malá kukla, priblížiš sa na centimeter k zvaru s elektródou, trhneš hlavou, padne ti kukla na ksicht…
Nuda 02.04.2018 09:10
Nuda
Svietim 20w stolnov halogenkov a stači, zaleži na vzdialenosti od zvaru.
jimbim 02.04.2018 10:31
jimbim
Jak píše Nuda - správné nastavení odporu spadnutí kukly je důležité. Také mrkni na teorii: odkaz Z…
Stefran 02.04.2018 11:02
Stefran
Než řešit přísvit tak bych koupil tuto kuklu https://brusky-prislusenstvi.heureka.cz/svarecska-kukla… poslední
Kimbert 02.04.2018 12:14
Kimbert

Malá kukla, priblížiš sa na centimeter k zvaru s elektródou, trhneš hlavou, padne ti kukla na ksicht a ideš, zváraš ako malina, ako víno. Chce to cvik, si doma v zváraní.

Ak zváraš ako profík hodiny nad oblúkom, potom si zakry krk, nech ti ho nespáli.

Sú na trhu drahšie kukly vybavené samostmievateľnými sklami:
https://www.technomat.sk/eshop/action/productdetail/oc/1335/product/samostmievacia-kukla-700s-zvaranie-zvaracka.xhtml

To je ideálna voľba.
-------------------
Z LED bodové by bol vhodný osvit 50W reflektorom s výhradne modrým spektrom fotónov, nad 6500°K-8500°K, lenže takéto LED nezoženieš jedine, ak si zbastlíš sáma vložíš ich do ohniska paraboly reflektora prípadne do paraboly väčšej ručnej baterky.

Skus nejaký automobilový reflektor (prídavná hmlovka) s 12V bodovou H1 55W žiarovkou, alebo 55W xenónovou žiarovkou. Takýto použitý reflektor z vozidla nahodíš na 14V trafo alebo na klasickú nabíjačku 12V/6A.
http://ix.sk/pDPQE

žiarovky H1/55w http://ix.sk/WqxFd

Jak píše Nuda - správné nastavení odporu spadnutí kukly je důležité.

Také mrkni na teorii: odkaz

Zapalování elektrody: novou elektrodu přiblížit k materiálu (kousek odpadu) v úhlu budoucího svařování. Pouze táhnout po materiálu. Po zapálení oblouku zvednou. Pokud po této operaci začneš hned svářet nemusíš odstraňovat obal elektrody přesahující kovové jádro. Po zchladnutí elektrody se musí přesah obalu odstranit.

Sváření: zapálení oblouku se doporučuje v místě kde nebude budoucí svár - najet do budoucího svaru a spojit oba materiály lázní z roztaveného kovu - poté pokračovat vlastním svarem - po dojeti nakonec svaru: mírný pohyb zpět(doplnění materiálu svaru) a konec svařování.

A jinak kožené rukavice, boty rychle-sundávací a čiré brýle při čištění svarů.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru