Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem HT (KG) přesuvky - jak na ně?

Jo s trubkami jsem se taky natrápil, když jsem vloni dělal novou kanalizaci v chalupě. Malé průměry nejsou problém, ale tak od 110tky už je to docela dřina, u 160tek jsem koulel očima. Ale u spojení trubka hrdlo, se jedná hlavně překonat začátek a pak už to zajede. S přesuvkami je problém v tom, že je potřeba je nasunout na jednu trubku a pak zpět na druhou. Pak je potřeba současně překonávat tření dvou těsnění. Navíc při pohybu přesuvky po trubce tam, se dost dobře setře mazadlo těsněním a pro pohyb zpět už je jen nepatrný film.
Tření všeobecně má jednu zajímavou vlastnost. Pokud jsou dvě plochy vzájemně v pohybu, je tření malé. Pokud se vzájemný pohyb zastaví, tření rapidně stoupne. To je ten případ přesuvky. Nasuneme tam a než to srovnáme s druhým dílem, tak to přilne. Pak s tím nejde hnout. Vymyslel :i: jsem způsob, který ale vyžaduje pomocníka.
Uchopíme přesuvku a táhneme, ani není třeba moc. Pomocník vezme kousek dřevěného hranolu, opře o hranu nátrubku a bací do toho asi kilovým kladívkem. Tím překoná klidové tření a už to popojede celkem lehce. Jen je třeba zajistit třeba jde li to přišlápnutím předchozí trubku, aby nedošlo k vysunutí předchozího spoje. Ale pokud se nejedná o krátký díl, udrží se to setrvačností, ani to není třeba zajišťovat. :puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny