Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem hydraulicky zdvihak na kompresor

To asi těžko. Kdysi jsem uvažoval o tom, že bych si v garáži v jímce pod autem instaloval zvedák na vzduch-tedy na kompresor. Ale jde o výpočty schopnosti zvedané hmotnosti a daného tlaku, který je schopen vytvořit kompresor (cca 6 atm) a hydrauliky, který je podstatně vyšší. Jde o tlak na cm2 plochy pístu, který je schopen zvedat potřebnou hmotnost. Propočtem jsem zjistil, že by píst vzduchového zvedáku musel mít (teď už trochu střílím, přesně si to nepamatuju) asi 10-15 x větší plochu, než která stačí pro shodně výkonný (co se týče té schopnosti síly zdvihu) jak píst hydraulický. Navíc by docházelo k pružení (ale to by nakonec tak moc nevadilo, v koncové poloze by bylo možno pevně zaaretovat).
Vše jsem už měl připraveno, i trubku a píst s manžetou o průměru cca 120 mm. Ale nakonec jsem to nerealizoval. No a teď už pod auto nelezu. :puff: Už jsem na to moc línej a starej.
K tomu nápadu hnaní hydraulického zvedáku"nějak", aby nebylo nutno ručně, bych spíš možná řešil pohon páky zvedáku motorem, zpřevodovaným šnekovou převodovkou na malé otáčky a pákou (vačkou), případně šroubovicí s nekonečným závitem a maticí, která by chodila nahoru a dolů a "makala" místo ruky. :-D

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny