Předmět Autor Datum
No kdyby šlo o nějaký hec, jestli o jde, tak bych to vyrobil, ale jinak je to asi nesmysl. Když si t…
Zerozero 25.03.2018 23:16
Zerozero
ano,myslim panenku-vyrabaju sa original na napojenie na kompresor,ale neviem ako to funguje
hyver 25.03.2018 23:26
hyver
No zřejmě jsem ještě neviděl všechno. Nemáš třeba nějaký odkaz nebo něco? Nikdy jsem o tom neslyšel.…
Zerozero 25.03.2018 23:45
Zerozero
prenosny-pneumaticky-dvoumechovy-zvedak-olmec-j5p-id2534 - průměr měchů je 250mm, což je desetinásob…
czcharlie 27.03.2018 16:07
czcharlie
Dáte píst na vzduch, tak jak se to běžné dělá. Dostatečný kopresor, velkou nádobu na vzduch a větší…
milan.cukrar 26.03.2018 06:44
milan.cukrar
A přemýšlel jsi jak se to bude chovat když tam bude místo kapaliny plyn? Kapalina je nestlačitelá a…
Honza60 27.03.2018 08:21
Honza60
To asi těžko. Kdysi jsem uvažoval o tom, že bych si v garáži v jímce pod autem instaloval zvedák na…
George63 27.03.2018 08:59
George63
https://www.youtube.com/watch?v=mapld73KCi0
sleduj 30.03.2018 12:18
sleduj
nieco na ten system,ale neviem ako to funguje vo vnutri https://www.vawobchod.cz/winntec-y432020-pne… poslední
sleduj 30.03.2018 12:23
sleduj

No kdyby šlo o nějaký hec, jestli o jde, tak bych to vyrobil, ale jinak je to asi nesmysl. Když si to tak představím, tak by byl potřeba vzduchový píst s dostatečnou silou, který by pohyboval hydraulickou pumpou, místo páky.
U něj by musel být nějaký rozvod vzduchu, který by zajistil vratný pohyb pístu. Myslím, že ten píst s příslušenstvím, by byl o dost větší, než samotný hever.
Další možností by bylo, vyřadit pákovou pumpu a nahradit hydraulickým čerpadlem, poháněným vzduchovým motorem. I to se mi zdá špatně realizovatelné. Když už se snažit něco takového stvořit, tak už se mi zdá elektrický pohon realizovatelnější, než vzduch. Předpokládám, že máš na mysli hever typu panenka? Nebo nějaký velký dílenský zvedák?
Teď mi ještě došlo, jestli nemyslíš to, že by hever zvedal místo oleje přímo vzduch. Pokud ano, tak je to taky blbost. Hever by při zátěži pružil, jak pružina a pro sílu třeba 2 tuny a tlaku vzduchu z kompresoru si spočítej průměr pístu.
8-)

No zřejmě jsem ještě neviděl všechno. Nemáš třeba nějaký odkaz nebo něco? Nikdy jsem o tom neslyšel.
Tak pokud to existuje, zajímalo by mě jak to funguje. Napadá mě snad jen hydraulický píst velmi malého průměru, aby nebyla potřeba velká síla a běžící rychle. Pak by to snad i šlo. Nebo vzduchový motor, jako u ručního nářadí a miniaturní zubové čerpadlo. Teoreticky to asi možné je, ale vyrábět to sám, asi je těžko realizovatelné. I když s možným přístupem k nějakým dílům a dobrém strojním vybavení je všechno možné.
Edit: No tak jsem si něco našel fakt to existuje, našel jsem ale pojízdný hever pro nákladní auta a pod. Ale je to fakt jako pneumatickohydraulické. Ten systém ale nevím, bude to asi něco jak jsem psal, aby se dosáhlo hydraulického tlaku pomocí malého tlaku vzduchu. Třeba to malé zubové čerpadlo se vzduchovým motorkem.

To asi těžko. Kdysi jsem uvažoval o tom, že bych si v garáži v jímce pod autem instaloval zvedák na vzduch-tedy na kompresor. Ale jde o výpočty schopnosti zvedané hmotnosti a daného tlaku, který je schopen vytvořit kompresor (cca 6 atm) a hydrauliky, který je podstatně vyšší. Jde o tlak na cm2 plochy pístu, který je schopen zvedat potřebnou hmotnost. Propočtem jsem zjistil, že by píst vzduchového zvedáku musel mít (teď už trochu střílím, přesně si to nepamatuju) asi 10-15 x větší plochu, než která stačí pro shodně výkonný (co se týče té schopnosti síly zdvihu) jak píst hydraulický. Navíc by docházelo k pružení (ale to by nakonec tak moc nevadilo, v koncové poloze by bylo možno pevně zaaretovat).
Vše jsem už měl připraveno, i trubku a píst s manžetou o průměru cca 120 mm. Ale nakonec jsem to nerealizoval. No a teď už pod auto nelezu. :puff: Už jsem na to moc línej a starej.
K tomu nápadu hnaní hydraulického zvedáku"nějak", aby nebylo nutno ručně, bych spíš možná řešil pohon páky zvedáku motorem, zpřevodovaným šnekovou převodovkou na malé otáčky a pákou (vačkou), případně šroubovicí s nekonečným závitem a maticí, která by chodila nahoru a dolů a "makala" místo ruky. :-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru