Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nesvítí mi svetlo v obyvaku

V ložnici mám lustr při výměně mi vypadl proud a od té doby nejde svetlo.pojistky jsem nahodile i hlavní justic.mam dojem že tam vůbec nejde proud zkoušel jsem obyc žárovku s objimkou a nic můžete mi prosím poradit.diky

Předmět Autor Datum
Při výměně čeho? Multimetr, nebo fázovku a zkoušet.
Prasak 25.03.2018 20:49
Prasak
Zkusil bych zkoušečkou zjistit, jestli tam jde proud. Pokud nevíte jak, zajistěte si odborníka.
uličník 25.03.2018 20:50
uličník
Vy budete týden tápat, odborník to najde třeba za 5 minut. Jestli to dobře chápu, poté co jste uděla…
ml1 26.03.2018 12:32
ml1
Vzhledem k tomu, že zřejmě nejsi odborník, tak opatrně!!! Jak Ti radí druzí, odborník by to měl urči…
George63 26.03.2018 16:31
George63
Zcela v pořádku, je potřeba postupovat hlavně opatrně. Naopak, jakýkoliv spěch se může vymstít. Jsou…
ml1 26.03.2018 16:55
ml1
Jo, jsou výjimky. "Blahé paměti", ještě na vojně, v šedesátých letech jsem měl kamaráda, taková "suš…
George63 26.03.2018 18:42
George63
Jeden známý elektrikář vždycky říkal:Mě se nemůže s elektrikou nic stát,nás už ve škole proti tomu o…
Karel04 27.03.2018 07:43
Karel04
vadaskou (doutnavku), nebo doutnavkovou zkoušečkou vadaska není doutnavka a doutnavková zkošečka ně…
jirka44 27.03.2018 06:57
jirka44
Ano, máš pravdu. Ale ta vadaska má většinou i tu doutnavku a to jsem myslel. No a u vypinače asi nem…
George63 27.03.2018 09:21
George63
Já jsem si s doutnavkovou zkoušečkou kdysi naběhl a to tak, že velmi. Pravda, byla to instalace poně… poslední
jirka44 27.03.2018 09:35
jirka44
Bez měření není vědění. O víkendu byla ohrožena oslava,páč najednou nešel sporák. Volali elektrikáře…
milan.cukrar 26.03.2018 19:20
milan.cukrar

Vy budete týden tápat, odborník to najde třeba za 5 minut. Jestli to dobře chápu, poté co jste udělal kraťas v ložnici, nejde vám světlo v obýváku? V té ložnici jde?
Multimetr i fázovka dokážou být zrádné, mohou ukazovat napětí i když neni, ale pro první vyzkoušení to stačí.

Já osobně bych s diagnostikou začal u jističů, tedy jestli je napětí na jističi hlavně na vývodu (na přívodu by být mělo, pokud je ta fáze použitá i jinde, tak by se to poznalo). Je sice málo pravděpodobné, že by odešel jistič (ale ne vyloučené a neni dobrý pocit po celodenním pátraní přijít na to, že elektrika neni už ani na jističi), ale někde se začít musí. A pak bych vzdálenost mezi místem kde je napětí a kde napětí neni postupně zkracoval, až bych našel upálený drát ve zdi nebo vadný vypínač nebo co já vim. Předtím bych si to prohlédl ale to jste už asi udělal. Jestli je to hliníkový rozvod, tam bych čekal zradu někde v ohybu, třeba hned u zdi u toho vývodu pro lustr. Chce to vzít postupně od věcí které se snadno prověřují po ty co se prověřují hůř. Od těch nejpravděpodobnějších po ty nejméně pravděpodobné.

Vzhledem k tomu, že zřejmě nejsi odborník, tak opatrně!!! Jak Ti radí druzí, odborník by to měl určitě rychleji. Ale dnes jsou práce odborníka, pokud to není dobrý kamarád, většinou dost drahé. A tak chápu, že si chceš poradit sám. Takže má rada. Dělej vše bez napětí, tím to bude bezpečnější! Nejdřív ale sejmi kryt vypinače toho lustru a ověř vadaskou (doutnavku), nebo doutnavkovou zkoušečkou, na vypinači toho lustru, jestli je na některém šroubku (svorce) napětí. Opatrně, nedotýkat se dovnitř!!! Pokud ne, je závada v přívodu k vypinači. Pokud ano, zapni vypinač a zjisti doutnavkou, zda je napětí na druhém šroubku. Pokud ne, je vadný vypinač a je nutno jej vyměnit. Vypnout jistič a provést. Pokud ano, je vada v přívodu k lustru. A to může být jak na fázovém vodiči, tak i na pracovní nule. Pak je nutno zjistit místa propojení (odbočovací a připojovaci krabice), u kterých je předpoklad že přes něj je přívod k lustru veden a z těch sejmout víčka. Pak vypnout jistič okruhu a pokračovat už bez napětí. Použít multimetr s ohmetrem (jsou už dnes v obchodech za pár šupů a v baráku se vždycky hodí). Pak dva kusy slabšího dlouhého lankového drátu s banánky na koncích a krokodýlkem na jednom banánku chytit vývod fáze u lustru a ohmetrem pomocí druhého drátu hledat v krabicích spoj, postupně až k vypinači. Pokud je vše OK, pak chytit u lustru "nulák" a provést totéž v krabicích s "nulákem" (ten u vypinače nebývá).
Pokud by byly přerušeny vodiče někde před vypinačem, tak postupovat tímto způsobem směrem k jističi příslušného okruhu.
Hodně zdejších radilů mi možná bude "nadávat", proč tak složitě, ale elektřina nezraňuje, ta, jak já říkám, "pouze" zabíjí. Tak raději složitěji, ale bezpečně!!!:puff: Já s ní, v denodenním souladu, přežil už víc jak 50 let. :-D

Zcela v pořádku, je potřeba postupovat hlavně opatrně. Naopak, jakýkoliv spěch se může vymstít.
Jsou lidi, kteří jsou "gumoví" (poté co mi jeden soused co o sobě tvrdí, že je elektrikář (nejen já, ale všichni co ho znají si myslí něco jiného), předvedl, jak se jednou rukou drží železného futra a druhou šahá do vypínače a nic to s nim nedělá jsem si už poznámky typu "měl by sis to vypnout" radši odpustil) a zapomínají, že ne každý je z gumy.
Elektřina je nebezpečná - Taky jsem si uvědomil, že jsem tuhle všeobecně známou, ale občas nerespektovanu skutečnost zapomněl zdůraznit.

Jo, jsou výjimky. "Blahé paměti", ještě na vojně, v šedesátých letech jsem měl kamaráda, taková "sušinka" a když jsme dávali dohromady elektriku v opuštěných objektech ve vojenských prostorách pro naše voj. soustředění, tak jsem ho používal jako živou zkoušečku. :-D Ten když šáhl na fázi 220 V, tak nic necítil a pokud chtěl zjistit, jestli je tam napětí, tak si naslinil prst.
No, ale jak se říká, "výjimka potvrzuje pravidlo". Takže bych to nikomu nedoporučoval zkoušet, jestli je ta "výjimka". Já to také určitě nejsem, ale zatím jsem měl vždycky štěstí. A že se mi to za těch 50 let párkrát potvrdilo, to je snad jasný. "I mistr tesař se někdy utne". Akorát jsem nepřišel o prsty. To elektrika nezpůsobí (naštěstí). :-/ A protože ještě žiju, tak na to horší taky nedošlo.:puff:

Ano, máš pravdu. Ale ta vadaska má většinou i tu doutnavku a to jsem myslel. No a u vypinače asi nemáš "nulu" tak by si si ji musel, pro měření vadaskou dvoukontaktem, dotáhnout drátem třeba od nějaké zásuvky. Ale i tak možno.:-D
Ale v běžných případech ta doutnavka stačí. A že by byla tak silná indukce, aby svítila běžná doutnavka na drátu opravdu "offline", s tím jsem se ve své praxi nikdy nesetkal. Pouze v případě nízkého izolačního stavu, třeba v krabici a podobně. Což bývá výjimka. Ale u LED žárovek a diod, to ano, to bývá poměrně často. A pak doutnavka může svítit na "nule", pokud je někde nula přerušená a fáze jde přes spotřebič (žárovku a pod.)
No a to "čarování" se žárovkou na drátech a pod napětím? To je "na hraně", zejména pro pro amatéra.;-)

Já jsem si s doutnavkovou zkoušečkou kdysi naběhl a to tak, že velmi. Pravda, byla to instalace poněkud netypická tím, že vypínač ke stropnímu světlu byl v nuláku a na něm ta doutnavka sítila, když byl vypínač rozepnutý a zhasla když byl sepnutý...dál to snad rozvádět nemusím. A od té doby jedině, jak už jsme psal výše, ani doutnavka, ani multimetr ale vadaska nebo žárovka. A jak ostatně taky píšeš i za cenu toho, že si ten nulák musíš dotáhnout odněkud drátem.

Bez měření není vědění.
O víkendu byla ohrožena oslava,páč najednou nešel sporák. Volali elektrikáře, ten zjistil, že neumí ani natáhnou jistič. Mnoho nájemníků mi volá, že jim nejde elektrika, přestože nahodili jistič. Vždy se ukáže, že to opravdu někteří neumí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru