Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chci vypěstovat živý plot z jehličnanů.

Pokud se rozhodneš opravdu o živý plot, pak ale každopádně nakup sazenice. Nejsou až tak drahé a uspíšíš jejich aplikaci nejméně o 3-5 let. Jinak já mám velkou zkušenost s meruzalkou, thuji a smrky. Cca 50 let a v rozsahu 80-100 m délky. Nejdříve meruzalka. Ta roste nejrychleji, dá se snadno množit řízky. Ale nutno stříhat a udržovat a po cca 10-15 letech, kdy vyroste do výše cca 1-1,5m, po zatížení sněhem se zdeformuje. Pak thuje. Rostou podstatně pomaleji, ze sazenic do výšky cca 1,5 m tak 5-8 let. Opět nutno stříhat a tvarovat. Postupně ale stále narůstají a po cca 15 letech jsou na výšce 2-2,5 m a pak už se poměrně obtížně stříhají a tvarují. A smrky (ty si můžeš přinést jako semenáče z lesa) ty rostou nejpomaleji a do výše 1 m tak za 7-10 let. Pak se rozrostou rychleji a opět je nutno stále stříhat a tvarovat, jinak rostou do šíře.
Pochopitelně rychlost růstu je ovlivněna půdními podmínkami, případně hnojením. U mne šlo o běžnou nehnojenou zeminu střední kvality.
Pokud Ti jde o pouhé zakrytí kompostu, pak je dobrá rada i nějaká neprůhledná a případně odnímatelná zástěna. Je to určitě rychlejší a praktičtější.
Ale pokud si chceš pohrát se semínky, je to na Tobě. I tak možno.:-D

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny