Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zapojení 1w led (350ma) na konstantní proudový zdroj 700ma

Mohlo by se tomu pomoci vyrovnávacími odpory. Má to ale jednu vadu. Pokud se to udělá s novými diodami, bude to souhlasit. Ale jak bodou stárnout, tak rozdělení proudu se bude měnit.
Další věcí je to, že se úbytky mění s teplotou. Těžko zajistíte na obou diodách stejnou teplotu. Takže opět jedna bude přetížená a druhá se bude flákat. Navíc mám pocit (kdyžtak mě opravte), že zrovna tady je kladná zpětná vazba, podobně jako u bipolárních tranzistorů (a narozdíl od FETů), ta co na sobě bude mít větší úbytek, bude se víc zahřívat a úbytek ještě zvětšovat.

Paralelní řazení součástek je věc dost ošemetná a 100% využití je zhola nemožné. Dosáhnout 95% teoretického maxima, aniž by došlo k přetížení některé je problém, činitel využití bývá daleko menší.

Doporučuju si přečíst příslušné partie v učebnici výkonové elektroniky. Tam je to sice o normálních diodách, ale problém bude stejný, jen s tím, že ty usměrňovací nesvítí.

Je otázkou, proč nekoupit zdroj 350mA, bylo by po problému; teda pokud ho už má, tak se nedá nic dělat. Osobně bych zapojil paralelně tři diody, při jejich ceně je to jedno, menším proudem jim prodloužim život, a žádná nebude přetížená, protože aby se z 230 dostal proud na 350 to už by musela být dost odlišná.

Jestli řadit do série paralelní kombinace a nebo dát paralelně dvě sériové kombinace, to je otázka na kterou neni snadná odpověď.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny