Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rekonstrukce, topení -> rozvody

Zdravíčko,
mám dotaz co se rozvodů topení týče...

Stávající stav: Plynový kotel Junkers (výkon z hlavy nevím ale jede jako vzteklý). Litinové radiátory se starým (cca 50té léta) samotížným rozvodem (kvůli kotli natlakováno). Původně byl litinový kotel z titanicu, ten ale neměl žádné pojistky a tak hrozilo že kdykoli vybuchnem a místo domu zbyde kráter. Navíc když jsme v něm chtěli zatopit, tak plynárny museli otevřít dodatečné plynové kohouty aby zbytek města nebyl be z plynu... Nově tedy topení natlakováno ale trubky jsou celkem nevzhledně vedeny a jsou zbytečně masivní. Nutno ještě dodat že dům je 3patrový a rekonstrukce se týká jen přízemí s tím že by mělo být možno v budoucnu rozšířit na další patra (systém v ostatních patrech musí zůstat stále funkční).

Představy jak by to mělo vypadat: Plánuji rekonstrukci podlahy (oprava betonu pod stávajícím kobercem a ten vyměnit za plovoučku). V rámci toho si říkám že by nebylo špatné udělat i rozvody topení. Jednalo by se o 2 místnosty (1+2 radiátory), chodbu (jeden radiátor) a koupelna (1 žebřík + v budoucnu podlahové topení). Možná ještě ve "sklepě" by se dal nějaký udělat, to je ale hned vedle kotle takže to by byl detail. Topení by mělo být "inteligentní", tedy s měřením průtoku, spotřeby a případně ho elektronicky řídit (tedy nějaká ta chytrá rozvodná serepetička ze které se pak tahají trubky k jednotlivým radiátorům).

Otázky co mě tak napadají:

1) Jaký systém použít?
2) Je u tlakového potrubí jedno jestli trubky jsou u země nebo "ustupují situaci" a jsou třeba u stropu či cik-cak?
3) Dělalo by nějaký problém kdyby zůstali zachovány stupačky do dalšího poschodí? Tedy staré trubky pro přízemí by se zrušili a od kotle by byla nová odbočka do rozvodně serepetičky, odtud pak samostatné vedení k jednotlivým radiátorům (něco u ze mě ve zdi, něco u stropu) a nechali by se jen trubky které zajišťují první a druhé poschodí.
4) Nějaké nápady/připomínky ??

Myslím že cena i za materiál by nemusela být nějaká šílená. Nejdražší asi bude ta rozvodnice. Litinové radiátory by se mohli nechat/vyměnit dle potřeby. Pak samozřejmě samo/domo práce s tažením trubek/hadic k jednotlivým radiátorům.
Jen do mě....

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Je třebana místo pozvat odborníky, provést místní šetření, spočítat ztráty, navrhnout několik způsob… poslední
milan.cukrar 19.03.2018 06:18
milan.cukrar

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru