Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rekonstrukce, topení -> rozvody

Zdravíčko,
mám dotaz co se rozvodů topení týče...

Stávající stav: Plynový kotel Junkers (výkon z hlavy nevím ale jede jako vzteklý). Litinové radiátory se starým (cca 50té léta) samotížným rozvodem (kvůli kotli natlakováno). Původně byl litinový kotel z titanicu, ten ale neměl žádné pojistky a tak hrozilo že kdykoli vybuchnem a místo domu zbyde kráter. Navíc když jsme v něm chtěli zatopit, tak plynárny museli otevřít dodatečné plynové kohouty aby zbytek města nebyl be z plynu... Nově tedy topení natlakováno ale trubky jsou celkem nevzhledně vedeny a jsou zbytečně masivní. Nutno ještě dodat že dům je 3patrový a rekonstrukce se týká jen přízemí s tím že by mělo být možno v budoucnu rozšířit na další patra (systém v ostatních patrech musí zůstat stále funkční).

Představy jak by to mělo vypadat: Plánuji rekonstrukci podlahy (oprava betonu pod stávajícím kobercem a ten vyměnit za plovoučku). V rámci toho si říkám že by nebylo špatné udělat i rozvody topení. Jednalo by se o 2 místnosty (1+2 radiátory), chodbu (jeden radiátor) a koupelna (1 žebřík + v budoucnu podlahové topení). Možná ještě ve "sklepě" by se dal nějaký udělat, to je ale hned vedle kotle takže to by byl detail. Topení by mělo být "inteligentní", tedy s měřením průtoku, spotřeby a případně ho elektronicky řídit (tedy nějaká ta chytrá rozvodná serepetička ze které se pak tahají trubky k jednotlivým radiátorům).

Otázky co mě tak napadají:

1) Jaký systém použít?
2) Je u tlakového potrubí jedno jestli trubky jsou u země nebo "ustupují situaci" a jsou třeba u stropu či cik-cak?
3) Dělalo by nějaký problém kdyby zůstali zachovány stupačky do dalšího poschodí? Tedy staré trubky pro přízemí by se zrušili a od kotle by byla nová odbočka do rozvodně serepetičky, odtud pak samostatné vedení k jednotlivým radiátorům (něco u ze mě ve zdi, něco u stropu) a nechali by se jen trubky které zajišťují první a druhé poschodí.
4) Nějaké nápady/připomínky ??

Myslím že cena i za materiál by nemusela být nějaká šílená. Nejdražší asi bude ta rozvodnice. Litinové radiátory by se mohli nechat/vyměnit dle potřeby. Pak samozřejmě samo/domo práce s tažením trubek/hadic k jednotlivým radiátorům.
Jen do mě....

Předmět Autor Datum
Nemel hovadiny. Kup si dva kotle paralelne zapojené na "liatiny" s obsahom 1.000litrov na sústavu o…
Nuda 18.03.2018 17:04
Nuda
Kombinace stávajícího systému s podlahovým topením je problematická. Jak to popisuješ je to těžce pr…
nerady 18.03.2018 17:09
nerady
Jo, to že mele blbosti mi bylo jasné hned po první větě... Jinak k problému. Podlahové tpoení je hud…
IkaSGC 18.03.2018 19:04
IkaSGC
Je třebana místo pozvat odborníky, provést místní šetření, spočítat ztráty, navrhnout několik způsob… poslední
milan.cukrar 19.03.2018 06:18
milan.cukrar

Nemel hovadiny.

Kup si dva kotle paralelne zapojené na "liatiny" s obsahom 1.000litrov na sústavu obehu s výkonom kotlov min. 100kW.

Alebo prerob od základu kúrenie s "normálnym" priemerom potrubia, obehovým čerpadlom, ako aj obsahom média v ohrevných, panelových radiátoroch. (cca 200 litrov objemu vody na sústavu.)

Kombinace stávajícího systému s podlahovým topením je problematická. Jak to popisuješ je to těžce proveditelné a budeš na to potřebovat hodně zkušeného topenáře. Pokud můžu něco navrhnout, tak rekonstrukce najednou a buď podlahové topení všude nebo všude radiátory. A nudu neber moc vážně, šéfuje totiž firmě se 150 zaměstnanci a všechno zná a všude byl.

Jo, to že mele blbosti mi bylo jasné hned po první větě...
Jinak k problému. Podlahové tpoení je hudba budoucnosti ale přípravu bych tam chtěl mít. Co se týče aktuální rekonstrukce, tak mě hlavně trápí:

1) Je možné u tlakového systému aby trupky vedli u stropu, či u země dle potřeby? (tedy žádná samotíž a podobně) Nemám možnost asi dostatečně zvednout podlahu aby vše moohlo být v zemi. Stejně tak to všude nemůže být u stropu. Prostě jak kde.

2) Jaký systém/firma je na to nejlepší? (rozvaděč, potrubí, technika)

3) Když přízemí bude v podstatě samostatný okruh, tak by to nemělo dělat problémy se stávajícími rozvody ne ? Respektive přízemí bude paralerně ke starému systému, pouze si zapůjčí vodu od kotle a bude si to honit a řídit samo....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru