Předmět Autor Datum
Velmi nerozumné. Takto činí jen hlupci.
sHpy00n 15.03.2018 10:23
sHpy00n
Čestně se hlásím mezi hlupce. Jako inteligent bych totiž ipu nikdy tím plamínkem z regulátoru nenata…
J_K 17.03.2018 23:31
J_K
Vono to taky chce spravnej regulator pro spravnou aplikaci... ke sporaku patri regulator 50mBar nebo…
bahno 17.03.2018 23:47
bahno
Teoreticky snad ano, ale v praxi je někdy málo tlaku i v napůl spotřebované lahvi a redukční ventil…
J_K 18.03.2018 13:12
J_K
Ano, vsichni vime jak zvednout tlak v lahvi i ze se to delat nema, ale ze... no taky jsem to parkrat… poslední
bahno 18.03.2018 15:23
bahno
Já vím, že tlak v PB bombě je 0,2-1 MPa a před spotřebičem je potřebný tlak 2,5-3 KPa, jen se ptám,…
aaaaasa 15.03.2018 12:00
aaaaasa
Samozrejme, že to ide. Bežná vec. K regulácii tlaku smerom do horáku máš ventil vybavený spätnou kla…
Ahasver Chamachir 15.03.2018 12:10
Ahasver Chamachir
s regulatorom bude slaby plamen...ked chces vazne opalovat tak jedine bez...daj pozor aby nebola pos…
fifo 15.03.2018 14:37
fifo
Regulátor tlaku bez manometru stojí cca 335,-Kč. S manomtrem nekupuj, je to dvakrát dražší a časem h…
nerady 15.03.2018 22:39
nerady
Ano a jinak to ani nejde. Pokud použiješ regulátor, tak hořák nebude mít dostatečný výkon. Důležité…
George63 15.03.2018 23:31
George63
Tlak ve dvoukilové bombě a v třeba desetikilové je stejný. Plyn je v obou kapalný a tlak je daný dru…
Zerozero 17.03.2018 20:08
Zerozero

Vono to taky chce spravnej regulator pro spravnou aplikaci... ke sporaku patri regulator 50mBar nebo 20mBar, zatimco k horaku na natavovani IPy patri regulator 4bar nebo 5bar - ty dva rady rozdil delaj divy;-). A hlavni bonus je predikovatelnejsi chovani plamene po stisku ventilu.

Teoreticky snad ano, ale v praxi je někdy málo tlaku i v napůl spotřebované lahvi a redukční ventil by tak byl už úplně na nic. Z praxe můžu potvrdit, že tlak cca 8 barů v plné lahvi je pro běžný hořák tak akorát a když lahev dochází, tak je někdy potřeba tlak i uměle zvýšit. Nebudu ale popisovat jak, aby teoriemi vybavená děcka z pražského sídliště netrefil šlak. Nicméně jistě se nechá pracovat i s tlakem trochu sníženým z 8 na 5 barů, jen já osobně bych si nedokázal racionálně odpovědět na otázku, proč tak činit.

Ano, vsichni vime jak zvednout tlak v lahvi i ze se to delat nema, ale ze... no taky jsem to parkrat...
Jinak je vcelku jedno jestli je v lahvi 80% nebo 20%, tlak je furt stejnej. Spis kdyz se z lahve odebere naraz vetsi mnozstvi, tak se tim odparem ochladi a tim ten tlak klesne. To je treba jeden z argumentu pro redukcak - plynulejsi odber, mensi zmeny tlaku v lahvi.
Taky dobry nebrat PB, ale cistej propan - ten vre pri podstane nizsi teplote a tak drzi tlak dyl. No a pro fajnsmekry baterie vice lahvi.

Já vím, že tlak v PB bombě je 0,2-1 MPa a před spotřebičem je potřebný tlak 2,5-3 KPa, jen se ptám, že potřebuji jednorázovou akci a ,když není používán regulátor na 2kg bombu, kde je předpokládám stejný tlak jaký bude problém při bombě 10kg. Ale asi se na pokus vykašlu a pořídím za pár peněz regulátor, však on se doma neztratí. Jen ještě dotaz, jak je zde řešen problém se zpětným šlehnutím plamene něco jako suchá předloha u autogenu?

Samozrejme, že to ide. Bežná vec. K regulácii tlaku smerom do horáku máš ventil vybavený spätnou klapkou.

Propan (LPG) je vo flaši skvapalnený, tekutý, pod tlakom, teda žiadna katastrofa nehrozí ako v prípade O2, lebo len a len čistý kyslík, okysličovadlo veškerého horenia a spaľovania "je sviňa nad sviňe". Stačí mať mastný odev, O2 vznieti mastnotu aj bez zapálenia plameňom.

Regulátor tlaku bez manometru stojí cca 335,-Kč. S manomtrem nekupuj, je to dvakrát dražší a časem ho jen rozbiješ. Regulátory jsou většinou z Číny myslím, že i ty od Mevy. Ještě poznámka: jedná se o regulátor seřizovací, vypadá jinak než normální regulátor typu "dva talíře".

Tlak ve dvoukilové bombě a v třeba desetikilové je stejný. Plyn je v obou kapalný a tlak je daný druhem plynu a teplotou. Z toho důvodu bych neviděl důvod, proč by to nešlo. Regulátor PB na bombě se používá hlavně kvůli stabilitě hoření třeba u sporáku. Ruční hořáky jsou zpravidla konstruované na neregulovaný tlak třeba dvoukilové bomby. Při použití sporákového regulátoru bude pravděpodobně výkon menší. Tlaková hadice na plný tlak PB mají běžně v kovomatu, nebo lze použít kyslíkovou hadici. Problém ale může vzniknout v samotném připojení, závit na našich běžných bombách je levý. Nevim, jak snadno se dá přípojka sehnat. Ze zpětného šlehnutí plamene se není třeba bát. Hořáky nasávají atmosférický vzduch, nepoužívá se tlakový kyslík (tedy běžné opalovací hořáky), propanbutan má pomalé hoření, dokonce musí mít hořák speciální tvar, aby se v něm plamen udržel a neodfoukl.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru