Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Stavba dřevníku - natřít před nebo po stavbě?

Zdravím, letos si chci postavit přístřešek na skladování palivového dřeva. Z dřevěných hranolů.
Otázka je, zda je lepší nejprve postavit a pak natřít celek, nebo natřít hranoly zvlášť a pak postavit ? Myslím ochrannou barvu na dřevo.
Zatím to vidím tak, že bych postavil, pojezdil vibrační bruskou a pak natřel. Co bude lepší? Prosím o názor. Díky

Předmět Autor Datum
Myslím ochrannou barvu na dřevo. Tím myslíte co? Má ta "barva" nějaký název? Postup je: nařezat - n…
Kurt 14.03.2018 09:59
Kurt
Ještě jsem po konkrétní barvě nebo laku nepátral - zeptal bych se v prodejně specializované na barvy…
MartinHL 14.03.2018 10:06
MartinHL
Natřít a pak postavit.
Odoaker 14.03.2018 10:32
Odoaker
Tak ty hranoly pro jistotu napenetrujte proti plísním a hmyzu,třeba Lignofix,Lignopur aj.Přeci jen t…
Karel04 14.03.2018 13:06
Karel04
Natřít před stavbou na kozičkách bez ohýbání a jistě též suché. Pokud postavíš a pak chceš natírat m…
nerady 14.03.2018 19:37
nerady
Nazvem postup odbornejšie: Drevo pred stavbou sa morí vhodným penetračným, hĺbkovým náterom, aby sa…
Ahasver Chamachir 14.03.2018 20:04
Ahasver Chamachir
Rozkreslit, nařezat, ohoblovat ručním hoblíkem (nebo obrousit), natřít napouštěcím ochranným nátěrem…
George63 14.03.2018 22:38
George63
Natřít před montáží. Jednak budeš mít ve spojích ochranou vrstvu a hlavně pokud to natřeš po montáži…
uličník 18.03.2018 10:32
uličník
loni jsem zaexperimentoval a nejprve jsem dřevník postavil a pak natřel. Udělal jsem chybu. Sice ne…
patyk 19.03.2018 07:39
patyk
Co jsem měl nátěry tak byly vždy aplikované ve dvou vrstvách. Takže první vrstvu v rozloženém stavu…
Moas 19.03.2018 08:22
Moas
Díky všem za rady a tipy. Co se týká stavby podél plotu, snad nebude vadit, když nebude dodržena vzd…
MartinHL 20.03.2018 07:45
MartinHL
Zeptej se na stavebním úřadě, co je pro ně ok, aby nemusela být dodržena vzdálenost 2m od sousedního…
patyk 20.03.2018 08:31
patyk
Dej si pozor, aby to nebránilo v rozhledu ze silnice např. v rohu zahrady. Jinak platí, kde není žal…
nerady 20.03.2018 10:22
nerady
tak tak. at to nikomu nevadí ve výhledu na cestu a nikdo si ani nevšimne,že to tam nedávno nebylo. S… poslední
patyk 20.03.2018 12:33
patyk

Ještě jsem po konkrétní barvě nebo laku nepátral - zeptal bych se v prodejně specializované na barvy. Jde mi o to, aby dřevěné hranoly měly nějakou ochranu proti venkovním vlivům, hnilobě atd. Pokud můžete doporučit konkrétní ochranný nátěr tak budu rád.
Díky

Tak ty hranoly pro jistotu napenetrujte proti plísním a hmyzu,třeba Lignofix,Lignopur aj.Přeci jen to bude venku stát desítky let.Vhodný přípravek poradí v každém hobbymarketu nebo prodejně s barvami.Někdy je možno dřevo koupit už namořené.

Natřít před stavbou na kozičkách bez ohýbání a jistě též suché. Pokud postavíš a pak chceš natírat musíš čekat na počasí a nenatřeš všude. Dále při natírání před stavbou natíráš vodorovné plochy a barva se lépe aplikuje.

Nazvem postup odbornejšie: Drevo pred stavbou sa morí vhodným penetračným, hĺbkovým náterom, aby sa následne dalo opracovávať strojmi.

Napenetruj hranoly horúcim ľanovým olejom a na vrch zriedenou (acetónom C6000) fermežou. Sú to zdravotne nezávadné materiály pričom odpudzujú drevokazný hmyz, huby, drevomorku či plesne.

Po finálnej stavbe postup zopakuj. Až na záver použi ochranný film z lakov a náterov určených na drevo s ÚV ochranou.

Rozkreslit, nařezat, ohoblovat ručním hoblíkem (nebo obrousit), natřít napouštěcím ochranným nátěrem proti dřevokazným broukům a hnilobě a napustit lazurou. Nepokazit nějakou barvou. To vše na kozách a v pohodlné poloze (pracovníka) "stojmo". Pak postavit, "doladit", případné dodatečné řezy opět ošetřit.
Důležité je ošetřit hlavně proti těm broukům (zejména pozor na tesaříky). V palivovém dřevě se mohou snadno "dotáhnout". A za pár let může být po přístřešku!::)

Natřít před montáží. Jednak budeš mít ve spojích ochranou vrstvu a hlavně pokud to natřeš po montáži, tak dřevo ti seschne a budeš tam mít pak kolem spojů nenatřené pruhy. Co se týče impregnací, je to na zvážení. Ochrání dřevo jen na určitou dobu a pak se musí opakovat nátěr. Proto je lepší kvalitní nátěr a žádnou impregnaci.

loni jsem zaexperimentoval a nejprve jsem dřevník postavil a pak natřel. Udělal jsem chybu. Sice ne fatální, ale pohodlnost natírání a broušení je mnohem lepší, když mám výrobek u pasu těla a ne u kotníků až po nad hlavu(2m).

Vibrační bruskou to stejně dobře u spojů nepřebrousíš. Proto je lepší to brousit rozdělané.

Díky všem za rady a tipy. Co se týká stavby podél plotu, snad nebude vadit, když nebude dodržena vzdálenost 2 metry od plotu. Za plotem je širší pruh obecního pozemku (kde už se nic stavět nebude) a pak hned silnice.

Zeptej se na stavebním úřadě, co je pro ně ok, aby nemusela být dodržena vzdálenost 2m od sousedního pozemku. Ale obecně, pokud si opřeš hrábě o ten plot, tak to asi nevadí. Když tačky, tak taky ne. Co když si tam složíš hromadu písku pro stavbu šopy? A co když si tam uložíš podél desky na trvalo a zakryješ je plechy? No a pokud dřevník není ukotvený do země betonem, tak máš v podstatě složenou hromadu něčeho u toho plotu, přikryté krytinou proti dešti a tu podepřenou na několika místech, aby nezatíkalo na to dřevo.

Spousta SÚ řeší pouze, když je něco přibetonováno do země. Bohužel, co SÚ, to jiný výklad práva. A je to tak i v zákoně zamýšleno,aby to byly samostatné jednotky. Proto, když ti tady někdo řekne, že je z Aše a že jejich SÚ nevadí dřevník u plotu, tak to neznamená, že to nechají i tebe v "Jablunkově".

Sám jsem to dal k obecní cestě na půl metru a nezabetonoval. Sloupky jsem spojil s provětrávající podstavou a ani nárazových 150km/h mi to neodneslo. Nikdo nepřišel. Ono dokonce v novém obč.zákoně se vysloveně píše, že strom/keře vyšší jak 3m musí růst aspoň 2m od sous.plotu(pokud se nedomluví sousedi jinak). Takže anallogicky by dřevník do 3m vysoký vadit neměl.

Dej si pozor, aby to nebránilo v rozhledu ze silnice např. v rohu zahrady. Jinak platí, kde není žalobce není ani soudce a vše záleží jak máš aktivní sousedy a stavební úřad. V naší zemi lze totiž mimo atomové elektrárny a přehrady postavit na "černo" cokoliv a později to "obílit".

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru