Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem prepäťová ochrana kontra niektoré elektrospotrebiče

s teorií že je to jedno přišel retardovaný výrobce těch rozdvojek, jistě se taky odvolával na to že teoreticky podle normy to musí fungovat.
protože výrobce ušetřil pětikorunu, tisíce lidí si poškodilo nějaký spotřebič (oblíbená kombinace počítač + periferie přes rozdvojku, škoda za desítky tisíc)
sám výrobce od svého pronikavého nápadu v roce '99 ustoupil a už toto provedení nevyrábí.
je to zbytečná debata, samozřejmě to zakazuje jiný článek nepříliš bystré normy: "v budově může být fáze vlevo nebo vpravo, ale všude stejně" - čili bolševická rozdvojka nevyhovuje.

Proč motáte dohromady proud a napětí u přepěťových ochran?

tady někdo neumí číst. přišel s tím předřečník, já se nejmenuju nuda.
i tazatel uvádí případy, kde se s tím měl setkat = viz různé plotýnky. já právě reaguju na tyto spotřebiče = "žárovkovou" charakteristiku jejich odběru. s tím může být spojený alibismus výrobců, kteří se chcou vymluvit z přetížení případného lc filtru v přepěťových ochranách - a někteří si všimli, že ji NEpovažuju za důvod. ale noname přepěťovky nekupuju - tam se v poslední větě shodnem.
a polopatě podruhé: druhou výmluvou výrobců může být obvyklé provedení ochran, kterým je prodlužovačka a těm se chcou výrobci teplospotřebičů vyhnout.

nezbývá než se smířit s tím, že některá varování výrobce snad mají smysl, jiná patří do říše představ, že děti zásadně lozí do plastových pytlů.
takže než příště začnu někomu psát, že něco motá, zkusím nejdřív pochopit celý psaný text.

poněkud mimo původní dotaz, ale když už to tu je:

není to jen stupeň "D" v koncové zásuvce

to je tady dost oblíbený argument. a co s tím asi tak většina obyvatel nadělá? nájemníci nic, stavebníky to trápí hlavně v případě, že mají vyšší dům než soused.
na přepěťovou (a případnou vf) ochranu jde možná spoléhat, jen když je blesk dál od baráku a u mě se objeví jen vlna na vedení. pokud to schytá přímo můj barák, můžu se jít leda klouzat. ale na to se fak tazatel neptal.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny