Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem úprava termostatu

A nebo použít něco takového https://www.banggood.com/DC-12V-50-to-110-Temperature-Control-Switch-Heat-Cool-Temp-p-933303.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN
Moc jsem to nezjišťoval, ale myslím, je to nastavitelné v širokém rozsahu, lze zvolit spínání na teplo, nebo chlad, nastavit diferenci, a měří to teplotu. Nebo něco podobného od Číňanů, mají toho tam kupu. Za tu cenu bych objednal dva, kdyby to kleklo, tak náhradní.
Jinak u mechanického termostatu bych pokus udělal. Pokud se jedná o snížení teploty o cca 3 stupně, není to moc.
Nastavení se děje při otáčení knoflíku změnou přítlaku pružiny, proti síle měchu. Nastavení knoflíku je omezeno dorazy, dorazy bývají z vekovní strany krabičky termostatu (ale také nemusí), tedy přístupné. Odstranil bych nebo upiloval část dorazu (podle situace), aby šlo otočit kolečkem kousek dál na stranu chladu. Myslím, že o ty tři stupně by to nemuselo být o moc.
Pokud by bylo třeba odstranit doraz úplně, je třeba opatrnosti při nastavení aby se to nepřehnalo a nedošlo k poškození termostatu. Další, ale už náročnější je nastavení nastavovacími prvky, pokud tam jsou. Bývají to malé šroubky skryté pod dírkami v pouzdru. Ale to už záleží na konkrétním provedení termostatu. U mojí ledničky jsem to udělal, když došlo asi nějakou únavou ke změně. Po nastavení termostat pracuje normálně. Ale je v tom háček. Ledničky s auto odmrazováním, mají čidla dvě. Jedno čidlo snímá teplotu prostoru a druhé teplotu výparníku. Pokud je na výparníku námraza, druhé čidlo blokuje sepnutí prvního, prostorového čidla, dokud námraza neodtaje. Takový termostat má kapiláry dvě. Tam je nastavení dost složité a doporučoval bych jen úpravu dorazů.
Ještě poznámka. Pokud je to lednička s autoodmrazováním výparníku, změna termostatu za jiný tedy bez těch dvou čidel a snímáním teploty jen v prostoru, autoodmrazování nebude fungovat a výparník bude namrzat.
Napsané platí pro starší lednice s mechanickým termostatem. Moderní lednice s elektronickým systémem už neznám, může to být řešeno jinak. -- jen návod na pokusničení. 8-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny