Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zateplování polystyrenem je, zejména z provozního hlediska, nevýhodné i když stále hodně používané.…
George63 24.02.2018 18:00
George63
George, je špatné pustit vhkost do stěny. Je nutno jkí odvětrat, nikoliv pustit do zdi.
milan.cukrar 24.02.2018 18:43
milan.cukrar
A niektorí blázni si dokonca kúpia zvlhčovač vzduchu. poslední
pozorovateľ 24.02.2018 19:47
pozorovateľ

Zateplování polystyrenem je, zejména z provozního hlediska, nevýhodné i když stále hodně používané. Stěny se jím "utěsní" proti pronikání vlhkosti z objektu difuzí přes stavební materiál a pak je nutno často a důkladně odvětrávat místnosti okny a celý efekt úspory se tím podstatně snižuje.
Podstatně lepší je provést zateplení provětrávanou fasádou. Ta je provedena izolačními materiály na bázi, většinou skelné vlny, umístěné mezi nosnou konstrukci uchycenou na zeď, na níž jsou uchyceny obkladové desky a od spodu a nahoře neuzavřené.
Vrchní pohledovou vrstvu provětrávané fasády tvoří obkladové fasádní desky či panely. Ty mohou být vyrobeny z různých druhů materiálů. Nejčastěji jsou dřevěné, kovové, dřevovláknité či vláknocementové. Na provětrávanou fasádu lze aplikovat i klasickou omítku. Na výběr jsou samozřejmě různé typy a odstíny.
Takovéto zateplení umožňuje stavbě "dýchat" a nedochází uvnitř místností ke kondenzaci par, vznikajících při pobytu osob a vaření a není nutno intenzivně "odvětrávat".
Osobně jsem takto zateplil náš starší RD, 8 cm Rotaflexu, už před 30-ti lety a úspora (měřená při el. topení) 35-40 %. A s vlhkostí v objektu žádné problémy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru