Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Motor z práčky Tatramat - zapojenie

Dobrý deň!
Zapojil som Tatramat motor podľa schémy na vyššie otáčky na 1 a 7 prívod elektriny a kondenzátor na 3 a 7 ale smer otáčanie mi nevychovalo preto som dal kondenzátor na 3 a 1 ale motor sa otáča na tú istú stranu. Bez kondenzátora sa to dá ručne roztočiť aj napravo aj naľavo ale s kondenzátorom to ide stále na tú istú stranu. Dá sa to nejako zmeniť? Prívod elektriny - kam ide fáza a kam nullák - má vplyv na smer otáčania? Ja tak viem že nie. Za poradu vopred ďakujem.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Bez kondenzátoru to má symetrickou rozběhovou charakteristiku, protože tam vznikají dvě točivá pole,… poslední
ml1 04.02.2021 15:05
ml1

Bez kondenzátoru to má symetrickou rozběhovou charakteristiku, protože tam vznikají dvě točivá pole, která tlačí stejnou silou na obě strany. Jsou tam dvě momentové charakteristiky zrcadlově otočené proti sobě, které se sčítají (při nulových otáčkách je výsledkem nula, ale mimo ně nějaký moment je). Bližší informace lze nalézt v nějaké pokročilejší učebnici elektrických strojů.
Kondenzátor má za úkol tu symetrii rozbít (dvě fáze se připojí přímo, třetí přes kondenzátor), přičemž je nezbytný právě a hlavně na ten rozběh (kromě toho také určí, na kterou stranu se motor roztočí, jestli je zapojený k jedné nebo druhé "fázi"). Motor tatramatrky je od počátku plánovaný na jednofázový chod, nemá proto klasickou třífázovou svorkovnici (a je otázkou, jestli má plné trojfázové vinutí nebo jen dvoufázové s hlavní a pomocnou fází).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru