Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem škrábání zdí

Jdu na radu, koupili jsme byt…a ted nám dodělali novou elektřinu. Chystáme se malovat, ale před tím by jsme potřebovali udělat něco se stěnami. Na zdech jsou dvě malby…bílé. Ale není uplně hladká…jsou tam takový hrbolky, tečky…dírky..no klasika ve starém bytě. A co teď s tím??? Mám obavu, že když to budeme škrábat, tak že na tom necháme ruce, když tam jsou jen dvě vrstvy barvy…jak ten povrch zdi srovnat, vyhladit…???Původně jsme mysleli, že bychom jen seškrábli starou malbu a kdyby se to povedlo dobře, tak pak jen vymalovali…nebo kdyby ten povrch byl ošklivej tak klidně vyštukovat…ale když tam jsou jen dvě vrstvy, to nepůjde jen tak oškrábat…co s tím??

Předmět Autor Datum
Na jednoduchou otázku složitá odpověď, pokud na tu stěnu nevidím. Obrousit do hladka a malovat Oškrá…
milan.cukrar 09.02.2018 14:28
milan.cukrar
Hlubší defekty opravit - tedy díry vyspravit, "hrbolky" oškrábat. Pokud je to jen povrchové, mohlo b…
Kurt 09.02.2018 15:32
Kurt
Neškrábat. Obrousit, celoplošně přetáhnout pastovitým stěrkovým vyrovnávacím tmelem a vybrousit. Zís…
sHpy00n 09.02.2018 17:35
sHpy00n
Pokud se po namočení malba dá lehce seškrábnout, nedrží, tak prostě zeď po kusech namočit a starou m… poslední
náhodný 09.02.2018 20:01
náhodný

Pokud se po namočení malba dá lehce seškrábnout, nedrží, tak prostě zeď po kusech namočit a starou malbu oškrábat. Chce to položit si na zem papundekly (rozložené papírové krabice, na to noviny, dá to sice práci, ale rychleji se to uklidí. V žádném případě nedávejte na zem igelit - 1. každou kapku vody a malby rozšlapete dál, 2. můžete uklouznout a spadnout. Do novin se každá kapka staré malby nebo i nové malby vcucne, nerozšlape se a lehce se to vyhodí). Oškrábanou malbu ihned do kbelíčku a vyhodit, aby se v tom nešlapalo.

Nebo se stěna pouze umyje, zvláště v místnostech, kde jsou stěny zaprášené nebo špinavé od topení v kamnech. A na to se pak maluje.

Větší hrbolky a díry se dají po staru zadělat sádrou, nebo ještě lépe vhodným tmelem, například šlehaný One Time Tmel na vlasové trhlinky i malé dírky (třeba po skobičkách na obrazy a jiných dírkách).

Při malování štětkou se většina nerovností dobře vyplní, vyrovná a zeď je hladká. Při malování válečkem je každá ďubka, každá rýha, každý kamínek vidět, protože vrstva malby je tenká.

Pokud chcete mít co nejméně práce, tak prostě zeď namočte, seškrabejte a vymaluje dobrou, kvalitní malířskou štětkou. Dříve byly jenom kulaté, dnes jsou i hranaté. Dobrá štětka je kolem pěti set, levné a řídké jsou zednické na pokropoení stěny vodou. Taky to chce dobré štafličky a boty s pevnou podrážkou, jinak vás budou za hodinu bolet nohy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru