Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Praskající žárovky

Zdravím,
měl bych dotaz ohledně elektřiny. S elektrikou nejsem příliš kamarád, jsem na jiné věci spíše. Mám problém v bytě. Nastěhovali jsme se před třemi roky, celou dobu byl klid kromě chodby. V chodbě vyměním žárovku ve světle a vydrží někdy čtrnáct dní někdy měsíc, někdy dva a pak praskne. V obýváku byl celou dobu klid až ted najednou začali praskat žárovky v lustru a v lampě (lampa - pět stmívacích žárovek).
Nevíte, kde by mohl být problém nebo, jak to přeměřit či co skontrolovat? Zvláštní, že v obýváku to celou dobu drželo a najednou jsem během měsíce a půl vyměnil v lustru a v lampě celkem 8 ledek a to není zrovna nejlevnější...

Dík za případnou odpověď

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
všechno je dnes zoufalá čína: - jestli v ulici zvedali napětí na trafu, spínaný zdroj v patici dostá…
ledníbrtník 31.01.2018 17:39
ledníbrtník
Nemystifikujte, ja mam vetsi mnozstvi LED zarovek Emos a sviti vsechny uz nekolik let. nový
MartinHL 01.02.2018 07:57
MartinHL
koupeno předloni, do roka jich v domácnosti odešlo 9ks. to mi jako použitelný výrobek nepřipadá. le… nový
ledníbrtník 01.02.2018 20:43
ledníbrtník
Zdravím, praskají-li žárovky ve třífázové rozvodné síti - instalaci je potřeba důkladně prověřit tak… nový
vitovec 01.02.2018 09:47
vitovec
Zdravím, od té doby, co jsem zde položil dotaz, tak máme s žárovkami v chodbě a obýváku klid. Chtěl… nový
Omegus 06.10.2018 16:28
Omegus
ve vypínači stačí dva vodiče: přívod a odvod. to jen složitější zapojení s ovládáním z více míst pot… nový
lední brtník 06.10.2018 16:55
lední brtník
Co se týče životnosti žárovek, může být problém ve vyšším napětí v síti. Bylo by vhodné provést změř… nový
George63 06.10.2018 18:59
George63
Díky za odpovědi. Ledky jsem na WC již zkoušel, jak ty levnější, tak i dražší kusy a nebylo to k nič… nový
Omegus 06.10.2018 19:28
Omegus
"Chrastění" určitě způsobuje vypálený, nedostatečně přitlačený, nebo opálený kontakt v objímce, příp… poslední
George63 06.10.2018 20:18
George63
Zkontroluj si napětí v síti. Taky jsem zjistil, že běžně jsem měl 251V a občas to šlo mnohem výš. By… nový
Jan Fiala 06.10.2018 20:03
Jan Fiala

všechno je dnes zoufalá čína:
- jestli v ulici zvedali napětí na trafu, spínaný zdroj v patici dostává záhul.
- pokud jsou to patice e14, do ní je asi problém umístit rozumný měnič, aby se uchladil. (záleží i na tvaru lampy, jestli se teplo dostane pryč)
- jestli jde o žárovky emos a podobné noname hnoje, je zázrak že vůbec vydržely svítit měsíc.
o čínských stmívacích žárovkách nevím nic a je docela možné, že ten výrobce je na tom stejně.
instalace:
- jestli nebyla před 3 lety znovu dělaná (aspoň kontrolovaná) elektrika, pro jistotu bych dotáhnul všechny možné kontakty, ať je jistota, že nikde po cestě nejiskří spoj.
co je v té chodbě za světlo a jaká je tam zhruba žárovka?

koupeno předloni, do roka jich v domácnosti odešlo 9ks. to mi jako použitelný výrobek nepřipadá.

led žárovky staré několik let je jiná technologie s horší účinností. díky, o takové nemám zájem.
miluju hnidopichy, které nezajímá řešení problému, ale jdou sem jen spamovat s obhajobou noname šmejdů.

Zdravím,
praskají-li žárovky ve třífázové rozvodné síti - instalaci je potřeba důkladně prověřit také celistvost nulových vodičů. Při nedokonalosti se pak může na jednotlivých fázích podstatně zvýšit napětí. Pro laiky - žárovky pak nejsou připojeny mezi fázemi a nulovým vodičem /230 V /, ale úplně, nebo částečně mezi dvě fáze přes další spotřebiče - třeba i u sousedů. Problém nemusí být jen v konkrétním bytě ale může být i v okolí, ve vnějším rozvodu. Je potřeba důkladně přeměřit fázové napětí při různých stavech zatížení sítě.

Zdravím, od té doby, co jsem zde položil dotaz, tak máme s žárovkami v chodbě a obýváku klid. Chtěl jsem se, ale zeptat, v dotazu jsem nezmínil praskání žárovek po celou dobu také na wc. Toto zůstává aktuální dodnes. V posledních 14-ti dnech jsem měnil několik žárovek. Čím by to mohlo být? Na Wc jsou klasické žárovky, když dám 100W žárovku, tak vydrží max dva dny, když dám 40W žárovku, tak vydrží déle. Někdy týden, někdy dva týdny.
Přikádám fotky, jak je zapojená kabeláž.
První fotka vypínač (zde bych se chtěl zeptat, po celém bytě jsou ve vypínačích tři dráty zatímco tady jen dva. Není to špatně?)
Druhá fotka je poté zapojení kabeláže do lustru

http://jyxo.info/uploads/29/2920986490ee2334546362bb4712da0dcad65771.jpg

http://jyxo.info/uploads/53/537a078bdfd21d87a84da8c912d89361b7fd829f.jpg

ve vypínači stačí dva vodiče: přívod a odvod.
to jen složitější zapojení s ovládáním z více míst potřebují přepínač do více směrů, proto mají ty chodbové/schodišťové 3 póly.

na wc může být vyšší vlhkost, když tam zapne klasická žárovka s velkými tepelnými ztrátami, neprospívá jí to.
já tam mám taky ledku, ať si tam můžu dlouho číst.

Co se týče životnosti žárovek, může být problém ve vyšším napětí v síti. Bylo by vhodné provést změření a při dnešní nominální fázové hodnotě 230V by nemělo být větší jak max. + 10%, t.j. 253 V. A i tato hodnota už je, u běžných žárovek, co se týká trvanlivosti, poměrně problematická. Možno vyřešit kvalitnější LED žárovkou. V současnosti mám celkem dobrou zkušenost s poměrně levnými LED žárovkami (cca 60,- Kč), s názvem "BestLed"(230V/9W), ekvivalnet cca 60-70W klasiky.
Co se týče vodičů u vypínačů. Běžný okruh svítidla "vypinač- spinač"- 2 vodiče. V pokoji, pokud má lustr 2 spínané okruhy, tak t.zv. "lustrový" (skupinový) spinač - 3 vodiče, 1 x přívod a 2 x vývod. V případě ovládání z více míst (chodby, schodiště), ze dvou míst "schodišťový" (střídavý) přepinač - 3 vodiče, 1 x přívod/vývod a 2 x propoj, v případě ovládání z více jak dvou míst 2 x "schodišťový - 3 vodiče, 1 x přívod/vývod a 2 x propoj a X krát (podle počtu míst) "křížový" přepinač - 4 vodiče, všechny propoje mezi sebou.
A ještě, pokud se týká fota zapojení svítidla. Pokud nemá "korpus" svítidlo plastový (a to asi nemá), tak je vadně zapojeno. Jde o starší zapojení v soustavě "ochrany" TN-C a zelenožlutý vodič by měl být zapojen jako první na kostru (třeba pod šroubek uchycení objímky, pokud svítidlo nemá samostatný šroubek pro ochranný vodič) a pak teprve na přívod objímky (na boční kontakt v objímce). Takto není svítidlo chráněno proti neb.dot.napětí.
Trochu nechápu ten černý vodič s izolací bílou izolační páskou (ale třeba jde o nějaký propoj).

Díky za odpovědi.
Ledky jsem na WC již zkoušel, jak ty levnější, tak i dražší kusy a nebylo to k ničemu, vydržely tak jako obyčejné žárovky.
CO mě zaráží je také fakt, že se někdy stává, že žárovka na wc "zachrastí" či zajiiskří a přestane svítit a kdž jí vyzkouším někde jinde, tak ta žárovka svítí...
JInač dnes mi přestala opět svítit žárovka na wc, tak jsem jí vyměnil za novou a nová taky nejde, zkoušel jsem další a nejde, takže si myslím, že asi nejspíše odešla objímka nebo se někde něco stalo, ale co?
Ten černý zaizolovaný kabel mě zaráží, zítra sundám celý lustr a mrknu kam vede...

"Chrastění" určitě způsobuje vypálený, nedostatečně přitlačený, nebo opálený kontakt v objímce, případně špatné připojení (odpojení) přívodního vodiče na kontakt v objímce. O čemž svědčí i to, že jinde vyňatá žárovka funguje a nová nyní vyměněná nefunguje. Nutno opravit, pokud to ještě půjde, objímku, případně ji vyměnit.;-)
Při zjišťování neidentifikovaného vodiče pozor. Může být pod napětím i při vypnutém spinači svítidla. Zjistit kam vede, bude trochu problém, pokud nepůjdeš po vedení. Nejspíše asi vypnout hlavní jistič, vodič rozpojit a po zapnutí jističe zjišťovat, kde a co nefunguje.:-/

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru