Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Praskající žárovky

Co se týče životnosti žárovek, může být problém ve vyšším napětí v síti. Bylo by vhodné provést změření a při dnešní nominální fázové hodnotě 230V by nemělo být větší jak max. + 10%, t.j. 253 V. A i tato hodnota už je, u běžných žárovek, co se týká trvanlivosti, poměrně problematická. Možno vyřešit kvalitnější LED žárovkou. V současnosti mám celkem dobrou zkušenost s poměrně levnými LED žárovkami (cca 60,- Kč), s názvem "BestLed"(230V/9W), ekvivalnet cca 60-70W klasiky.
Co se týče vodičů u vypínačů. Běžný okruh svítidla "vypinač- spinač"- 2 vodiče. V pokoji, pokud má lustr 2 spínané okruhy, tak t.zv. "lustrový" (skupinový) spinač - 3 vodiče, 1 x přívod a 2 x vývod. V případě ovládání z více míst (chodby, schodiště), ze dvou míst "schodišťový" (střídavý) přepinač - 3 vodiče, 1 x přívod/vývod a 2 x propoj, v případě ovládání z více jak dvou míst 2 x "schodišťový - 3 vodiče, 1 x přívod/vývod a 2 x propoj a X krát (podle počtu míst) "křížový" přepinač - 4 vodiče, všechny propoje mezi sebou.
A ještě, pokud se týká fota zapojení svítidla. Pokud nemá "korpus" svítidlo plastový (a to asi nemá), tak je vadně zapojeno. Jde o starší zapojení v soustavě "ochrany" TN-C a zelenožlutý vodič by měl být zapojen jako první na kostru (třeba pod šroubek uchycení objímky, pokud svítidlo nemá samostatný šroubek pro ochranný vodič) a pak teprve na přívod objímky (na boční kontakt v objímce). Takto není svítidlo chráněno proti neb.dot.napětí.
Trochu nechápu ten černý vodič s izolací bílou izolační páskou (ale třeba jde o nějaký propoj).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny