Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Istic - odpjanie L a N

Chcel by som sa spytat, aky ma realny vyznam pri spadnutom istici odpajat L aj N. Videl som take istice zapojene, ma dvojnasobnu sirku a pri spadnutom L odpaja aj N.

Předmět Autor Datum
IMHO zadnej. A byl to urcite jistic? Nebyl to treba jednofazovej chranic, nebo pristroj kombinujici…
bahno 26.01.2018 13:24
bahno
Ne Ne, este som to aj dohladal na nete, tusim to bolo ze 1+N, a pred tym bol trojfazovy chranic
truhlik 26.01.2018 13:38
truhlik
Velký reálný význam to má, když to máš přes chránič (určitě máš :-)), a někde se ti šlusla N s PE ,…
lk1 26.01.2018 13:25
lk1
Aha, takze v podstate iba ciste z praktickych dovodov, ale beriem, ked je tam 20 isticov, tak sa to…
truhlik 26.01.2018 13:40
truhlik
Tady je o tom diskuse http://www.odbornecasopisy.cz/elektro/casopis/tema/co-s-vodicem-n--12002 poslední
Zerozero 26.01.2018 13:57
Zerozero

Velký reálný význam to má, když to máš přes chránič (určitě máš :-)), a někde se ti šlusla N s PE , tak vyhozením takovéhoto jističe snadno oddělíš a najdeš závadu.

Při jednofázových jističích máš problém, protože i při vyhození jističe je pořád někde šluslý N s PE, chránič to pořád vyhazuje a ty nemůžeš zjistit jednoduše kde, musíš začít v rozvodnici odpojovat... (a ono zrovna ani nic nesvítí, protože máš celý byt přes jeden chránič z důvodu úspory penízků)..

jednou jsem takhle hledal, byly to šluslé dráty za zásuvkou (prodřené při cpaní zásuvky do krabice o kov zásuvky), a trvalo mi to chvilku..
A od té doby když mám dost místa tak už dávám jističe jednofázové dvoupólové...

Teda chvilku, trvalo mi to pěkně dlouho najít, protože ten zkrat nebyl dokonalý a stálý, takže původně paní reklamovala že jí vyhodil chránič, nahodila ho a dobrý, večer zase vyhodil. Druhý den jsem to zkoumal, měřil unikající proud pračky, odpojoval všechno možné a vždycky to chvíli chodilo a pak zase vyletěl chránič. Nebylo jak odpojit jednotlivé okruhy, nenapadlo mě že to je rovnou v instalaci (za zásuvkou), když se ukázalo, že je to okruh zásuvek, tak zase zásuvek bylo v sérii plno, tak všechny postupně dolů a zkoumat proč je někde mizerně propojený N a PE, no našel jsem to nakonec (od té doby už dva roky tam chránič nevypad), ale byl to porod protože jsem zpočátku netušil.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru