Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odolnost rur PPr voci UV ziareniu - foliovnik

Zdravim,

Uvazujem ze si postavim foliovnik z PPr trubiek a tvaroviek. Zvaracku mam, aj prax v zvarani (robil som vodarcinu). Inspiraciu som nasiel tu: http://www.zahradkarjerome.cz/foliovnik.html

Z toho co viem, PPr trubky nie su odolne UV ziareniu. Pamatam, ze som par krat opravoval vonkajsie nechranene rozvody z PPr a boli uplne skrehnute od UV ziarenia. Musel som to komplet vymenit. Je mi jasne, ze folia UV ochranu mat bude, ale predsa len...
Chcem sa teda opytat, ci stale plati ze PPr su bez UV ochrany, alebo ci pripadne nie je mozne zohnat aj nejake s ochranou ?

Alebo z coho foliovnk postavit ? Prv som uvazoval aj nad roxormi, ale to sa mi velmi nepozdava (ostre hrany, slaba koroziiodolnost, znacna vaha)

Vdaka z anapady.

Předmět Autor Datum
Pozbieraj v školských jedálniach 3.5 l fľaše od uhoriek na boky. Strop "zasteľ" lexanom, eštébácki a…
Ahasver Chamachir 20.01.2018 18:44
Ahasver Chamachir
Postav si skleník ze starých oken a balkónových dveří z nějakého paneláku, kde probíhá výměna oken (…
nerady 20.01.2018 19:48
nerady
Postav si skleník ze starých oken a balkónových dveří z nějakého paneláku, kde probíhá výměna oken (…
nerady 20.01.2018 19:51
nerady
hele https://www.youtube.com/watch?v=XhzJZye_nKI sklenik s betonovym zakladom a so starymi oknami so…
sklenka 20.01.2018 21:48
sklenka
Zkus se zeptat nějakého většího prodejce těch trubek,jestli k tomu nemá nějaké tech.listy nebo certi…
Karel04 21.01.2018 10:43
Karel04
Pokud použijes PE tak ten je určitě odolny-vyzkouseno a navic se z toho delaj ty oblouky sami.Nebo t…
Kenav 21.01.2018 11:50
Kenav
S tím PE máš pravdu,to je vysokotlaký polyetylen a dělají se z něho třeba plastové sudy a kontejnery…
Karel04 21.01.2018 12:20
Karel04
PPR je bez UV ochrany a je ešte obohatený o látky,ktoré spôsobujú rýchle starnutie kvôli lepšej recy…
audax 21.01.2018 13:01
audax
Teď jsem se brodil sněhem, abych šel zkontrolovat stav plastových trubek na foliáku....po pěti letec…
Jerome 21.01.2018 14:52
Jerome
Dakujem vsetkym za odpovede. Skusim dnes len pre zaujimavost zvarit jeden obluk 6m dlhy na rozpati…
Matfej 22.01.2018 07:44
Matfej
Ahoj, možná by k ochraně stačilo polypropylén natřít. Většina vrchních barev UV ochranu má.
Trilobit 22.01.2018 09:52
Trilobit
Podle mě tak velký skleník z jednoduchých ppr trubek bude dost nestabilní. Zkusil bych z těch trubek…
Requied 22.01.2018 15:42
Requied
Samozrejme, rebrik rozhodne pozvaram, inak som ani neuvazoval. To natieranie, aku farbu by ste pripa… poslední
Matfej 24.01.2018 13:09
Matfej

Pozbieraj v školských jedálniach 3.5 l fľaše od uhoriek na boky. Strop "zasteľ" lexanom, eštébácki a ich degenerovaní pangharti, tj. generálni dovozcovia lexanu z kapitalistických krajín, budú mať radosť zo svojho klienta.

Skleník je dočasná stavba, neboj, potomkovia, než dožiješ, sa nebudú mlátiť o nehnuteľné dedičstvo v podobe "večne" trvácneho skleníka.

Postav si skleník ze starých oken a balkónových dveří z nějakého paneláku, kde probíhá výměna oken (firmy se jich rádi zbaví a máš dvojité zasklení). Nejkvalitnější jsou okna a dveře z balkónů jelikož nejsou tak namáhaná povětrností. Můžeš to stlouc jen hřebíky či vložit do rámu z ocelových profilů. Já jsem použil na pultovou střechu balkónové dveře, které jsou vysoké (dlouhé) 2,1 m. Na tuto střechu jsem položil marlon 5x2,1m a mám střechu v podstatě 4vrstvou. Boky mám z oken 1,4 x 1,4m a nad tím ventilačky. Foliák můžeš udělat z betonářských sítí, ne které natáhneš fólii.

Postav si skleník ze starých oken a balkónových dveří z nějakého paneláku, kde probíhá výměna oken (firmy se jich rádi zbaví a máš dvojité zasklení). Nejkvalitnější jsou okna a dveře z balkónů jelikož nejsou tak namáhaná povětrností. Můžeš to stlouc jen hřebíky či vložit do rámu z ocelových profilů. Já jsem použil na pultovou střechu balkónové dveře, které jsou vysoké (dlouhé) 2,1 m. Na tuto střechu jsem položil marlon 5x2,1m a mám střechu v podstatě 4vrstvou. Boky mám z oken 1,4 x 1,4m a nad tím ventilačky. Foliák můžeš udělat z betonářských sítí, ne které natáhneš fólii. U té střechy z dveří pozor na vnitřní zasklení, aby skla nevypadla do skleníku, je to potřeba nějak zajistit (lišty a pod.).

Zkus se zeptat nějakého většího prodejce těch trubek,jestli k tomu nemá nějaké tech.listy nebo certifikáty od výrobce,kde je ta odolnost k UV záření zmíněna.Případně rovnou i výrobce,třeba FV-plast.Nebo obejít pár zahradnictví s obloukovými foliovníky,co použili při stavbě a zjistili před ní.Ti to budou mít nastudované,aby to léta vydrželo.Já mám na zahradě foliák 4x9 m už 40 let-stavební hladká kulatina asi 12 mm a ještě to nějak moc nerezne.Natřeno bílou barvou a vždy po 2-3 letech oloupaná a rezavě obarvená místa přetřu znova.Bez podezdívky,tj.lze stěhovat jinam.Jen po délce železa s navařenými kusy trubek po 1 metru,do kterých se ty oblouky zasunou.V obou čelech oblouky s navařenými rámy pro dveře.
Folii doporučuji Ginegar(je modrá nebo čirá),není o moc dražší než normální,záruka je asi 5 let,ale odhadovaná životnost přes 10 let.Mám ji asi 7 let a drží pořád.Na zimu ji tedy sundavám,aby mi to mokrý sníh nezdeformoval a i pro půdu uvnitř je to lepší přes zimu odkrýt.

Pokud použijes PE tak ten je určitě odolny-vyzkouseno a navic se z toho delaj ty oblouky sami.Nebo ty oblouky obalis např gazou,delal jsem to na kovových protoze na nich ta folie odesla driv.Na dreve je to lepsi protoze se to nerozpali.Pokud jsem měl foliak,ktery jsem stehoval tak jsem měl trikrat tolik paprik nez mam ze sleniku.?

S tím PE máš pravdu,to je vysokotlaký polyetylen a dělají se z něho třeba plastové sudy a kontejnery nebo v podstatě i PET láhve,tj.celkem nezničitelné.Ovšem PPR trubky jsou z polypropylenu a všude píšou pro vnitřní použití,proto si nejsem dlouholetou odolností venku moc jistý.Třeba to vydrží,ale taky mohou trubky za pár let zkřehnout nebo ztuhnout a pak se ty napružené do oblouku mohou začít lámat.Chce to sehnat bližší informace.
S těmi paprikami máš pravdu,ve foliáku je jim mnohem líp než ve skleníku,natož venku.Potřebují horký a vlhčí vzduch,ten ve foliáku je,ve skleníkách je moc suchý.

PPR je bez UV ochrany a je ešte obohatený o látky,ktoré spôsobujú rýchle starnutie kvôli lepšej recyklácii,preto je ku skratke PP/polypropylén/ pridané to písmenko R.....bežný PP má prídavok UV stabilizátorov a iných ochranných prímesí na dlhodobú trvanlivosť,PPR nie,rovnako PPRC ,ktorý je sám tvorený z velkej časti z recyklovaných zbytkov

Teď jsem se brodil sněhem, abych šel zkontrolovat stav plastových trubek na foliáku....po pěti letech užívání jsou jako nové. Vtip bude v tom, že přes dobu vegetace (duben - listopad) mám přes něj nataženu modrou folii ginegar (ochrana proti UV) s asi 12 letou životností...(po pěti letech stále pružná, jen špinavější).
Oproti tomu plastová roura na vodovodu u domu je po cca 15 letech dosti sešlá, nemá žádnou ochranu.
Zdraví Jerome
http://www.zahradkarjerome.cz/foliovnik.html

Dakujem vsetkym za odpovede.

Skusim dnes len pre zaujimavost zvarit jeden obluk 6m dlhy na rozpati cca 3m aky bude pevny. Skusal som to uz s trubkou 25x2,3, ale je to zalostne slabe. Takze kupim ruru 25x4,2, som zvedavy ako sa to bude mechanicky spravat.

Na zimu neplanujem davat plachtu dole, preto by som bol rad aby to nieco vydrzalo, pravda podopriet to v zime koli snehu nebude problem.

Cize skor nez UV odolnost teraz riesim mechanicku pevnost. O UV sa zrejme postara plachta s UV ochranou.

Zatial som uvazoval vzdialenost oblukov cca 50 cm, to by mohlo byt dostatocne pevne...

Samozrejme, rebrik rozhodne pozvaram, inak som ani neuvazoval.
To natieranie, aku farbu by ste pripadne odporucili ? Teraz este natierat nebudem, ale do buducna, ak uvidim ze dochadza k degradacii tak istotne natriem.
Objednal som uz nejake Tcka, este kupim u nas v meste PPr rury a dufam ze do 2-3 tyzdnov mam konstrukciu hotovu. Potom uz "len" plachtu.
Uvazujem este, ako zabranit strunovej kosacke roztrhat plachtu. Ci dat nejaky plech k tesne k folii pri zemi (skor nie aby sa nepredrala plachta) alebo nejake obrubniky dookola nalezato... To sa este rozhodnem. Ale urcite to musim nejak chranit. Iste by slo kosit len v blizkosti a zvysok dotrhat rucne, alebo podobne, ale tak komfort :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru