Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Starý dům a mokré zdi

Dobrý den,
koupili jsme postarší domek, kterému asi v polovině velmi vzlíná vlhkost. Co s tím? Je to kameno cihelné zdivo.
Všude čtu, že injektáž je defakto podvod. Podřezání zdiva je drahé, může narušit statiku a je potřeba místo okolo domu, což v daném úseku nemám. Když omlátím omítky a objedu to sádrokartonem, bude to fungovat nebo je to hovadina?
Díky za rady

Předmět Autor Datum
Raději se toho zbavte.
Milll 16.01.2018 11:48
Milll
To je rada panečku.
Honza V. 16.01.2018 12:37
Honza V.
dal ti uplne rozumnu radu. co najskor sa toho domu zbavit. nový
fallon 16.01.2018 12:42
fallon
Je to krásný dům na krásném místě a zbavovat se ho nebudu. Vlhkost se vyřeší. nový
Honza V. 16.01.2018 14:50
Honza V.
je to tvoj boj. drzim palce. nový
fallon 16.01.2018 16:09
fallon
Dal by som ti rovnakú radu, buď podrezať (asi jediné ako tak "funkčné" riešenie - pretože i tak bude… nový
poihu 16.01.2018 12:55
poihu
Nevím co je drahé, ale vím že levnější 100% učinnost má vložení vodorovné hydroizolace. Je mnoho způ… nový
milan.cukrar 16.01.2018 19:36
milan.cukrar
Lepšie je chemická izolácia cestou gelov alebo silikátových roztokov do navŕtaných dier v obvodovom… nový
Ahasver Chamachir 16.01.2018 19:46
Ahasver Chamachir
Sádrokarton a sádra natáhne vodu. Dodělejte izolaci, nejlépe se záměnou materiálu stěny. nový
kejki 16.01.2018 19:46
kejki
Pokud tam ještě nebydlíte tak podřezat. Je to jediné 100%. Vše ostatní je bez záruky. Nevím jaké mát… nový
nerady 16.01.2018 20:29
nerady
Řešil jsem před časem totéž a rozhodl se pro podřezání lanovou pilou. Myslím že správně. Výměra 120m… nový
J_K 17.01.2018 12:46
J_K
Podrezáva sa diamantovým špagátom. Dá sa aj reťazovou pilou, ale len pri murive uhňácaného z blata.… poslední
Ahasver Chamachir 17.01.2018 15:43
Ahasver Chamachir

Dal by som ti rovnakú radu, buď podrezať (asi jediné ako tak "funkčné" riešenie - pretože i tak bude zbytok stavby na míle vzdialený kvalite novej stavby) alebo najlepšie zvaliť a postaviť nanovo, čokolvek iné je vyhadzovanie peňazí. A nejakým oblepením steny sádrokartonom sa vzlínajúcej vlhkosti nijako nezbavíš, nehovoriac o tom kolko s vlhkými stenami potom v zime prekúriš, takže v konečnom dôsledku to bude drahšie ako novostavba či aspoň to drahé podrezávanie.

Nevím co je drahé, ale vím že levnější 100% učinnost má vložení vodorovné hydroizolace. Je mnoho způsobů vodorovné hydroizolace.
Omlácení omítky a sádroš je špatná rada, jako špatná informace "Podřezání zdiva je drahé, může narušit statiku a je potřeba místo okolo domu"

Pokud tam ještě nebydlíte tak podřezat. Je to jediné 100%. Vše ostatní je bez záruky. Nevím jaké máte složení zdiva, už jsem se setkal s cihelnou vnitřní stěnou, venkovní kamennou a mezera byla vyplněna stavební sutí ( působí to jako knot), prostě lahůdka.

Řešil jsem před časem totéž a rozhodl se pro podřezání lanovou pilou. Myslím že správně. Výměra 120m2 a vyšlo to na necelých 100.000,- Dům je teď suchý a nikde se žádné praskliny neobjevily. Ale zdi byly z větší části přístupné. 3m, kde přístup nebyl, jsem udělal sám metodou vybourání 1m zdiva aby se dala vložit izolace, vložit izolaci, dozdít, další metr zdiva atd. Nakonec to ani nebylo tak hrozné, jak jsem očekával.

Obecné rozumování stylem "prodat nebo srovnat se zemí a postavit nové", občas může dávat nějaký smysl, ale bez znalosti konkrétní situace je to jen plácání do větru. V mém případě by to určitě nebylo nejlepší řešení. Dům stojí v centru města, navíc památkově chráněném, takže zbourání by asi byl problém s památkáři, nemluvě o tom, že samotnému by mi bylo líto zničit dům který nese kus historie a postavit tam některou z dnešních unifikovaných rychlostaveb. Nebo prodat nemovitost se zahradou v centru, kde mám vše pár kroků a nechat si postavit opět některý z unifikovaných paneláků naplacato někde za městem v místech zavezené skládky, kde žádná občanská vybavenost není a dlouho nebude, také není to, po čem bych zrovna toužil.
Samozřejmě, pokud by se jednalo o starou stodolu mezi lukami, tak je asi nejlepší řešení zbourat. Ale to zde nikdo neví, budete muset posoudit sám.

Ta injektáž také může zafungovat, ale záleží na druhu a stavu zdiva. Musel by posoudit někdo znalý, ale myslím že pro kámen se se moc nehodí a nikdy nelze stoprocentně zaručit výsledek. Já to tak mám řešené jen v místě, kde je na mou podřezanou zeď napojená nepodřezaná příčka sousedního domu, aby vlhkost z ní nepřecházela do mé zdi. Vypadá to dobře, ale celý dům bych tak asi nedělal.

Podrezáva sa diamantovým špagátom. Dá sa aj reťazovou pilou, ale len pri murive uhňácaného z blata.

Chemická injektáž nie je pravé orechové, ale má 90% účinnosť aj v prípade kombinovaného muriva tehla-kameň. Totižto kameň kapilárnu eleváciu obmedzuje ak je to žula, rula, kremeň. Pieskovec je sviňa, ale ten sa dá nevŕtať a tiež chemicky ošetriť, ako tehlové murivo pozliepané maltou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru