Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Hnedý na hnedý,v tej LED vani prepojiť modrý so žltozeleným a pripojiť na modrý.
Slavco31 14.01.2018 00:31
Slavco31
A ted co je nebezpecnejsi,propjit nebo nezapojit?
Kenav 14.01.2018 10:06
Kenav
Nezapojovat to vubec. Pokud ze zdi vede hnedej a modrej tak lze predpokladat, ze elektroinstalace je…
bahno 14.01.2018 11:01
bahno
Ano ze zdi vede hnedý a modrý, rozvod je 10 let starý ale nechapu že tam není 3 zilový vodič.
frekwence1 14.01.2018 11:17
frekwence1
Nekdo nepredpokladal, ze se tam bude davat svitidlo prvni tridy. I kdyz - jisteni 10A odpovida slaby…
bahno 14.01.2018 12:53
bahno
Zásuvky jsou normálně 3 zilové, pouze svetlo je 2 žíla, jak to tak vypadá, budu muset natáhnout lišt… nový
frekwence1 14.01.2018 14:21
frekwence1
Tohle je věčný problém, že se ke světlům tahaly a ještě tahají dvoužilové kabely. Přitom je spousta… poslední
Zerozero 15.01.2018 02:01
Zerozero

Nezapojovat to vubec. Pokud ze zdi vede hnedej a modrej tak lze predpokladat, ze elektroinstalace je provedena jako TN-S - protoze kdyby byla TN-C, tak by ze zdi couhal hnedej(cernej) a zlutozelenej a zapojit by se to dalo.
U modryho vodice nelze ocekavat ochranou funkci - ten klidne muze byt rozpojen(a treba bezny spinaci hodiny ho rozpojujou, dalkove ovladany zasuvky ho rozpojujou, stmivace v nem regulujou...). A pokud bude rozpojen a zaroven faze bude zapojena, tak pokud by vedl na kostru, tak je plny napeti na kostre a kope to.
No a pokud ho nezapojim na kostru, tak staci jedna porucha a zase je napeti na kostre. A tak moc cinskym soudruhum neverim, abych to riskoval na nejakej provoz(Ze to risknu na stole, kdyz to mam pod kontrolou a obsluhuju takovou vec jenom ja, to je jina, to ja delam i vetsi prasarny. Ale v realnym provozu na to urcite nejaka zenska vezme mokrej hadr, co ani nevyzdime a s tim je nutny pocitat)

Nekdo nepredpokladal, ze se tam bude davat svitidlo prvni tridy. I kdyz - jisteni 10A odpovida slabym dratum, kombinace 4 zasuvek a jednoho svetla se pripousti, dvouvodicovy vyvod se taky pripousti, ale nejak se nemuzu zbavit pocitu, ze ta instalace nebyla delana nekym kompetentnim. Nebo byli nejaky fakt extra pozadavky od zadavatele.
Vidim tam husi krk, nesel by protahnout 3 drat?

Zásuvky jsou normálně 3 zilové, pouze svetlo je 2 žíla, jak to tak vypadá, budu muset natáhnout lištu s třižilovým. Ten husí krk je moje práce, je v tom dvoužilový prodlužovací drát ze zdi na wago, do husího krku a pak do této krabičky u led reflektoru. Se světlem jsem počítal že kdž by byla potřeba svěsí se ze zdi a postaví se na pracovní stůl v připadě potřeby většího světla.
anebo tam dám opět žárovku a koupím 3 zilový kabel do zásuvky :/ a bude po problému.

Tohle je věčný problém, že se ke světlům tahaly a ještě tahají dvoužilové kabely. Přitom je spousta svítidel, které vyžadují ochranný vodič.
Pokud není snadné přivést ke svítidlům nové třívodičové vedení, tak bych to asi risknul, a zapojil jen fáze nula a ochranný nezapojoval.
(Nesežerte mě :-) vím, že to není zcela košer, ale takhle svítí světel....). Pochopil jsem, že je tam TN-S s chráničem. Tedy kdyby přece jen došlo k porušení izolace svítidla a dotyku osobou, tak to nepříjemně kopne, ale chránič by měl vybavit dostatečně rychle, aby nedošlo k vážnému úrazu. Předpokládám ale pevné umístění na stěnu, nikoliv pro nějaké přemísťování za provozu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru