Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem kombinovaná chladnička - chladnička mrazí/mrazák pouze chladí

Dobrý den!
Jedná se o kombinovanou chladničku Whirpool art 492. Jak píšu výše, chladnička mrazí, mrazák sotva chladí. Omlouvám se, že nedávám více relevantních informací, ale tento problém mi dnes telefonoval kolega a já tam pojedu až zítra, takže dnes bych prosil třeba jen zkušenosti a rady na co se zaměřit, pokud jste to už někdo měl. Zítra až poměřím, ověřím, napíšu více!

Můj tip je, že jelikož se jedná o jedno kompresorovou dvouokruhovou chladničku, tak že problém bude v přepínání chladicího okruhu. Termostat mrazáku třeba dává povel chladit, ale ventil okruh nepřepne, tak ten výkon jde do okruhu lednice. Abych potvrdil, nebo vyloučil tuto teorii, potřeboval bych vědět"
1. kdy má být na přepinacím ventilu napětí - když je navolen okruh ledničky, nebo mrazáku? Tím bych si ověřil, jestli je závada na elektroventilu, nebo v elektronice.
2. jak velké je to napětí na přepínáni ventilu?
3. elektrické schcéma by jste někdo neměl?

samozřejmě problém může být někde úplně jinde, proto budu rád za každou radu, nebo názor!!!

děkuji Lupkovič

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Podobný problém už tu byl, podle nějakého odborníka, když chladnička nechladí ale mrazí, tak to para…
Yarda 28.12.2017 14:01
Yarda
Nepopletl jsi to ? Nedávno tady byl dotaz s tímto titulkem : Mrazák nemrazí :) a odpověď byla,že kdy…
forestek 28.12.2017 14:16
forestek
Já nevím, zatím jsem popsal, co mi bylo po telefonu řečeno. Zitra budu vědět více. Každopádně ten od…
lupkovic 28.12.2017 15:10
lupkovic
To ne,při úniku chladiva rozhodně nebude chladit,natož mrazit.
kozakl 29.12.2017 07:31
kozakl
Dobrý den! Tak jsem u té chladničky a máme menší problém, dnes to z linky nevytáhneme, tak nemám co…
lupkovic 29.12.2017 16:09
lupkovic
Jo ještě dodám v chladničce je to čidlo v prostoru mimo chladicí trubky. v mražáku je čidlo přichuce…
lupkovic 29.12.2017 16:12
lupkovic
Dnes naposledy! Podařilo se nám chladničku dostat ven z linky, proměřil jsem, co proměřit šlo a zde…
lupkovic 29.12.2017 17:38
lupkovic
Z popisu jsem usoudil, že se jedná o kombinaci s jedním kompresorem ale se dvěma termostaty, zvlášť… poslední
Zerozero 31.12.2017 01:57
Zerozero

Nepopletl jsi to ? Nedávno tady byl dotaz s tímto titulkem : Mrazák nemrazí :) a odpověď byla,že když nemrazí,tak byl únik chladiva. Že by někdo předpokládal pří úniku média,že naopak zvýší výkon na mražení ? Opravdu ?

Dobrý den! Tak jsem u té chladničky a máme menší problém, dnes to z linky nevytáhneme, tak nemám co měřit. Ale k příspěvku "Yarda" : Vy tam píšete, že se teplota měří na výparníku a né přímo v chladničce. Já ale vidím čidlo i přímo v chladničce, i v mražáku, takže přestože (vím, nebyl to váš názor a děkuji za něj), jsem to celkem i chápal, jak tam jiný kolega vaší tezi potvrdil, tak se mi to nezdá (ten únik kapaliny) spíše se zaměřím na to přepinání. Ale opravdu přátele. Nevíte někdo,kdy má být napětí na ventilu (jak jede chladnička, nebo mražák)? Dnes, kdyby bylo možno tu chladničku vytáhnout, tak bych mohl vlastně jen proměřit cívku ventilu. Kdyby mi
někdo poradil,POKUD JE NAPĚTÍ NA VENTIL JEDE CHLADNIČKA / MRAŽÁK. Tím bych si ověřil, jestli je problém v elektronice, nebo ve ventilu

Ještě dodám, že i v mražáku je jedna trubková spirála zcela zamražená, ale hlavní rošty mezi policemi jsou OK. Takže teď rozmrazujeme, čajíčkujeme a už pracovat nebudeme, Dělám si legraci, ale tak nějak to je. Dnes už jen vyzkoušíme, jak se to rozmrazí, tak to zapneme, co to udělá!

Děkuji moc za další tipy

Dnes naposledy! Podařilo se nám chladničku dostat ven z linky, proměřil jsem, co proměřit šlo a zde je výsledek
1. ohmicky má přepínací ventil 5kohm
2.napětí na něm není v žádném režimu (myslím normálně, nebo pouze mražák)

Doporučil jsem kolegovi servis. Asi to bude ten únik kapaliny. Já zde se svými znalostmi končím. Jen pokud by jste někdo znal napětí na ten ventil, rád bych ho přivedl mimo, abych se ujistil, že je to v elektronice. Jinak po novém roce si kolega pozve servis O výsledku budu informovat (i když nevím, jestli mu servisák řekne pravdu)

děkuji moc

Z popisu jsem usoudil, že se jedná o kombinaci s jedním kompresorem ale se dvěma termostaty, zvlášť pro mrazák a zvlášť pro lednici.
Do kterého prostoru pracuje kompresor zajišťuje el. ventil. No přímo tento systém nemám ošahaný, tedy ani nevím, kdy je na ventilu řídicí napětí, navíc se to může lišit podle výrobce. Ale asi bych to zjistil nějak tahle. Nechal bych lednici mírně nachladit, oba termostaty jen na malou hodnotu. Potom dát (je li stavitelný) termostat mrazáku na max a term. lednice na min. Tím by se systém přinutil pracovat do mrazáku. Změřit je li na ventilu napětí. Pokud je termostat mrazáku nestavitelný, tak by se to mělo chovat stejně. Po změření na ventilu nastavit na max lednici a na min. mrazák. Ale zde by byl trochu problém, pokud je termostat mrazáku nestavitelný, muselo by se počkat až se mrazák vymrazí, což pokud správně nemrazí bude problém. Ale pokud mrazí alespoň částečně mohlo by se to povést.
Opět zjistit napětí na ventilu, mělo by to být opačně než v prvním případě. Pokud na ventilu není napětí nikdy, asi je to v elektronice, nebo v termostatu. Jinou možností (připomínám, jen přemýšlím, lednici neznám), pokud je na ventilu zjistitelné provozní napětí, předpokládám že asi 230 Ac, tak od ventilu odpojit přívod a přivést toto napětí na ventil nuceně. Po přivedení nebo nepřivedení napětí by měl systém pracovat buď do lednice, nebo do mrazáku. (za předpokladu že není vadný ventil, výměna ventilu znamená vypuštění chladiva). Jinak úvaha je taková, že pokud mrazák nemrazí a zato mrazí lednice, tak termostat mrazáku dává povel mrazit ale nedojde k přepnutí ventilu, tím místo mrazáku mrazí lednice. Tedy závada může být v samotném ventilu, nebo jeho ovládání tedy nějaký spínač v elektronice. To by se tedy dalo zjistit tím pomocným napětím přivedeným na ventil. Napětí ventilu může být na ventilu uvedeno na cívce třeba na štítku, nebo vylisované do plastu.
Ještě k čidlům termostatu. Lednice mají většinou automatické odmrazování výparníku. Za tím účelem, má termostat ledničky dvě čidla jednoho termostatu. Jedno čidlo snímá teplotu prostoru a druhé čidlo snímá teplotu výparníku. Pokud čidlo prostoru dá povel chladit, ale výparník je namrzlý, předpokládá se že to stačí na chlazení a čidlo výparníku termostat blokuje. Až když výparník odmrzne a jeho teplota je nad nulou, dojde k odblokování a termostat sepne.
V mrazáku automatické odmražování není, proto je čidlo pouze jedno. Že je umístěno na trubce výparníku, je asi věcí výrobce, který usoudil, že je to tak vhodné.
Ještě jsem si všimnul, že ohmicky má ventil nějak moc velký odpor, to se mi zdá moc, pokud je na AC. Jestli tedy není spálená cívka.
Brát jako vodítko s rezervou, jak jsem psal, tu lednici neznám, jen přemejšlím, jak bych to hledal sám. Asi kdybych byl u toho, bylo by mi to rychleji jasné než jsem se to snažil nějak vyoslit. :-):puff: --- A nebo- zavolat servisáka...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru