Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem kombinovaná chladnička - chladnička mrazí/mrazák pouze chladí

Z popisu jsem usoudil, že se jedná o kombinaci s jedním kompresorem ale se dvěma termostaty, zvlášť pro mrazák a zvlášť pro lednici.
Do kterého prostoru pracuje kompresor zajišťuje el. ventil. No přímo tento systém nemám ošahaný, tedy ani nevím, kdy je na ventilu řídicí napětí, navíc se to může lišit podle výrobce. Ale asi bych to zjistil nějak tahle. Nechal bych lednici mírně nachladit, oba termostaty jen na malou hodnotu. Potom dát (je li stavitelný) termostat mrazáku na max a term. lednice na min. Tím by se systém přinutil pracovat do mrazáku. Změřit je li na ventilu napětí. Pokud je termostat mrazáku nestavitelný, tak by se to mělo chovat stejně. Po změření na ventilu nastavit na max lednici a na min. mrazák. Ale zde by byl trochu problém, pokud je termostat mrazáku nestavitelný, muselo by se počkat až se mrazák vymrazí, což pokud správně nemrazí bude problém. Ale pokud mrazí alespoň částečně mohlo by se to povést.
Opět zjistit napětí na ventilu, mělo by to být opačně než v prvním případě. Pokud na ventilu není napětí nikdy, asi je to v elektronice, nebo v termostatu. Jinou možností (připomínám, jen přemýšlím, lednici neznám), pokud je na ventilu zjistitelné provozní napětí, předpokládám že asi 230 Ac, tak od ventilu odpojit přívod a přivést toto napětí na ventil nuceně. Po přivedení nebo nepřivedení napětí by měl systém pracovat buď do lednice, nebo do mrazáku. (za předpokladu že není vadný ventil, výměna ventilu znamená vypuštění chladiva). Jinak úvaha je taková, že pokud mrazák nemrazí a zato mrazí lednice, tak termostat mrazáku dává povel mrazit ale nedojde k přepnutí ventilu, tím místo mrazáku mrazí lednice. Tedy závada může být v samotném ventilu, nebo jeho ovládání tedy nějaký spínač v elektronice. To by se tedy dalo zjistit tím pomocným napětím přivedeným na ventil. Napětí ventilu může být na ventilu uvedeno na cívce třeba na štítku, nebo vylisované do plastu.
Ještě k čidlům termostatu. Lednice mají většinou automatické odmrazování výparníku. Za tím účelem, má termostat ledničky dvě čidla jednoho termostatu. Jedno čidlo snímá teplotu prostoru a druhé čidlo snímá teplotu výparníku. Pokud čidlo prostoru dá povel chladit, ale výparník je namrzlý, předpokládá se že to stačí na chlazení a čidlo výparníku termostat blokuje. Až když výparník odmrzne a jeho teplota je nad nulou, dojde k odblokování a termostat sepne.
V mrazáku automatické odmražování není, proto je čidlo pouze jedno. Že je umístěno na trubce výparníku, je asi věcí výrobce, který usoudil, že je to tak vhodné.
Ještě jsem si všimnul, že ohmicky má ventil nějak moc velký odpor, to se mi zdá moc, pokud je na AC. Jestli tedy není spálená cívka.
Brát jako vodítko s rezervou, jak jsem psal, tu lednici neznám, jen přemejšlím, jak bych to hledal sám. Asi kdybych byl u toho, bylo by mi to rychleji jasné než jsem se to snažil nějak vyoslit. :-):puff: --- A nebo- zavolat servisáka...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny