Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jen obecně - možné to je, ale osobně bych ti to neradil z několika důvodů: 1 - při jakémkoliv problé…
Kachlík 26.12.2017 14:00
Kachlík
Ano, ale není potřeba mít třeba koupelnu na jednom solo. Příklad- koupelna třeba s chodbou na jednom…
mik.miky 27.12.2017 08:46
mik.miky
Jj, ta koupelna byla jen příklad, protože bez toho dneska už nedostane revizi na rekonstrukci, jinak…
Kachlík 27.12.2017 18:47
Kachlík
a jak by to mělo být správně zapojené ?na fíčku fáze 1,2,3 to je jasné ,ale co dát na N ?dal jsem ta…
tara55 27.12.2017 21:07
tara55
Keď bola tá poriadna rana, tak vyskočilo fičko, istič, alebo obidva? Jediná možnosť ako pripojiť fíč…
ok 28.12.2017 08:02
ok
Trochu to rozepíšu...mám rozvodnice 3 ks ted jsem zopojoval přízemí kde je hlavní přívod další rozvo…
tara55 28.12.2017 09:04
tara55
dal jsem hlavní jistič 25 za něj jsem dal 4p fíčko 3 faze napojil a do přívodu a na N jsem napojil k…
paul 28.12.2017 10:02
paul
pochopil jsem to správně ?z hlavního kablu žluty dam na svorkovnici z této svorkovnice propojím do d…
tara55 28.12.2017 10:48
tara55
pochopil správně. od svtěel , tedy od nechráněných rozvodů N přímo na svorkovnici N před chránič. Př…
paul 28.12.2017 10:52
paul
a žluté od všech chráněných i nechráněných zapojit do jedné svorkovnice tam kde je přiveden žlutý od…
tara55 28.12.2017 11:27
tara55
žlutý tam není, ale zeleno/žlutý a pro ty bch zřídil samostatnou svorkovnici PE, která se propjí s p… poslední
paul 28.12.2017 11:59
paul

Jen obecně - možné to je, ale osobně bych ti to neradil z několika důvodů:
1 - při jakémkoliv problému při vypadávání ochrany se ti bude závada velmi blbě hledat
2 - při výpadku v době delší nepřítomnosti ti vyteče mrazák a lednička (a třeba týden odleželé maso z mrazáku fakt není slast vylívat)
Návrh řešení - použít (když už to teda musíš mít) několik chráněných okruhů (tedy několik chráničů) logicky rozdělených (zvlášť koupelna, kuchyň vyjma zásuvek pro chladničku a mrazák, dílna, sklep…). Bude to sice dražší, ale případná závada se bude hledat mnohem snadněji, nehledě k tomu, že alespoň částečně bude elektrinstalace funkční ;-).

Ano, ale není potřeba mít třeba koupelnu na jednom solo.
Příklad- koupelna třeba s chodbou na jednom RCD atd. dílna a sklep taky na chránič :-)
zásuvky které nemusí být na RCD jsou pouze ty které jsou určené pro konkrétní spotřebič (třeba lednice).
Vím, to se nechá ukecat vše. nebo musí být celá domácnost (obyvatelé) sepsaná jako proškolená obsluha a chániče být nemusí:-), to samozřejmě není řešení.

a jak by to mělo být správně zapojené ?na fíčku fáze 1,2,3 to je jasné ,ale co dát na N ?dal jsem tam modrý ze svorkovnice na přívod a odvod taky modrý do svorkovnice a byla pořadná rána pak jsem dal od hlavní přípojky kostru do přívodu a do odvodu modrý a přimontoval ke svorkovnici a ted to funguje, ale když dám tlačítko test nevyskočí....

Keď bola tá poriadna rana, tak vyskočilo fičko, istič, alebo obidva? Jediná možnosť ako pripojiť fíčko je taká, že cez fíčko ide modrý vodič ako nulák. Ochranná zem (žltozelený) ide mimo fíčko a potom už nesmie byť spojený s s modrým. Znefunkčnilo by to ochranu - zrejme by to vypínalo vždy pri zapnutí spotrebiča. V prvom rade sa uisti, že máš prívod zapojený dobre (zmeraj napätia medzi fázovými vodičmi (400V), medzi nulákom a jednotlivými fázami (230V) a spojenie medzi nulákom a ochrannou zemou (na vstupe pred fíčkom, pri vypnutom fíčku - spojenie by malo byť. Ak nie je, tak je to chyba, ale funkčnosť fíčka to neovplyvní). A tiež, či nie je spojený nulák s ochrannou zemou za fíčkom (tiež pri vypnutom fíčku - spojenie nesmie byť). Treba si uvedomiť, že cez žltozelený vodič normálne nesmie tiecť prúd. Zariadenie je plne funkčné aj bez tohoto vodiča. Tento vodič je tam len na to, aby v prípade zvodu na kostru udržal dotykové napätie na nízkej (povolenej) hodnote. Predpokladám, že už týmito meraniami odhalíš chybu v zapojení.
Mimochodom, "poriadna rana" sa ozve v prípade skratu a vypínať by ju mal hlavne istič. Fíčko nie je stavané na odpojovanie skratu, konkrétne toto tvoje má v technickom liste uvedenú oddolnosť proti nárazovému prúdu len do 250A. A to na skrat nestačí. Na to je tam istič.

Trochu to rozepíšu...mám rozvodnice 3 ks ted jsem zopojoval přízemí kde je hlavní přívod další rozvodnice je v garáži a poslední je v podkroví. nějaký zkrat nebo špatný spotřebič vylučuji protože to 10 let funguje bez problému to podkroví+ garáž.myslím že mám nějak blbě zapojené ty nuláky ,nebo kostru do těch svorkovnic v přízemí když na fíčku nejde tlačítko test.ted jsem v tom přízemí zapojoval jističe + fíčko .dal jsem hlavní jistič 25 za něj jsem dal 4p fíčko 3 faze napojil a do přívodu a na N jsem napojil kostru od hlavního kablu a odvedl jsem N modrým kablem do svorkovnice kde jsou ze všech kablu svedeny ty nuláky. z rozvodnice z přízemí jde kabel do podkrovní rozvodnice a tam nejsou na svorkovnici spojeny nuláky s kostrou,ale v rozvodnici na svorkovnici v garaži jsou spojeny nuláky s kostrou -není toto problém který znefunkčnil testovací tlačítko na fíčku?nevím nerozumím ale dva dny to tak běží bez problému. před cca 5 lety jsem do rozvodnice v garáži přidával zásuvku a propojení mezi kostrou a nulákem jsem odpojil a v podkroví to střelilo do žárovky a ta se spálila tak jsem to spojil a ok ale ted nevím jak to fíčko dát do provozu.díky za rady

dal jsem hlavní jistič 25 za něj jsem dal 4p fíčko 3 faze napojil a do přívodu a na N jsem napojil kostru od hlavního kablu a odvedl jsem N modrým kablem do svorkovnice kde jsou ze všech kablu svedeny ty nuláky.
Jestli to chápu správně máte přívod 4 vodič.
Takže někde musí být uzeměný bod tzv. ekvipotenciální, kde se z zelenožlutýho PEN rozdělí na svorkovnici PE a druhou N
Odtud pak musí jít kamkoliv 5vodič pro 3f, nebo 3vodič pro 1f.

v přízemí pak do Fíčka zapojíte 3xF + N z modré svorkovnice N. Na výstupu Fí bude další modrá svorkovnice N, kam se připojí všechny modré od chráněných obvod. Na výstupu Fí budou pak fáze všech vodičů chráněných obvodů. Jen těch, nic navíc.

[]Nikde se NESMI spojit zelenožlutá PE s modrou N, bez ohledu jestli je to přes Fí , nebo ne.

takhle by to mělo nějak vypadat ale v 3f provedení

images[images]

pochopil jsem to správně ?z hlavního kablu žluty dam na svorkovnici z této svorkovnice propojím do další svorkovnice která bude N a z této N do fíčka na přívod? a odvod N z fíčka na další svorkovnici kde budu připojovat jen modré od zásuvek které chci chránit fíčkem ? a kde mám dát N od třeba světel které nechci chránit fíčkem?

pochopil správně. od svtěel , tedy od nechráněných rozvodů N přímo na svorkovnici N před chránič. Přesně z tohoto důvodu se tam ta svorkovnice dělá...
Ještě doplním :propoj mezi svorkovnicí PEN a N se dělí světlemodrým vodičem stejného průřezu jako je přívodní PEN!!!

žlutý tam není, ale zeleno/žlutý a pro ty bch zřídil samostatnou svorkovnici PE, která se propjí s přívodní svorkovnicí PEN
takže přívodní svorkovnice PEN, odtud stejným průřezem a barvou na PE, kam přidou zelenožluté z kabelů
z PEN světlemodrým stejného průřezu na svorkovnice N , z ní do Fí, za Fí další svorkovnice N kam přijdou modré od chráněných okruhů

já ych si udělěl ještě svorkovnice na fáze, kam bych pak připojoval všechny chráněné fáze a odtud na výstup Fí
Ono jde o to, že pod jeden šroubek můžete dát max 2 vodiče stejného průřezu....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru