Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Autobaterie - nabíjení + jakou koupit

Dobrý den,
Mám felicii 1.3 a ted v zimě začíná být problém se samovolným vybíjením baterie. (Jezdíme hlavně v létě, přes zimu jen málo a krátké trasy)
Barterka je tam cca 6let, předpokládám že už to má za sebou a budu muset koupit novou, ale zatím na to není čas, tak s ní budu muset ještě nějakou dobu vydržet...

Je při nabíjení důležitá teplota baterie? Pokud ji v zimě přinesu zvenku, mám raději počkat než ji začnu nabíjet? To samé po nabití, je lepší nechat ji "odpočinout" nebo můžu rovnou vyrazit?

A druhý dotaz ke koupi nové, jakou značku bych měl vzít? (Teď tam je Varta 52Ah)
Jaký typ ? Bezúdržbová jako tam mám doteď?

Děkuji předem všem co si udělají čas a poradí mi.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jakým způsobem mohu poznat, že už je baterka špatná? Neudrží si kapacitu po nabití? Včera jsem ji do…
Karelll 12.02.2018 16:31
Karelll
I keď s oneskorením, ale máš veľmi správny postreh. V štatréri môže byť tiež chyba. Alebo zoxidovaná… poslední
Nuda 30.06.2018 10:02
Nuda

Jakým způsobem mohu poznat, že už je baterka špatná? Neudrží si kapacitu po nabití? Včera jsem ji dobíjel, krátce po odpojení měla 12,8 V a cca po 24 hod od nabití mi to ukazuje 12,49 V. Baterie byla v odpojená a v pokojové teplotě. Zdá se mi to jako velký rozdíl, nebo je to v pořádku?

I keď s oneskorením, ale máš veľmi správny postreh. V štatréri môže byť tiež chyba. Alebo zoxidovaná kostra, bežne zo spodku k bloku medeného pletenca z kastne do agregátu..

Osobne vrelo odporučím každému od Favorit po Felície a Fábie zn.: Bosch S4 s kapacitou, ktorá sa vlezie na širku do kastlíka. Tj. 70A/630Ah/12V
Napríklad:
http://www.najlacnejsieautobaterie.sk/kategoria/autobaterie/startovacia-bateria-akumulator-bosch-0-092-s40-260/

Pecka baterka na 15 rokov štartov bez akejkoľvek starosti je Bosch S5
http://www.najlacnejsieautobaterie.sk/kategoria/autobaterie/autobateria-bosch-s5-12v-61ah-600a-0092s50040/

Za tie prachy sa oplatí investovať do tejto značky.

Ešte jeden postreh:

V týchto ľudových, lacných vozítkach je problém s umiestnením a prehrievaním baterky v lete, na Slnku, hlavne pri krátkych presúšacích jazdách na poludňajšom Slnku po meste, križovatkách a častom štartovaní, lebo sú baterky situované takmer nad výfukovým potrubím, tesne vedľa hadíc od kúrenia radiátora. Navyše, Slnko pečie takmer kolmo, priamo na prednú kapotu, kde je tesne, hore, pod plechom situovaná baterka, a ak sa zapne vetrák chladiča, ženie horúci vzduch priamo z chladiča, okolo motora, výfuku na baterku.

Baterka stráca 50% svojej kapacity, ak sa zohreje nad teplotu 45°C komplet elektrolyt, a tiež sa prestane takto prehriata baterka nabíjať. Teplota je pre baterku horšia, ako sú tuhé mrazy pre novú baterku v silnej kondícii, ak je nabitá na plných 98%.

Správne by mali byť baterky oddelené v tepelne izolovaných, metalových kastlíkoch a prievanom odvetrané. Ideálne v kastlíku pod zadným batožinovým preistorom apod., o.i. už kvôli vyváženosti vozidla.

Vhodné je tepelne odizolovať po stranách baterku v troch vrstvách alobalom oddelenými medzi jednotlivými vrstvami papierom, na záver napríklad stiahnutých samolepiacou páskou na hornej a spodnej hrane baterky kolom dokola po obvode. (Pre kutilov - zabaliť posranú baterku, ako batoľa do plienok).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru