Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Snímač rychlosti větru (anemometr) nebude měřit rychlost větru správně, pokud bude umístěn za překáž…
sHpy00n 10.12.2017 22:31
sHpy00n
Nejhorší je že na tom anemometru je i čidlo teploty.tak nevím do jaký výšky .
Zdeněk 99 25.12.2017 06:17
Zdeněk 99
Tady u těch amatérských stanic to umísti především tam,kde není sluneční svit. Pokud je to aušus s t… poslední
kozakl 25.12.2017 10:21
kozakl

Snímač rychlosti větru (anemometr) nebude měřit rychlost větru správně, pokud bude umístěn za překážkou, v rohu či na jiném místě chráněném proti přímému větru. Na snímač musí působit přímí vítr, který zároveň není ovlivněn dalšímu překážkami, protože by byl výsledek zkreslený. Zdá se to zřejmé, ale umístění snímače mnoho lidí podceňuje.

Čidlo by mělo být správně umístěno cca 10m nad zemí. Mělo by být vzdáleno od všech svislých stěn a jiných ploch. Kolem svislých stěn dochází k proudění vzduchu, které zkreslí údaje.

Existuje jedno pravidlo pro umístění těchto čidel
Vzdálenost čidel od okolních předmětů (strom, plot, dům, auto atd.) má být 10x větší než výška konstrukce na které jsou čidla umístěna. Je li stožár s čidly vysoký např. 3m měl by být nejbližší předmět vzdálen 30m. Najděte místo s převažujícími větry. Vítr by měl přicházet volně s co největší vzdálenosti.

Záhy zjistíte, že pokud nemáte opravdové štěstí, budete muset udělat při umístění čidel nějaký ten kompromis. Ideální místo pro umístění totiž neexistuje. Kromě správného místa, musíte totiž myslet také na údržbu zařízení.

zdroj: GIYF

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru