Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Lák na napichání masa na uzení

Správne, nie je omyl v lehote.

Prošuto, komplet bravčové stehná s kosťou sa vyvezú kamiónmi do alpských hôr, cca nad 3800 m/n.v., kde sa lopatami kryštáľovej, drcenej soli, presolia uskladnené na hromade. Br.stehná sa nechajú odležať presne pol roka, teda šesť mesiacov v soli. Po šiestich mesiacoch sa zo soli vyberú, ometú, oprášia od kryštáľov, a nechajú sa stehná ešte 24 mesiacov zavesené na hákoch vyvetrať v kamennej stavbe, teda finálne vyzrieť v prievane vysokohorského, alpského vzduchu.

Pravá šunka, jej výroba trvá 30 mesiacov, než sa durch presolaná expeduje na trh. Konzumuje sa na surovo na rozdiel od domácej šunky dusenej v lázni, vodu zohriatej max. na telotu 68°C, kvôli zachovaniu ružovej farby a lesku v reze. Niektorí fajnšmekri pridávajú do dusenej šunky, na cca 5kg mäsa, jednu lyžičku práškového cukru a agar-agar alebo želatínu.

Tento postup sa dá spraviť aj doma, chce to mať izolovanú, chladiacu miestnosť, kde je stála teplota okolo nuly. Prípadne soliť mäso v zimnom období, niekde vo vetranej klietke schovanej pred zverou, ak už zalezie hmyz.

Dnes sa medzi rýchlokvasiacimi špekulantmi používa zdravotne závadná rýchlosoľ, (soľ s prímesou dusitanu draselného s dusičnanom sodným v pomere 2:5) pri ktorom stačí na dôkladné presolenie v lehote 24-48 hodín na jedno kilo svaloviny.

Pozn.:
Pre gurmánov stačí kúpiť si štráfy vysokej, prerastenej slaniny vyrezanej z chrbta aspoň 250kg brava, vložiť slaninu do prepravky s plným dnom, zasypať slaninu kilami kuchynskej soli až po vrch, nechať aspoň tri mesiace v chlade nasolené (môže byť uložené, kto má truhlicový mrazák, aj v ňom, priamo v prepravke a v mraze). Po tomto nasolení stačí slaninu mierne podusiť vo vode pri 70°C. Potom osušenú slaninu stačí jemne vyhoreným listnatým drevom (drev.uhlím) vyúdiť. Lepšie žrádlo ste nemali, nebíčko v papuli, jemné v reze a na jazyku, ako másielko.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny