Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Tloušťka OSB desky

Chtěl bych na půdě položit na trámy OSB desky a udělat tak novou pochozí vrstvu. Trámy jsou od sebe ale vzdáleny až 120 cm. Jakou bych měl zvolit tloušťku OSB desek? Stačí 22 mm?

Díky

Předmět Autor Datum
Musíš dať na tie trámy najskôr laty naprieč tak 25-30 cm od seba až potom na to OSB dosky. Kdesi som… nový
poihu 04.12.2017 18:10
poihu
Díky, to je škoda, kdybyste někdo o nějakém takovém materiálu ke stažení věděli, budu vděčný... nový
nema 04.12.2017 18:16
nema
Dával jsem to sem nedávno - https://www.baushop.cz/clanky-co-by-jste-meli-vedet-o-osb-deskach Mělo b… nový
kejki 05.12.2017 19:39
kejki
Domnívám se, že budeš muset dát ještě jeden hranol mezi tak aby rozteč byla pod 60 cm. Desky OSB dát… nový
nerady 04.12.2017 20:04
nerady
Není třeba stahovat žádné materiály. Stačí uvažovat logicky. Rozteč podpor musí korelovat s rozměrem… nový
sHpy00n 04.12.2017 21:43
sHpy00n
A to je prave riadna blbost co si napisal, logicke to neni ani nahodou. Nie nadarmo sa ta doska vola… nový
poihu 05.12.2017 00:06
poihu
Než příště začneš zase psát hovadiny, zkus více číst a ještě mnohokráte více u toho přemýšlet. A hla… nový
sHpy00n 05.12.2017 10:01
sHpy00n
tak jak píše nerady jsem to dělal několikrát a vždy to bylo nejlepší řešení , důležitý je ten mirelo… poslední
kazan1276 05.12.2017 20:48
kazan1276

Musíš dať na tie trámy najskôr laty naprieč tak 25-30 cm od seba až potom na to OSB dosky. Kdesi som mal uložené aj také pdfko od nejakého výrobcu OSB dosiek kde bola taká tabulka aká minimálna hrúbka má byť pri akej vzdialenosti latí ale neviem to teraz nájsť.

Domnívám se, že budeš muset dát ještě jeden hranol mezi tak aby rozteč byla pod 60 cm. Desky OSB dát křížem ve dvou vrstvách s mezivrstvou mirelonu. Tloušťka desek minimálně 15 mm. To co jsem napsal platí pokud tam budeš chtít bydlet. Jinak ani výrobce nechce dávat univerzální radu, jelikož záleží na uvažovaném zatížení (knihovna, trezor atd.).

A to je prave riadna blbost co si napisal, logicke to neni ani nahodou. Nie nadarmo sa ta doska vola OSB (Oriented strand board) a jednou z jej vlastnosti (vyplyvajucou z toho ze tie drevene stiepky z ktorych je zlepena su orientovane jednym smerom) je prave to ze ma vacsiu pevnost v ohybe v pozdlznom smere ako v priecnom takze davat podpornu dosku tak ze bude podopierať dosku v pozdlžnom smere je hovadina, pretoze to by bola prave zatazovana prevazne v smere jej mensej pevnosti a to nechceme, takze OSB dosky na podlahu sa kladu tak ze sa orientuju ich pozdlznou stranou priecne na smer podporneho rostu. Dalsia vec je ze roztec podpor zavisi aj od uvazovaneho plosneho zatazenia podlahy, tuna su aj nejake konkretne udaje aj ked teda je to pre MFP dosky. Takže v zásade sa dá povedat že pre uvažované plošné zaťažnie môže buď dať redší podporný rošt a hrubšiu OSB dosku alebo hustejší rošt a tenšiu OSB dosku. Takže čo on potrebuje je že by mal na tie trámy spraviť podporný rošt (nejak takto) s nejakou roztečou a na to potom položí OSB dosky naprieč takto pričom má na výber že buď položí len jednu vrstvu hrubšej OSB dosky alebo dve vrstvy tenších OSB dosiek ktoré položí tak že sú jednotlivé vrstvy navzájom orientované do kríža. Ak dá dve vrstvy potom medzi ne dá buď mirelon a navzájom ich zoskrutkuje alebo tie dve vrsvy zlepí a navzájom zoskrutkuje. Podlaha sa ale nepriskrutkovava k rostu, ostava len ako plavajuca.

tak jak píše nerady jsem to dělal několikrát a vždy to bylo nejlepší řešení , důležitý je ten mirelon mezi aby to nevrzalo , síla desky těch 15 mm je postačující a desky křížem je nejlepší zpevnění ale je třeba dát ty trámy ještě mezi ty stávající

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru